Prvo, naravno da je Metal Gear oduvek nagrađivao većom ocenom ukoliko si igrao više stealth. Premda, ne vidim potrebu za tolikim isticanjem toga u ovakvoj igri, i u rivjuu sam pomenuo da su to mogli malo drugačije da rangiraju. Naravno, situacija nije tako tragična kao što ovaj lik procenjuje.
Drugo, naravno da ima penala ako igraš kao Rambo i u gejmplej smislu, samo što to jednostavno nije kao nekada i urađeno je na mnogo pametniji način. Umesto da te igra spamuje neprijateljima u koje treba sasuti XY umesto X metaka da bi pali, prosto se aktivira stanje uzbune. U takvom stanju, svaki čas dolaze neprijatelji i postepeno zaista jesu sve jači i jači, ali ne naglo i ne tako očigledno. Nego će ti izleteti npr. 4 čilca sa automatskim puškama, a nakon njih, ako se ne sakriješ, 4 čilca sa automatskim puškama i 1 sa bacačem raketa. Međutim, kazna je mnogo dublja od toga. Recimo, meta može da pobegne iz baze, ili da pređe na drugu lokaciju. Neprijatelj može da aktivira borna kola/tenkove. Nekim lokacijama je pristup dramatično otežan, itd itd, to sve zavisi od misije, njene strukture i težine...
Treće, što se tiče druge polovine igre, ne kontam primedbu. Misije su odlične - e sad, ***, nisu smeštene u Los Anđeles i ne vozikamo se do njih ukradenim kolima - i u drugoj polovini se nastavlja u istom stilu. Meni deluje da su kritičari očekivali nešto što MGS jednostavno nije, ili da žele igru koja ih dosta više ograničava. Takođe, svaka od tih misija može da se odigra na nekoliko načina. Tim mi je nejasnija primedba.
Četvrto, lik sa videa nema pojma, nego kritikuje da bi kritikovao. Ne valjaju mu opcije, ne valja mu uvod, ne valja mu dvogled...pa ko ga tera da koristi tagovanje ako mu tagovanje smeta? Neka uleti u bazu bez korišćenja dvogleda i prosto kao pasulj. Hoće open world zarad toga da bi se pentrao po planinama? Pa koja je poenta toga? Poenta je da imaš slobodu - onda kada je zaista bitno da ta sloboda dođe do izražaja, odnosno kada stigneš do neprijatelja. Svaka misija je ista? To sam već dotakao u prethodnom pasusu - nije. Slični su ciljevi, i to je sve što je slično.
Primedba o ocenjivanju uspešnosti misija po broju ubijenih mu je takođe promašena potpuno. Snake nije bespogovoran poslušnik vlade, on ne određuje uspeh svojih misija po tome da li je pobio 10 ili 100 neprijatelja. Toga sam se dotakao i u review-u - on je svoj čovek, pravi vojsku od ljudi kojima je rat ostavio ožiljke i počinju da razmišljaju kao on, a nije dobio misiju od potomka nacističkog SS oficira koji je sada đeneral u vojsci SŠA ili Nato pakta kome će biti drago što je 100 Rusa ubijeno tokom misije. Takođe, u obaveštajnom svetu, nekada je bitno ne napraviti buku i larmu da neprijatelj ne bi pomislio da su njegovi podaci/bezbednost ugroženi. Lupiću, uslikao si podatke o rasporedu 40. armije, i bežiš odatle. Ukoliko digneš buku i napraviš rusvaj, neprijatelj će da pretpostavi da su ti podaci bili izloženi neprijatelju pa će ih promeniti i onda ti je džaba što si se cimao da ih nabaviš.
Peto, kada vidim da nex999, ljubitelj Dragon Age Inquisitiona i Crysisa 3 dobija potvrdu svojih strahova i stoga odlučuje da ne igra ovo, 'oću da se roknem :d
Šesto, upravo je činjenica da su ljudi odlepili za igrom UPRKOS tome što je u mnogo čemu drastično drugačija od svojih prethodnika potvrda kvaliteta i raznovrsnosti, tim pre što na PCju igra i nema neki naročiti pedigre, već su prethodnici dolazili sa godinama zakašnjenja i kao loši/komplikovani portovi. Barem oni koji su dolazili, to jest.