Presipanje iz šupljeg u prazno. Ja iskreno verujem da Telegram ne deli/prodaje podatke na način na koji to radi Facebook. Ali koristiti bilo šta što nema podrazumevanu end-to-end enkripciju za privatne razgovore (1:1 i grupne) u 2021. je neozbiljno u najmanju ruku.
To je takođe i jedna od mana Matrix klijenata, pošto samo Element (i forkovi) ima e2ee (i podrazumevana je za 1:1 razgovore i privatne grupe). Mada i FluffyChat radi lepo, iako kažu da je u beta fazi. S tim što ako neko i započne razgovor bez e2ee, ti kao druga strana imaš opciju da je aktiviraš. Slično je i sa XMPP klijentima. Ali opet, oba protokola imaju i gomilu drugih prednosti u odnosu na ostale. Što me podseti da navedem i da Signal nema opciju da šalješ fotografiju u originalnoj veličini, bez kompresije :d
Ja sam razmišljao i da napravim Telegram nalog (ponovo) ali iskreno ne želim da me iko kontaktira tu. Jedino je zgodno za javne grupe, ima korisnih stvari. Većina zanimljivih projekata ima Telegram kanal, slično kao i Discord. Opet, moj stav je da ne prihvatam loše uslove korišćenja, bez obzira na sadržaj. Pa tako pratim samo one projekte/organizacije koje imaju Matrix, IRC, XMPP ili Mastodon naloge :d