Šta je novo?

Merenje internet protoka u odredjenom vremenskom periodu

Tihoj

Cenjen
Učlanjen(a)
07.06.2013
Poena
154
Pozdrav ljudi.
Postavljam pitanje u ovom forumu pošto je vezano za uslugu Supernova provajdera. Mesec dana sam njihov član i svo to vreme imam probleme koje za sada nisam uspeo da rešim. Prvo je bilo natezanja oko dodeljivanja "klasične" dinamičke adrese a ne NAT-ovane, a nakon toga su se javili problemi sa samom vezom, koji su toliko iritantni da sam do sada zvao tehničku podršku, u proseku pa skoro svaki drugi dan... Radi se o sledećem: Prvo vreme mi je brzina bila stvarno ona deklarisana i definisana ugovorom - 60/8 (58-59/7 - 8). Medjutim, nakon toga je Internet počeo znatno da slabi u popodnevnim časovima - od 16,00 pa na dalje. I nije problem u padu brzine, prroblem je sto u nekim kratkim intervalima izgleda se skroz izgubi, a kao igram MMORPG (Elder Scroll Online) konstantno imam laag i igra me izbacuje. Sad, momcima iz tehničke podrške, svaka čast, stvarno su se trudili, dolazili 3-4 puta i zadnji put su podešavali jačinu signala. Od tada, konstatno mi brzina ne prelazi 30Mbps a Internet nakon dva dana "dobre" veze je ponovo počeo da secka i to, čini mi se, sve više i više. Sad zanimljivo je da ili se desi na zbog latencije ne moze Ookla da izmeri brzinu a kada može, ping je izuzetno dobar - uvek je ispod 20... Dakle, da skratim priču: pored toga što svakodnevno radim po nekoliko screenshoot-ova, želeo bih da nekim programom izmerim i dokumentujem te padove u konekciji. Znate li neki program te namene?

I ja takodje imam taj problem, samo kod mene nece ni da dodju.

Dovoljan je speedtest, ako si se zalio i proslo je 14 dana od kako nisi resili problem, obrati se Ratelu i resice ti posle njihove intervencije... rok za odgovor operatera posle dobijanja opomene od Ratela je 14 dana ( radnih naravno)...

Probaj Pingploter , on meri ping, izgubljene pakete i sl sto je vrlo verovatno uzrok tvojih problema.

Kablovska je deljena infrastruktura.
Ako nije dobro isplanirana, pad ce se desavati u peak time-u, iliti u vremenu najvece posecenosti.
Ali ovo sto si dalje opisao, ne bi trebalo da padne za pola, nego eventualno za par mb/s, a latency ne bi trebao da skace (moze za par ms, ali ne preterano).
Jednostavno lici da imaju problem sa cvoristem.
Uglavnom, tehnicka podrska moze samo da se igra sa signalom, ali to mora da se resi kroz cvoriste, da se deli na sto manje korisnika.
Primera radi stari ikom u mojoj zgradi (3 ulaza) je imao jedno cvoriste na citavu nasu zgradu. A takodje jos jedna zgrada "prikacena" na nasu zgradu. Pad brzine u vecernjim satima.
SBB kad je preuzeo, razdvojio je zgrade, a tokodje je razdvojio ulaze na po jedno cvoriste.
Od tada nema pada brzine, latency konzistentan.

Nazad
Vrh Dno