Šta je novo?

Merac potrosnje struje?

smorko89

Cenjen
Učlanjen(a)
10.02.2013
Poena
154
Zavisi da li ti to stvarno treba. Ako samo hoces da "bacis pogled" povremeno na potrosnju ili da eventualno vidis koliko si potrosio struje u evrima to moze i najobicniji merac od 10e. Ima ih po nasim sajtovima na prodaju..

Problem kod ovakvih merača je što mere pojedinačnu utičnicu a nikad sva otrošnja neide preko iste. Tako da su verovatno dobri pre svega za proveru utroška grejnih tela tipa norveških radijator i slično

Kako ne ide uvek sva potrosnja preko iste?

Banalizovano dve utičnice na dva osigurača. Ovakvi uređaji mere potrošnju samo po jednoj utičnici

Da, bre, stvarno... zaboravio sam da imam citav stan gde svaki uredjaj koristi po dve uticnice - NOT :)

O kakvom ti korišćenju po dve utičnice pričaš. Poenta mog komentara je bila da ovakvi uređaji mere samo jednog priključenog potrošača ili pak više njih ali samo na jednoj utičnici.
Ako ti uređaj staviš na utičnicu ge ti je led lampa meriće smao njenu potrošnju ali ne i potrošnju ta peći koji je recimo na drugoj utičnici.

Zbog svega navedenog sami rekao da ovi uređaji nemaju mnogo smisla osim želje da se eventulno proveri potrošnja nekog velikog potrošača tipa grejnih tela.

POsle ovako detaljnog pojašnjenja nema mesta ni za nerazumevanje ni za neku lošu ironiju

a nikad sva otrošnja neide preko iste.

Ovo mi zvuci suprotno onome sto si rekao upravo, ali nebitno.
Snaci ce se kome treba.

Da, bre, stvarno... zaboravio sam da imam citav stan gde svaki uredjaj koristi po dve uticnice - NOT :)

xD

Merac bi koristio da vidim koliki udeo racuna nose pojedini aparati.
Racunar #1 za proveru (PC+2Monitora+Laptop, sve na 1 produzni)
Norveski rad. #2 imam ih 3 komada u stanu i kao su "stedljivi"
Ves masina #3 ..u sustini sve, cisto da ocistim krivice moj PC od astronomskog racuna za struju :)

-----

Dakle,bilo koji odgovara?

Ako proveriš podatke za taj norveški javi

Jel ima neko informaciju gde u Novom Sadu kupiti ovakav uredjaj....Ako je zabranjeno reklamiranje može odgovor na PM :wave:

Poslednja izmena:
Mozda Kritika misli da rigovi za rudarenje idu preko 16 uticnica, ako je tako, njegova prica ima smisla. :d

Ja koristim ovaj
http://www.rovex.rs/meraci/bx11.html

I prezadovoljan sam. Lepo se podesi od kada do kada je koja tarifa i koja je cena kilovat casa. Ja ukucam u dinarima i uvek znam koliko sam tačno dinara potrošio. Još nešto bih istakao. Pošto mi se jednom uređaj pokvario(nisam izvadio traku koja "pokreće" trošenje baterija), poslao sam im poštom i nisam mogao da verujem kojom sam brzinom dobio novi. Svaka preporuka. Lak je za korišćenje i pokazuje sve nužne podatke. Za ostale ne znam ali za ovaj znam da je baš dobar.

Moze li da se namesti da prepozna po utrosenoj struji kad predje u plavu tarifu i na taj nacin koriguje cenu? Posto bi meni bukvalno sva struja iz strujomera isla na to, sem jedne-dve sijalice

Treba da znaš da ovi uređaji imaju limit ako misliš da ti ceo stan bude nakačen na jedan, kod ovog je to 3680 W.

Ja koristim ovaj

I prezadovoljan sam. Lepo se podesi od kada do kada je koja tarifa i koja je cena kilovat casa. Ja ukucam u dinarima i uvek znam koliko sam tačno dinara potrošio. Još nešto bih istakao. Pošto mi se jednom uređaj pokvario(nisam izvadio traku koja "pokreće" trošenje baterija), poslao sam im poštom i nisam mogao da verujem kojom sam brzinom dobio novi. Svaka preporuka. Lak je za korišćenje i pokazuje sve nužne podatke. Za ostale ne znam ali za ovaj znam da je baš dobar.

Jedina dobra fora kod ovog je sto je na baterije pa kad nestane struje nece da se obrisu svi podaci o potrosnji do dolaska struje. Kod onih obicnih gubi se sve pa moras nasumicno da se prisecas koliko je bilo i da sabiras kilovate i potrosnju u eurima pa da se preracunavas.

Moze li da se namesti da prepozna po utrosenoj struji kad predje u plavu tarifu i na taj nacin koriguje cenu? Posto bi meni bukvalno sva struja iz strujomera isla na to, sem jedne-dve sijalice

Nema tu opciju. Ima opcije podesavanja vremena za pocetak i kraj jedne tarife. Svo ostalo vreme se racuna u drugu tarifu. Trenutno po zimskom racunanju vremena je od 23h do 7h niza tarifa a ostalo visa. I posle se podesi i trosak KW/h za svaku od dve tarife. Podesavanje je u formatu broja sa dve decimale. Pa ko voli moze u evro centima ili u dinarima da kuca. Tu je jos i podesavanje sata i datuma. Mislim da pamti 45 dana, koliko sam citao u knjizici. Postoji i manualni reset statistike potrosnje ako se drzi jedno dugme 5 sekundi. Postoje 3 razlicita ekrana pregleda. Trenutna potrosnja KW i frekvencija, onda na drugom ekranu voltaza,i amperaza i na trecem broj potrosenih kilovata i ukupan trosak.

E sada koliko sam upucen, zelena, plava i crvena tarifa su od 0-350KW, 350-1600KW i preko 1600KW. Ti ako bi povremeno gledao u statistiku ukupno potrosenih kilovata bi mogao kada predjes preko 350 da sam odes u podesavanja i prepravis cene. Onde se te cene odnose samo na naredni period. Ne promeni ti omdah sve prethodne kilovate u nove cene. Pa kada predjes 350KW, opet sam podesis cene za plavu tarifu, i tako uradis i ako ne daj Boze udjes u crvenu. Znaci mesecno bi imao najvise 3 podesavnja. Na pocetku meseca da vratis sa plave/crvene na zelenu, pa onda sa zelene na plavu. A u najgorem slucaju i sa plave na crvenu.

Poslednja izmena:
U principu ti je i potrebna samo jeftinija i skuplja tarifa, ove "boje" ti i ne trebaju. Onda odeš OVDE i preračunaš.

sad bio, pise samo cirilica i latinica, nema nikakva kalkulacija

Promeni browser, ima i kalkulator.

Ja koristim ovaj

Posetio sam sajt Rovex-a i naleteo na jos bolji proizvod (barem tako mislim :D ) - http://rovex-grejanje.com/903010-owl-micro-merac-potrosnje-struje

Koliko sam razumeo, uredjaj koji meri se postavlja direktno na fazu (negde u satu ili kod table sa osiguracima), dok je ocitavanje na dispeju bezicno. Video sam da pored ovog modela od 5400 dingera postoje jos dva, neki koji belezi i snima podatke on je 9000 a isti takav trofazni 12000.

Mislim da cu definitivno morati da kupim jedan. Pa kad krenem po kuci (kao inspektor)da palim i gasim uredjaje da vidim koliko trose :smash: :banana:

Nema tu opciju. Ima opcije podesavanja vremena za pocetak i kraj jedne tarife. Svo ostalo vreme se racuna u drugu tarifu. Trenutno po zimskom racunanju vremena je od 23h do 7h niza tarifa a ostalo visa. I posle se podesi i trosak KW/h za svaku od dve tarife. Podesavanje je u formatu broja sa dve decimale. Pa ko voli moze u evro centima ili u dinarima da kuca. Tu je jos i podesavanje sata i datuma. Mislim da pamti 45 dana, koliko sam citao u knjizici. Postoji i manualni reset statistike potrosnje ako se drzi jedno dugme 5 sekundi. Postoje 3 razlicita ekrana pregleda. Trenutna potrosnja KW i frekvencija, onda na drugom ekranu voltaza,i amperaza i na trecem broj potrosenih kilovata i ukupan trosak.

E sada koliko sam upucen, zelena, plava i crvena tarifa su od 0-350KW, 350-1600KW i preko 1600KW. Ti ako bi povremeno gledao u statistiku ukupno potrosenih kilovata bi mogao kada predjes preko 350 da sam odes u podesavanja i prepravis cene. Onde se te cene odnose samo na naredni period. Ne promeni ti omdah sve prethodne kilovate u nove cene. Pa kada predjes 350KW, opet sam podesis cene za plavu tarifu, i tako uradis i ako ne daj Boze udjes u crvenu. Znaci mesecno bi imao najvise 3 podesavnja. Na pocetku meseca da vratis sa plave/crvene na zelenu, pa onda sa zelene na plavu. A u najgorem slucaju i sa plave na crvenu.

Koliko ti izdrze baterije? Meni alkalne ne izguraju vise od 2-3 dana. Koliko se secam u uputstvu je pisalo da ne trosi baterije kad je prikacen na struju, ali kod mene kao da ih jede.

gde ima neki merac zadovoljavajucih performansi, nadjoh neki ispod dve hiljade narucih ali me zvase posle da nema na stanju

Ja video EM01 model u Beli Elektronik. Nešto preko 2k din, nešto manje nego u Mikroprincu.

Nazad
Vrh Dno