Šta je novo?

Menjanje termalne paste

dusko94

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2008
Poena
309
Nedavno sam kupio termalnu pastu Artic MX-4, da promenim pastu na grafickom cipu.
To sam bez ikakvih problema uradio. Na mojoj grafickoj 9800 gtx+ imam dve plocice koje su zasrafljene da hlade memoriju. Izmedju memorije i te plocice normalno je bila ona silikonska traka za propust toplote na plocicu. E ja sam nju skinuo, i stavio poodosta termalne paste, i skidao par puta da vidim da slučajno ne fali paste.
E mene sada zanima da li se sme mesto te silikonske trake na memoriji staviti termalna pasta. Ja sam to već uradio, ali dobro bi mi došlo da mi neko kaže da sam dobro uradio. Na idle sam dobio par stepeni topliju grafu, a u fullu je par stepeni hladnija. Pošto razmišljam o malo većem overkloku grafe, zanima me da li da ostavim ovako sa termalnom pastom ili bi bilo preporučljivo da se vrati ona silikonska traka. Bojim se da se ne bi pregrejala memorija, i da mi crkne grafa.

U principu nisi uradio ništa loše. Možda nepotrebno cimanje, ali ne bi trebalo išta da krene po zlo pošto je ta pasta Non-Electrical Conductive, ne provodi struju. E sad, ako si uspeo dobro zategnuti šrafove za ram hladnjak ako se dobro "lepe" za memoriju onda je dobro. Silikonska traka ipak ima svoju debljinu pa ne znam kako stoje stvari bez nje. Na kraju krajeva za dobar OC treba da obratiš više pažnje na hlađenje procesore i naponskog dela.

Trenutno su mi klokovi ovako: 783/1116/1944 (core/memory/shader)
Planiram da dignem voltažu, odnosno da flešujem bios, pošto ne mogu više dizati klokove, jer je na granici. Možda mogu dignuti još malo, ali ne znači mi to puno.
Šta mi preporučuješ oko dizanja voltaže. Trenutno je 1.20 V
Tempa grafe je zadovoljavajuća, na min. obrtaju kulera na 35% ide do 67 ° a kada stavim na auto, ona ne ide preko 58, 59. Tako da msm da ima lufta da malo podignem voltažu i izvučem još malo iz nje. Šta misliš?

pasta je ok, ja sam istu stavio na procesor i dobio nekoliko stepena manju temp.
vazno je da imas dobar kontakt izmedju hladnjaka i ( memorijskog ) cipa, inace se gubi smisao hladjenja.

mada ako preterujes sa naponom, flesujes ne odgovarajuci bios, nece temperatura ubiti grafu ne brini.

Pa vidi ovako, svaka termalna traka ima svoju debljinu koju NE mozes da zamenis pastom!!! Proveri ti temp, PCBa!!!

Pa ja nenameravam da skidam sa neta neki bios. Ja ću sam preko NiBiTor programa da očitam, izmenim i flešujem. Jel tako ispravno?

Nedavno sam kupio termalnu pastu Artic MX-4, da promenim pastu na grafickom cipu.
To sam bez ikakvih problema uradio. Na mojoj grafickoj 9800 gtx+ imam dve plocice koje su zasrafljene da hlade memoriju. Izmedju memorije i te plocice normalno je bila ona silikonska traka za propust toplote na plocicu. E ja sam nju skinuo, i stavio poodosta termalne paste, i skidao par puta da vidim da slučajno ne fali paste.
E mene sada zanima da li se sme mesto te silikonske trake na memoriji staviti termalna pasta. Ja sam to već uradio, ali dobro bi mi došlo da mi neko kaže da sam dobro uradio. Na idle sam dobio par stepeni topliju grafu, a u fullu je par stepeni hladnija. Pošto razmišljam o malo većem overkloku grafe, zanima me da li da ostavim ovako sa termalnom pastom ili bi bilo preporučljivo da se vrati ona silikonska traka. Bojim se da se ne bi pregrejala memorija, i da mi crkne grafa.

Pazi mozes imati problema jer kada stavljas termalnu pastu na procesor ili graficku kartu moras da pazis da ne stavljas ni premalo ni premnogo jer nije poenta u kolicini i debljini sloja nego kako ce se pasta rasporediti na cipu nakon sto na nanesenu pastu stavis kuler. Ja sam tako zeznuo svoju Radeon HD5770 pre godinu ipo dana jer sam stavio previse termalne paste pa nije imala idealni efekat na toplotnu regulaciju graficke karte. U principu proizvodjac kada ti stavlja tu pastu na kartu on ti je stavi namerno vise da bi ti pre vremena otisao na servis ili upropastio graficku kartu overcloakovanjem i raznim glupostima. Predlazem ti da odes na youtube i pogledas video klipove o pravilnom nanosenju termalne paste na cip, u principu trebao bi je nanositi u jednoj liniji bilo vertikalno ili dijagonalno po cipu i to je to sto vise stavis to gore.... I naravno pre nego sto naneses opet moras ocistiti staru pastu, najbolje ti je da to odradis medicinskim alkholom i vatom.

Objasnio je čoveku sa malim zakašnjenjem, nemo ste taki XD

Vrh Dno