Šta je novo?

menjanje ploce i windows instalacija

Greg

Čuven
Učlanjen(a)
09.10.2003
Poena
619
Hteo bih da izvrsim mali upgrade, na mesto A64 da ubacim PentiumD, a na njegovo mesto A64x2, sve bez reinstalacije windowsa. Sve ploce su nForce4 (ovaj & onaj edition...).
Jel imate neku preporuku ili moram da orem diskove, a to mi se mnooogo ne radi, backup pa instalacija dva kompjutera sa sve programima i fontovima i mailovima i bookmarkovima itd... Mnogo vremena bi otislo na to, a treba da radim.
Samo da napomenem, za prelaz sa nForce3 na nF4 sam morao da reinstaliram sve, jer je boot sa novom plocom dolazio do BSoD. Svaki savet i iskustvo je dobrodoslo.

Skini neki progaram za backup svega sto ti treba. Kako mislis da umesto A64 ubodes u plocu Pentium D?

Bilo je puno priče o tome, da ne ponavljam, rezime: najbolje da reinstaliraš...

Međutim, ja sam ipak išao na Repair Windows.

- napraviš backup celog diska privremeno za slučaj da se nešto zabrlja
- onda pokreneš Windows setup sa CDa i izabereš Repair Windows (ne kad ti prvi put ponudi ono nešto iz konzole, nego kad ponudi drugi put beše kod izbora lokacije)
- izabereš isti direktorijum u kom ti je sad Windows
- on će ponovo prepoznati hardver, ubaciti drajvere, prekopirati šta mu fali... ali bi trebalo da ostavi registry podešavanja ostalih programa netaknuta
- dopuniti update, popraviti neka sitna podešavanja koja se pogube, proveriti da li rade svi programi, izmeriti benchmarkom da se nije nešto bitno usporilo...

Hvala, ne bi mi nikad palo na pamet repair windows. To sam nekako uvek tretirao kao sarenu lazu. Bitno je da ne moram da radim kompletan reinstall.

@borab, zar nije logicno da imam 3 procesora i 3 ploce (a sve su nF4)

Ja sam zamenio plocu sa 915 chipsetom na 975X i windows je prihvatio sve bez potrebe za reinstalacijom (cak bez i repair opcije)... To mu dodje kao neki napredak po vertikali INTEL-a, ali ako prelazis sa INTEL-a na VIA ili nForce, ili obrnuto, siguran sam da ces dobiti BSD...

Da bi se izbegla pojava BSOD-a posle zamene ploce i pogotovo prelaska na drugi tip cipseta potrebno je, pre nego sto se izvadi ploca koja treba da se zemeni, deinstalirati IDE kontroler. U velikom broju slucaja to resava problem.

Dvoumim se malo sto se tice deinstalacije IDE drivera, jer su chipsetovi isti (ili vrlo slicni) pa trebalo bi da nema problema.
Mislio sam da ljudi imaju vise iskustva sa time, obzirom da cesto menjaju hardver (forumasi barem). Elem, veceras imam dovoljno vremena pa cu da zapocnem akciju, ako nekoga zanima javicu sta se desilo.

Može se preći sa Intel čipseta na NForce4 čipset ( MSI 848P Neo LS na MSI K8N Neo3 NF4 ) i to bez win repaira ( samo se prvi put po sklapanju nove makine digne win u safe mode i deinstaliraju drajveri za ploču i ostali hardver koji se manja ).
Ja sam tako uradio, bez ikakvih problema.

Znaci zivela nVidia. Pre menjanja ploce sam deinstalirao drajvere. Zatim stavio plocu, butovao windows i instalirao nforce drivere. Sve radi kao sat. Sa prelaskom nF3 >nF4 ova ista procedura je davala BSOD.

Vrh Dno