Šta je novo?

Menjanje ploce i procesora?

dekiman

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2006
Poena
330
Imam jedno pitanje trenutno imam c2d 2160 i plocu gigabyte ga-p31-ds3l...e sada interesuje me kada bi menjao plocu i prcesor da li i ovde vazi varijanta plug&play,ili mora da se snima novi win?Mislim da li ce praviti nova ploca i procesor sadasnjem sistemu?

Zavisi na koju platformu prelaziš. Ako ostaješ na Intelu ne bi trebalo da bude problema.

Ako menjas i plocu moras da menjas i windows, ako menjas samo procesor onda nije potrebno.

Ako sam te dobro razumeo, pitaš da li će ti postojeći windows raditi posle zamene ploče i procesora. Ukoliko prethodno deinstaliraš sve drajvere za ploču - da. Mada sa windowsima uvek može nešto nizbrdo da krene. Kvaka 21.

ja bih ponovo instalirao windows. nemoj da te mrzi, uradi to cisto (clean install) i videces kako sve radi mnogo lepo :)

imas na forumu temu koju je mislim Borab otvorio
u kojoj je do detalja opisano bas to sto ti treba,
kako da ne instaliras win prelsakom na drugu plocu,

prvo uninstaliraj sve drajvere ploca, gpu...
pa teko onda menjaj plocu i digni win.

ali najbolje je clen install ili ono sto je Borab napisao.

ima jedna opcija..koja i nije toliko losa...ako ti je cilj da ne brises sve programe i podesavanja....zamenis delove..ako ne moze da podigne windows...pokreni instalaciju sa boot diska..kada odabres lokaciju na disku...ne secam se da li je pre toga ili posle toga...imas opciju repair windows....on ce prekopirati sistemske file-ove ali nece nista poremetiti!!ostace svi programi i sve kako je i bilo.

po mom iskustvu mozes sa intela na intel bez problema i to sam cesto radio...onda samo ubacim driver-e za zvucnu,lan i cipset i radi bez problema...ako je instaliran windows na amd-u i ako hard prebacis na intel i onda hoce ali ako je windows na intelu instaliran pa prebacis hard na amd onda dozivis BSOD (plavi ekran)

Poslednja izmena:
Sysprep, alatka na instalacionom mediju Win Xp pod tools.
Zakon za takve stvari.

Poslednja izmena:
izdvoji malo vremena i uradi clean windows,sto bi mucio mozak...

Imam jedno pitanje trenutno imam c2d 2160 i plocu gigabyte ga-p31-ds3l...e sada interesuje me kada bi menjao plocu i prcesor da li i ovde vazi varijanta plug&play,ili mora da se snima novi win?Mislim da li ce praviti nova ploca i procesor sadasnjem sistemu?

:type:
sve zavisi,
najpre odinstaliraj drajvere za staru plochu
pa ubaci novu i onda instaliraj njene drajvere.
Moze da se desi da sve lepo proradi ali po
nekom mom mishljenju ipak ne bi bilo loshe
da instalirash ponovo Win

meni je bila crkla ploca i nije bilo problema. presao sam sa AMD-a na intel. trazio drajvere win i sve proradilo lepo. Posle sam podigao novi sistem ali je sve radilo i sa starim i uspeo sam da prebacim neke stvari na drugu particiju pre nego li formatiram C.
Glavno je pitanje zasto te to zanima. preporucujem ti da u svakom slucaju podignes novi sistem

meni je bila crkla ploca i nije bilo problema. presao sam sa AMD-a na intel. trazio drajvere win i sve proradilo lepo. Posle sam podigao novi sistem ali je sve radilo i sa starim i uspeo sam da prebacim neke stvari na drugu particiju pre nego li formatiram C.
Glavno je pitanje zasto te to zanima. preporucujem ti da u svakom slucaju podignes novi sistem

:type:
pa mozda ga mrzi da ponovo dize,
pogotovo ako ako se bavi nekim
ozbiljnim poslom, uz dizanje widows-a
treba i gomila programa + nekih zakrpa.
Meni to recimo nije problem ali poznajem
dosta ljudi kojima je to gnjavaza.

ja sa jednim sistemom radio na sledecim plocama Asus P35 DFI X38 i asus P45 a sad trenutno sa DFi P45 na GA P45 bez ikakvih porblema nista nisam dirao oko drajvera

Ja sam do sada imao mozda 2 slucaja da win nije hteo da se podigne prilikom promene ploce/proc,
a dnevno na jednom windows-u promenim po 20-ak CPU/MBO kombinacija i to intel i amd.

Nikakav uninstall drajvera, sysprep .. nista. Ista prica i za VGA... stoji Forceware i Ati drajver (bez njihovih control panela) i prilikom promene kartice
samo jedan reboot je potreban da Windows prepozna novu VGA.

Problem moze da bude kod licencnih Windows instalacija koje posle promene MBO generisu novi SID pa traze aktivaciju.

ima jedna opcija..koja i nije toliko losa...ako ti je cilj da ne brises sve programe i podesavanja....zamenis delove..ako ne moze da podigne windows...pokreni instalaciju sa boot diska..kada odabres lokaciju na disku...ne secam se da li je pre toga ili posle toga...imas opciju repair windows....on ce prekopirati sistemske file-ove ali nece nista poremetiti!!ostace svi programi i sve kako je i bilo.

Da,sasvim tacno ali systemski disk mora biti isti kao sto je vec installiran! To ti je cak i najbolja i najlaksa mogucnost ako neces clean install...

:wave:

Zasto je tesko probati nesto novo?
Samo se vrasti par postova iznad i imas odgovor i alatku za to.

Vrh Dno