Šta je novo?

Memtest86 - koliko je pouzdan

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Izvinjavam se ako je ovo vec bilo prezvakano, ali ako nekog ne mrzi da mi kaze:

1) koje opcije preporucujete da se izaberu za NAJKOMPLETNIJE testiranje pouzdanosti memorije (nesto mi nije bas najjasnije u tamo)

2) da li moze da se smatra da je memorija APSOLUTNO stabilna ako prodje gore test sa gore preporucenim setovanjima (i na nekom FSB-u i ostalimsetovanjima iz BIOS-a, naravno) 5-6 puta zaredom?

Nadam se da ovako moze da se odredi da li je memorija "usko grlo" u racunaru sto se tice overclockinga...

Izaberes Full Test (znaci svih 13 testova) i pustis ga preko noci da vrti, pa ako sve prodje znaci da je RAM u redu. Najzahtevniji su 13, 8 i 5 (tim redom) testovi.

Koliko sam ja primetio ako mi prodje standardni test, memorija sigurno dobro radi ali ako i posle toga pocne da zakucava ili resetuje, to je onda do CPU-a (tj. njegove voltaze, mora da se podigne).

Meni je memorija prolazila standard testove ali je pucao 3d mark.

Meni se desavalo da standard prodje a da na extended okine. E sad, treba imati strpljenja za to.

Da, ja taj put nisam vrteo extended (u stvari nisam nikad), verovatno bi neki od njih pukao...
Ali po meni ako prođe standard testove + nekoliko markova preživeće sigurno i te smaračke extended.

Ne znam što je smaranje pustiti mašinu preko noći da vrti te extended testove, ako želite da utvrdite šta je uzrok nestabilnosti. Ako MemTest prolazi, a recimo Prime puca ili 3DMark, onda je u najvećem delu sučajeva CPU problem.

Lukija je napisao(la):
Meni se desavalo da standard prodje a da na extended okine. E sad, treba imati strpljenja za to.

Sorry sto smaram...sta je Full Test, a sta Extended?

Alexandar je napisao(la):
Ne znam što je smaranje pustiti mašinu preko noći da vrti te extended testove, ako želite da utvrdite šta je uzrok nestabilnosti.
Pa evo ja npr ne mogu da spavam pored uključenog kompjutera.
I ne, nije bučan 🙂

Ako MemTest prolazi, a recimo Prime puca ili 3DMark, onda je u najvećem delu sučajeva CPU problem.
Kad sam povećao napon memorije/olabavio setovanja prolazio je i mark.

To mu dodje isto, kada pokrenes memtest u konfiguracionom panelu pod tests stavis all i tada vrti testove od 1-13 inace samo 1-7

tex707 je napisao(la):
Sorry sto smaram...sta je Full Test, a sta Extended?
Kad startuješ program pritisneš c, pa 2 (test selection), tu imaš da biraš šta hoćeš da vrti od testova. U readme-ju imaš opis šta koji test radi.

WoyKhan je napisao(la):
...

Kad startuješ program pritisneš c, pa 2 (test selection), tu imaš da biraš šta hoćeš da vrti od testova. U readme-ju imaš opis šta koji test radi.

OK, obavio sam niz testova...nasao sam granicu do koje moja memorija moze da ide: 225MHz, relax setavanja (11-3-3-2.5). Pri ovom setting-u i ALL i EXTENDED test sa CACHE ON prodju bez ikakvih gresaka 5-6 puta. E sad, to daje veoma dobre rezultate (reda 3400, 3200) u Windows-ima, ali nema potpune stabilnosti...Prime 95 nekad pukne posle 5 sati, a nekad posle 5 minuta....i to bez obzira da li je CPU na 2.3 GHz ili na 2.2 GHz....

Da li mogu da verujem da je memorija OK, ali da chipset-i ne mogu da izdze ovo maltretiranje. Napominjem da je VDD dignut na 2.1V....NB se hladi vodom, a SB ima zalepljen pasivni hladnjak koji je u radu VREO.

A da spustis taj VDD na neku razumniju vrednost?

Ili da proba memoriju asinhrono, da vidi da li je problem u njoj.

WoyKhan je napisao(la):
Ili da proba memoriju asinhrono, da vidi da li je problem u njoj.

Mislis da moze da bude problem u njoj iako Memetest86 prodje kako treba?

Ja ne verujem, ali vidim da ti sumnjaš 🙂

WoyKhan je napisao(la):
Ja ne verujem, ali vidim da ti sumnjaš 🙂

Kako sad ja sumnjam.....pa ti rece da probam asinhrono da bih video da nije problem u memoriji....

Pa vidim pitaš "da li mogu da verujem da je memorija ok" 🙂
LM, probaj jednu po jednu stvar, ploču pa memoriju pa CPU (logičan redosled) i tako ćeš znati šta od toga nije stabilno.

tex707 je napisao(la):
...OK, obavio sam niz testova...nasao sam granicu do koje moja memorija moze da ide: 225MHz, relax setavanja (11-3-3-2.5). Pri ovom setting-u i ALL i EXTENDED test sa CACHE ON prodju bez ikakvih gresaka 5-6 puta. E sad, to daje veoma dobre rezultate (reda 3400, 3200) u Windows-ima, ali nema potpune stabilnosti...Prime 95 nekad pukne posle 5 sati, a nekad posle 5 minuta....i to bez obzira da li je CPU na 2.3 GHz ili na 2.2 GHz....

Da li mogu da verujem da je memorija OK, ali da chipset-i ne mogu da izdze ovo maltretiranje. Napominjem da je VDD dignut na 2.1V....NB se hladi vodom, a SB ima zalepljen pasivni hladnjak koji je u radu VREO.

Probaj ovo: FSB na 223MHz i sa tvojim standrardnim voltazama za CPU @ 2.3 tj. 2.2GHz. Znaci samo obori FSB, nista drugo ne diraj.
Ako ti tada Prime95 prodje ... znaci moraces da dignes nesto malo voltazu na CPU da bi radio stabilno na 225MHz ali ako dizanje voltaze nista ne pomogne sigurno je tih 225MHz granica stabilnosti za set-cip.
Ovo je preporuka iz mog licnog iskustva.

tex707 je napisao(la):
...

Kad malo spustim Vdd onda nece da radi ni na 220....

Mislim da ti se northbridge pregreva sa tim naponima, i zato nije stabilan. Da li ti masina prolazi 3DMark sa tim podesavanjima?

...

Mislim da ti se northbridge pregreva sa tim naponima, i zato nije stabilan. Da li ti masina prolazi 3DMark sa tim podesavanjima?

Ne bi trebalo da se pregreva....poravnat je...(onaj plasticni deo je bio MNOGO visi od metalnog, nije bilo sanse da ima kntakt sa bilo kojim sredstvom za hladjenje osim samo kroz pastu)... tako da waterblock sada naleze perfektno. Inace, A3 varijanta je.

Da, 3DMark2001 prolazi na FSB220 i 2.1V glatko (pustao sam, doduse, maximalno 5x Test repeat count), ali na 225 'oce da zeza ako podignem clock grafickoj.

maxer je napisao(la):
...

Probaj ovo: FSB na 223MHz i sa tvojim standrardnim voltazama za CPU @ 2.3 tj. 2.2GHz. Znaci samo obori FSB, nista drugo ne diraj.
Ako ti tada Prime95 prodje ... znaci moraces da dignes nesto malo voltazu na CPU da bi radio stabilno na 225MHz ali ako dizanje voltaze nista ne pomogne sigurno je tih 225MHz granica stabilnosti za set-cip.
Ovo je preporuka iz mog licnog iskustva.

Probao sam nesto slicno....posto nisam bas mogao da cekam da ponovo prolaze sati Prime-a, radio sam sa 3DMark2001....na FSB225 prolazi samo na default setovanju (279-501), a cim podignem memoriju na 510 zaglavljuje. Onda sam podigao voltazu Vcore sa 1.875V na 2V i nije bilo nikakve razlike. Na FSB223 radi OK, ne puca cak ni na 300-520, i to bez dizanja Vcore.

Interesantno je da se najbolji rezultati za 3DMark2001 dobijaju na FSB220...."doguram" do 7169, sto i nije lose za GF2....

tex707 je napisao(la):
...radio sam sa 3DMark2001....na FSB225 prolazi samo na default setovanju (279-501), a cim podignem memoriju na 510 zaglavljuje. Onda sam podigao voltazu Vcore sa 1.875V na 2V i nije bilo nikakve razlike. Na FSB223 radi OK, ne puca cak ni na 300-520, i to bez dizanja Vcore.

Pa onda bih izveo zakljucak da je 225MHz vec u zoni nestabilnosti chip-seta.
Kod mene se to desava na 230MHz. Mada ja memoriju sve vreme drzim na "Turbo" setovanju (Samsung DDR400), nisam pokusao preko 230MHz sa losijim setovanjima a i koj ce mi moj.

tex707 je napisao(la):
Interesantno je da se najbolji rezultati za 3DMark2001 dobijaju na FSB220...."doguram" do 7169, sto i nije lose za GF2....

Neverovatno. Ja najbolji rezultat imam bas na 225MHz (jer posle toga opadaju tajminzi za memoriju i to kvari skor) ali naravno da je na 223MHz skor opet bolji nego na 220MHz.

maxer je napisao(la):
...

Neverovatno. Ja najbolji rezultat imam bas na 225MHz (jer posle toga opadaju tajminzi za memoriju i to kvari skor) ali naravno da je na 223MHz skor opet bolji nego na 220MHz.

Dobro, meni je skor samo malo slabiji na 223 nego na 220...mozda u granici greske.

A sto se dizanje FSB-a sa slabijim setovanjima memorije, preporucio bih ti da probas....mnoge probe pokazuju da je dobitak povecanjem FSB-a veci nego poostravanjem setovanja....ja sam uspeo da dobijem u Sandri 3613-3372 na 236 FSB sa setovanjem memorije 11-5-5-2.5.

tex707 je napisao(la):
...Dobro, meni je skor samo malo slabiji na 223 nego na 220...mozda u granici greske.

Moguce. Ja nisam belezio rezultate na 220 pa ih ne mogu uporediti sa 223 ali se navodno secam da su bili bolji. Zasigurno znam da 3DMark2001SE u Dragon testu na samom pocetku (kad vidis onaj zvonik) ima uvek veci fps ako je FSB veci (od prethodno merenog).

tex707 je napisao(la):
A sto se dizanje FSB-a sa slabijim setovanjima memorije, preporucio bih ti da probas....mnoge probe pokazuju da je dobitak povecanjem FSB-a veci nego poostravanjem setovanja....ja sam uspeo da dobijem u Sandri 3613-3372 na 236 FSB sa setovanjem memorije 11-5-5-2.5.

Pa moracu to da probam, zainteresovao me je ovaj tvoj Visoki rezultat.
Sa kojom tacno CPU brzinom je to izvedeno jer ona utice na skor.

Ko još Sandri veruje? 🙂 Drž' se oštrih setovanja...

maxer je napisao(la):
...

Pa moracu to da probam, zainteresovao me je ovaj tvoj Visoki rezultat.
Sa kojom tacno CPU brzinom je to izvedeno jer ona utice na skor.

Radio sam test sa 10x236....WCPUID pokazuje 2362 MHz.

Ko još Sandri veruje? 🙂 Drž' se oštrih setovanja...

Nije lose probati i Sandru i 3DMark2001, uporedo.
Pa videcu razliku ... a ja se sve kanim zadnjih 2 meseca da probam FSB preko 230MHz ali sa bySPD ili nekim od slabijih auto-tajminga, nego nikako da nadjem slobodnog vremena.

tex707 je napisao(la):
...Radio sam test sa 10x236....WCPUID pokazuje 2362 MHz.

Probacu i ja bas sa tim podesavanjem za CPU i sa tvojim tajmingom a onda i sa jacim. Bas da vidim razliku.

Nazad
Vrh Dno