Šta je novo?

Memorijska magistrala crkla

niple

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2003
Poena
619
Imam Epox 8RDA3+ plocu, danas mi je u toku 'rada', dok nisam bio kraj racunara, zablokirao racunar, nakon cega sam, pokusavajuci sve sto mi je palo na pamet, uspeo da upalim komp. sa 256mb memorije u trecem mem. slotu, u prva dva stigne do desktopa i resetuje se racunar.

Inace imao sam u prvom i trecem slotu, po 256mb GEil memorije, u dual mode-u, a u drugom slotu 1gb Kingston, sve je radilo ok par meseci.

Moje pitanje je, da li je moguce popraviti memorijski kontroler na ploci (kod elektricara mozda...), ili mora da se uzima druga ploca?

Hvala.

neisplatljio popravljati .... ako uopste moze .... iskreno sumljam :) posto je tu mem kontroler u severnom mostu ...
Realno bilo joj je vreme :)

mozda su slotovi prljavi ili ladni lemovi, na ga 8ipe1000 pre par godina svi lemovi (mem slotovi, agp i pci) su se bukvalno raspali, drugar prelemio i ploca i danas radi

Poslednja izmena:
Mislim da nije isplativo za popravku. Prosecna cena ispravne polovne ploce za socket A se trenutno krece oko 15 evra a ima i jeftinijih. Ko zna sta je na toj ploci otislo. Mozda je stvarno memorija a mozda i nesto drugo. Sto se tice memorijskog kontrolera (severnog mosta), njega ne mozes popraviti vec samo zameniti. Ne znam na koje elektricare mislis? Nadam se ne na one sto menjaju osigurace na banderama ili prave elektroormane.
Takvu operaciju moze da izvede samo servis opremljen najboljom opremom za popravku maticnih ploca i sa serviserima koji imaju veliko znanje, iskustvo i strucnost. Takvih je u Srbiji vrlo, vrlo malo. Mislim da su prsti jedne ruke previse kada govorim o broju takih servisa.
Ono sto mozes sam da uradis je da tvrdom gumicom (ima ih u knjizarama u vidu olovke sa cetkicom na drugom kraju) ocistis memorijske slotove i iscistis sve ostatke gumice i prljavstine cestkicom. Takodje, ocistis celu plocu i napajanje od prljavstine a posebno ventilatore, zamenis termalnu pastu na procesoru, proveris sve kontakte i slotove. Ako to ne pomogne - batali stvar. Kupuj nesto novo ili male oglase u ruke.

Vrh Dno