Šta je novo?

memorije

helen1

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2005
Poena
304
pozzzzz,
mozeli da rade zajedno memorija sa manjom i vecom brzinom(pc2100). razlicitih proizvidjaca,istih kapaciteta.

Može. Radiće na parametrima tj. prema mogućnostima slabijeg modula.

Eventualno u BIOS-u da podesis radni takt memorije na takt sporijeg modula...

U dual ch. kod mog drugara ne rade dva kingston 512mb pc3200 cl2.5 modula samo zato sto nisu napravljeni u istoj fabrici (verovatno razliciti cipovi ali nisam stigao da detaljnije proverim).

Dok recimo kod mene rade u dual ch. ACE 256mb na 333 cl2.5 i Hynix 256mb na 400 cl3. Naravno Hynix se spustio na brzinu ACE modula.

Tebi ce sigurno raditi zajedno a za dual ch. moras da probas, mozda proradi a mozda ne.

Samo jedno da pitam. Kad se kaze DUAL chanel , jer to znaci da rade 2 memorijska slota (npr. kod nf2 ploca 1/3 i 2/4 slot), ili da su moduli dovostrani? I jos nesto, ako su ipak u pitanju dva nezavisna modula u slotovima, da li mogu da se upare jedan jednostrani i jedan dvostrani modul kao Dual chanel? Tj. da li ce da se degradiraju preformanse? Da li moraju da budu moduli istih proizvodjaca?
Nadam se da vas nisam zbunio. p0z

Moze dual channell samo ako ploca to podrzava, moze sa isti, a video si kod velkod-a mogu i razliciti.
Kazi koja je ploca pa cemo ti reci jel podrzava ili ne.

Nisam bas bio u prilici da eksperimentisem ali kako sam cuo cesto se desava da kombinacija jednostranih i dvostranih modula pravi probleme ako hoces da ih uparis za dual ch. Najbolje bi bilo da probas sam i vidis da li radi ili ne. Kod mene su potpuno razliciti moduli ali su zato oba jednostrana. Potrazi uputstvo za plocu pa vidi da li ima tamo nekog objasnjenja kako se sve mogu upariti moduli.

Zabodeš i probaš, kod mene rade 3 modula od 256 bez ikakvih problema, 2 jednostrana i 1 dvostrani... Biće da je bitno da bude samo 2 ili više modula, i da sami moduli ne prave međusobno neki problem... :)

nf7s2 na ovom kompu i K8NXP-9 na mojoj Game machine. Mislio sam da sav ram sa ovog starog kompa prebacim na novi, inace imam 512 mb neke memorije (ne znam koja marka).

da ne otvaram novi tred...

Potreban mi je upgrejd memorije, ali sam se pred kupovinom prosto nasao zatecen, nisam bas pazio na casu razvoj novih tipva poslednjih meseci, a ploca koju imam je daleko od "hita" za danasnje pojmove (ipak, meni sasvim dovoljna ;)) pa ne bih da pogresim pri izboru. Moja ploca je MSI MS-6712 (Via Kt333v) sa podrskom za DDR. E sada, pratim cenovnike, oglase itd... ima tu dvostranih, jednostranih, DDRI, DDRII itd... proizvodjaca i sorty x/y da se covek pogubi. Trenutno imam NCP 266 (PC2100) (jednostrana), overklok me ne interesuje, ali ne bih uzimao neki krsh - sta mi konkretno preporucujete da uzmem (i gde?) a da lepo radi sa mojom plocom? Ima li veze da li je memorija jednostrana, dvostrana, DDR1/2 (zbog kompatibilnosti, naravno). Dual channel mod me ne interesuje, posto ploca ne podrzava isti.

Razmisljam ili o dodatnom modulu 256 (512) koji bih dodao postojecem, ali bih ga radije zamenio za dva nova modula 256+256 (ili 256+512) (a sto je mozda i najbolje resenje) koji bi radili na 333 magistrali koliko ploca i podrzava. Neko malo objasnjenje ako moze i predlog. :D

Hvala :)

Ja bi uzeo jedan modul od 512mb 400mhz, cl2.5 posto su dosta pale cene (a bice i nize). Posto ti ne treba nista brzo i skupo vec jeftino a kvalitetno preporucujem neki PQI, Apacer, Kingmax i sl.

Recimo...
DIMM 256MB, DDR DRAM, 400MHz, CL2.5, APACER AM1, garancija 10 god 1,900 23.4
DIMM 512MB, DDR DRAM, 400MHz, CL2.5, APACER AM1, garancija 10 god 3,500 43.1

Cene su i vise nego povoljne a imas i 10 godina garancije. Ako sacekas jos 10tak dana mozda prodjes i povoljnije.

Recimo...
DIMM 256MB, DDR DRAM, 400MHz, CL2.5, APACER AM1, garancija 10 god 1,900 23.4
DIMM 512MB, DDR DRAM, 400MHz, CL2.5, APACER AM1, garancija 10 god 3,500 43.1

Cene su i vise nego povoljne a imas i 10 godina garancije. Ako sacekas jos 10tak dana mozda prodjes i povoljnije.
E, odlicno! Gledao sam i ja ponudu na Pc Berzi i primetio sam bas Apacer memorije sa 10 god. garancije. Cena ima je vise nego povoljna (u odnosu na pre par meseci ovo dodje dzabe), ali ako ti kazes da bolje poznajes trziste sacekacu jos desetak dana. ;)

Nego, nisam bas u toku, da li je taj proizvodjac ok? Nije mi problem da uzmem i nesto kvalitetnije iako nisam o/c-er, tipa Corsair ili Kingstone (value).

Posto neces da klokujes masinu mislim da nema potrebe za skupljom memorijom. Apacer je sasvim ok koliko sam saznao od ljudi koji su kupovali. Ako neko ima lose iskustvo neka iznese.
Sto se tice Kingston Value serije ja je licno nikada ne bih kupio jer sam imao lose iskustvo. Nekako sam izgubio poverenje u tu seriju Kingstona. Corsair je dobar ali malo skuplji, doduse daje lifetime garanciju sto je ok.
Za desetak dana bi trebalo da padne jos cena ali ne verujem da ce biti nesto drasticno, mozda bude par evra jeftinije tako da nije neka usteda na jednom ili dva modula. Ako ti tih par evra ne znaci kupi slobodno odmah.

Poslednja izmena:
Vrh Dno