Šta je novo?

Memorija za sandy bridge

Immortalis

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2004
Poena
619
interesuje me sledece, ako bi overklokovao 2600k , da li bi sad za sandy bridge platformu morao da uzmem 1600mhz memoriju kao ranije ili mogu da se provucem sa 1333 memorijom? Dakle ako bi za oc koristio samo mnozilac, a ne baseclock? Koliko vidim max koliko su ljudi dizali bclck je 107 i jos citam da uopste nije preporucljivo to raditi. Konkretno merkam ovu memoriju:
http://www.gigatronshop.com/memorija/transcend_ddr3_4gb_1333mhz_-_jm1333kln-4g-1310

koliko bi uopste bila sporija memorija u realnom radu. citam ovde http://www.anandtech.com/show/2792/1 samo u nekim sintetickim testovima 1600mhz dolazi do izrazaja.

koliko bi 2600k stabilno radio sa 16GB ddr3 1333mhz memorije a da je pri tome oc-ovan na nekih 4.5Ghz? Da li to predstavlja problem?

za pitanja sta ce mi 16GB, odma da odgovorim da mi je 8gb knap za ono cime se bavim a jedini sledeci korak je 16gb zbog dual chanella.

Poslednja izmena:
Pa po mom misljenju kad vec uzimas 2600k izspruzis se makar jos 2000din za neku 1600mhz memoriju :-devil-:

Memorija ce bez probema raditi na 1333,nisam probao da stavim 16gb pa da vidim kako se ponasa sa tolikom kolicinom,ali mnozilac za memoriju je nezavisan i procesor podesis na 45 x 100 (4500Mhz) a mnozilac odaberes za memoriju na 1333 i miran si.Desava se da memorije deklarisane za 1366 socket mogu cak da rade na mnogo vishim taktovima na 1155 pri istim naponima,trenutno u fazi ispitivanja .

nemaju taj kingston, to je i meni bio prvi izbor s obzirom da je low voltage i ima je na compability listi, ali nema je u prodaji :)
uspeo sam da nadjem ovaj kit kod nas http://www.newegg.com/Product/Produ...ckTab=true&Keywords=(keywords)#scrollFullInfo
ali sad sam u rebusu da li ova memorija moze da radi na 1.5v cl9, kapiram da bi trebalo i jos jedno pitanje je da li moze da stane ispod noctue nh-d14, uopste nisam siguran koliko mi je potrebna ta noctua ako bi procesor drzao na 4.5 npr ? da li bi mogao da prodjem ok sa NOCTUA - NHC12PSE14 ?

Poslednja izmena:
Ima li negde u našoj maloj bednoj Srbiji da se kupi neka memorija od 4GB po modulu a da je na 1600MHz ili više?

tesko...
inace ja sam upario 4 x 2GB exceleram black sark, radi na 1600Mhz sa naponom od 1.55v dok su dva modula radila na naponu od 1.5v, tako da je P67 zilav po pitanju memorije
e sad kad bi stavio te module sto su sertifikovani na 1.5v, dva verujem da bi isla na 1.5v, 4 modula tesko, verovatno bi trazila 1.55 do 1.6v
U principu tebi treba sertifikovani quad channel moduli sto je i vani papreno

Ono sto sam ja zakljucio da svaki par modula zahteva 0.05v vise od minimalne na koju radi jedan modul (to nemora da znaci da je voltaza koja je napisana vec bas realna minimalna voltaza)

uopste nisam siguran koliko mi je potrebna ta noctua ako bi procesor drzao na 4.5 npr ? da li bi mogao da prodjem ok sa NOCTUA - NHC12PSE14 ?

Ako ti uleti dobar primerak procesora, moci ces da postignes 4.5GHz i na box kuleru :)
Od malo vecih kulera, mozda ti je bolje da uzmes Megahalem i stavis jedan ventilator na 'PULL' sa zadnje strane, posto ces koristiti sva cetiri DIMM slota...

tesko...
inace ja sam upario 4 x 2GB exceleram black sark, radi na 1600Mhz sa naponom od 1.55v dok su dva modula radila na naponu od 1.5v, tako da je P67 zilav po pitanju memorije
e sad kad bi stavio te module sto su sertifikovani na 1.5v, dva verujem da bi isla na 1.5v, 4 modula tesko, verovatno bi trazila 1.55 do 1.6v
U principu tebi treba sertifikovani quad channel moduli sto je i vani papreno

Cuo sam da je IMC u novim Sandy Bridge procesorima mnogo bolji od prethodnih, i da bolje radi sa velikom kolicinom memorije.

Poslednja izmena:
na koje nove sb mislis ?

zna li neko da li se poboljsalo stanje sa memorijama na 1.5v moduli od 2x4gb i 2x2gb ?

zna li neko da li se poboljsalo stanje sa memorijama na 1.5v moduli od 2x4gb i 2x2gb ?

ja sam jedino video exceleram rippler 2x4gb 1600mhz na 1.5v, samo se pazi mislim da exceleram ima dosta skarta, i da ponovim alti je dosta spor nefleksibilan po pitanju servisa ja cekao desetak dana na servis novih modula koji su mi stigli polu ispravni, mada pitanje kako stoje drugi brandovi sa padom cena, skart zbog zaobilazenja testiranja modula se jakooo povecava

ripleri se ni meni licno ne svidjaju, ne vidim potrebu za visokim hladnjacima, sem za kucista sa providnim stranicama za smensi-fenci efekat.
pored toga ( mogu da ) smetaju i montiranju nekog veceg kulera na cpu.

znaci ne mogu da verujem da postoji milion vrsta memorija koje su deklarisane za rad na 1.5v ( sto je i jedec standard za ddr3 ako se ne varam ), pored toga ima i 500k memorija koja rade ispod 1.5v ( recimo kingston ), a kod nas nema nista.
zaista mi se ponekad cini da " porucioci kod dobavljaca " pojma nemaju sa hardverom, a kamoli sta sa cime, zasto i koliko, nego narucuju po inerciji tipa " posto keja ? ma ko nema para? - daj sve keje " :bottle:.
bio sam danas u nekim prodavnicama i zaista postoje lepo upakovane plave, crvene, zelene memorije ali na zalost sve su deklarisane na 1.65v:shock:

mislim da li je zaista toliko komplikovano poruciti kingston, g.skill,a-data, corsair ili nesto slicno a da radi na 1.5v ( koje ce btw raditi na svim platformama ) a kostaju 80-90$ za 2x4gb ?

Skroz si u pravu! Nista nam drugo ne preostaje nego da vapimo... :alo: Trgovci! Citajte malo Benchmark! Naucite nesto! :D

Tesko da oni zele da urade nesto po tom pitanju.
Uvoznici beze od DDR3 memorije sa niskom voltazom kao djavo od krsta.
Verovatno se plase da nece prodati one od 1.65v sto ih imaju u magacinu par kitova.
Muka me spopadne kada vidim toliko lepih memorija 2x4GB 1.25v - 1.35v kako se prodaje po svetu za male pare.

eh Srbijo...
Lutajuci po itsvet-u naletim na TRANSCEND 8GB (2x4GB) 2000+ DDR3 aXeRam TX2000KLN-8GK. Nisam proveravao da li je neko ima na lageru ali me interesuje da li neko ima iskustva sa ovom memorijom. Informacija o njoj skoro da ni nema na netu... negde sam procitao da pri brzini od 2000MHz radi na 1.6V Latencija je 9-11-9-24...

Axe ram je uvek vazio za dobru budzetsku memoriju,i dok je bilo cesto jje kupovana,cak je vazila i za prilicnog overklokera.

adata 1866 4000din i radi perfekt, bar meni.

Nazad
Vrh Dno