Šta je novo?

Memorija no more

andonovski

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
309
Koliko su cesta crkavanja radne memorije?

Ako sam 1-2 puta u zivotu cuo da je nekome riknula RAM memorija...

Mnogo cesce rikne memorija na grafickoj, posto su i taktovi visi.

Ram memorija ako ce da crkne onda crkava vrlo brzo, mada je i to retko čak i na noname modulima. Renomirani proizvodjaci(crosair,geil,kingmax,kingston...) daju "doživotnu garanciju", ma šta to značilo, tako da ti i to govori o procentima crkavanja koji su minimalni.

Meni se jednom desilo da ukljucim kompjuter,i kad stiglo proveravanje memorije,prikaze mi da imam 256mb (a ja imam 2x256mb).Ja uzmem i promenim raspored memorije,i kompjuter nije hteo da se ukljuci :d .Onda ponovo vratim na prvobitni raspored,resetujem bios,upalim kompjuter i sve je bilo u redu.Evo i dan danas posle dve godine nemam nikakvih problema,da kucnem u drvo. :D A memorija mi je Elixir.

Poslednja izmena:
Zaista, memorija obicno bude u kvaru, pa tek onda crkne. U smislu da ti kupis novu memoriju a ona od prvog dana ne radi kako treba. Mislim na onaj fabricki kvar... *** ne mogu ni kinezi da proizvode sve ispravno a jeftino.
A sto se tice renomiranih proizvodjaca modula, oni pazljivo selektuju i testiraju svoje module pa ih onda (ako su 100% ispravni) salju u prodaju. Mada i ovde moze da se potkrade neki izuzetak, ali ja za to jos nisam chuo (sto i ne mora da znachi da se nije desavalo).

andonovski je napisao(la):
Sve zavisi i nema garancija i pravila!
Uglavnom, crkavaju, nekad cesce, nekad redje i to je sasvim normalna stvar koja zavisi od slucaj do slucja... kava tura te zadesi ;)!

Tu zaista nema pravila. Meni nikad nije crkao nijedan modul memorije otkako imam kompjuter u kuci (15 godina). Kao sto kaze Nedja, kako te zadesi :)

Da opisem sada vec bivsi problem....
Racuan radi jedno 15 min i onda se blokira ili ugasi. Zatim pri paljenju pocne da radi ali monitor ne daje sliku. Nakon nekog 30 min racunar se normalno upali i radi isto. I onda sam doneo drugaricin komp kod sebe i redom vadio komponente i probao kod sebe.... I kad sam dosao do memorije desilo se isto. Tada je logicki sled dogadjaja bio da ubacim moj modul tamo i da probam. Kako je racunar radio besprekorno deduktivnom logikom serloka holmsa sam zakljucio da mem nije u redu... Ali! Ne da meni djavo mira... Ocistim memoriju, slotove i ubacim u drugi slot i probam! ... i radi, normalno, za sada.

Desavalo mi se nesto slicno.Po pola sata sam namestao mem. po slotovima da bih je na kraju uboo kako treba ali mislim da je to bilo da ploce a ne do memorije.

Ja licno posedujem jedan primerak NCP 512MB PC266MHz koja se boot-uje ali nesto nije u redu sa njom, resetuje racunar, prolazi memtest86 ali ne prolazi goldmemory test...stoji mi u fioci kao ukras. Takodje imam i jedan reklamni 64MB flash drive koji ne radi...Tako da "shit happens"...

andonovski je napisao(la):

Recimo oko 5-6% za lošije module. Za one bolje oko 1%-2%.

Meni se vec dva 256Mb USB-a otisla, jedan gumirani Canyon i jedan cinimi se Sasmung, sad imam nekog gumiranog Lexara ovaj je izgleda pravljen za vojne svrhe neunistiv je.

E evo da ispravim sebe... :wall: :wall: :wall:

Riknula mi je Corsair 512-ica (jedna od dve) u sred rada... :mad: 12 dana masina radila bez reseta, mucio je non-stop, zauzece page file-a islo i do 1.6Gb, juce pustio neki RAM Idle da mi cisti memoriju (posto mi build-ovanje i pokretanje .NET projekata jede memoriju nenormalno) i taman bio srecan sto ne moram da restartujem masinu i danas mi zveknula u sred kompresije nekih wav-ova u ape format. :wall: Prvo greska pri verifikaciji kompresovanog fajla, onda BSOD, and rest is history... Sva sreca u backup jednog harda...

Zonglirao sam sa modulima, spustao takt i MemTest86 definitivno kaze da je gecrkt... :( Toliko... :mad:

p.s. Sad se mucim sa 512 mega... :wall:

Znamo se, Pnjaf! ;) :wave:

@ToxiC
Ne radi bre ni kad je sama, ni u jednom od 3 slota. Memtest86 izbacuje brdo gresaka otprilike na 270-tom Mb-u i to i kad spustim takt na 133MHz...

@Cwelle
Nekih godinu dana na 2.9V i 216MHz, a poslednjih pola godine na 2.7V i 200MHz, sto ce reci na default-u...

Najcudnije od svega je sto je masina non-stop maltretirana, tj. non-stop se nesto kompresuje, kompajlira, renderuje i samo je odjednom skiknula... :trust:
Inace sam BSOD vidjao svake prestupne, cak i kad su mi zveknuli kondenzatori na ploci (zamenjeni)...

Види ZorMijev пост, базиран је на довољно великом узорку, тако да се може узети да је статистички тачан (бар је тачнији од нагађања других корисника)

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=863433&postcount=16

Btw, verujem da se u tim podacima oko procenata reklamacija krije bitna cinjenica da je od 100% reklamacija na RAM, najveci procenat onih reklamacija koje se "odmah" ustanove pa bi mogle da se razmatraju kao "fabricki" skart - a covek koji je zapoceo trid je najpre mislio na crkavanje tokom upotrebe kakve cesce srecemo kod npr. hd-ova ili monitora.
Mislim, delija vec rece da je cuo samo sporadicno da nekom rikne ram - a i meni se cini da sam o tome za 15ak godina samo po koji put cuo da je nekom bila ispravna pa je nakon nekog duzeg vremena riknula. Sve sto sam vidjao (kao i, verujem, vecina) bilo je neslaganje ploce i ram-a, ili neispravnost memorije koja je takva dosla od dobavljaca.

Ono sto mene licno brine je podatak koji je dao delija - da u pomenutim uslovima kalne pouzdana memorija. Izgleda da joj ipak nije prijao oc-ing (s druge strane verujem da je na desetine ljudi koji su isto oc-ovali te module pa im sasvim ok radi), nesto slicno kao npr. kumulativno delovanje malih radioaktivnih zracenja (na organizme), koja zbirno umeju da rezultuju raspadom sistema. .

Poslednja izmena:
Pozdrav Delijo :p , sorry za ram !

Meni je za desetak god. ciknuo jedan modul sdram (samo da ne prodjem kao Delija u ovom thread-u, mozda je andonovski uvracao thread :d ) a prodao sam dosta kompova, takodje i licno koristio ali sam retko radio OC, dok nisam pronasao bench ...

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
...Izgleda da joj ipak nije prijao oc-ing (s druge strane verujem da je na desetine ljudi koji su isto oc-ovali te module pa im sasvim ok radi), nesto slicno kao npr. kumulativno delovanje malih radioaktivnih zracenja (na organizme), koja zbirno umeju da rezultuju raspadom sistema. .

Pazi, moze da se desi da joj nije prijao rad sa onim prozvizdalim kondenzatorima (par njih je bilo bas oko mem. slotova, a ostatak oko chipseta) za koje sam se setio da menjam tek kad sam jedva mogao da startujem masinu...

Memorija-nema mora

Geldam naslov Threada i smeshkam se..."Memorija no more"..i skapiram...kupish memoriju i nema mora,kupanje u kadi samo. :D.
Samo da dodam:
zashto postoje skupe memorije sa dozivotnom garancijom?
Kapiram da tu mora neshto da je kvalitetnije ili drugachije.
Zna li neko tu elektronsku komponentu na modulima koja ih chini eventualno visokom klasom,tj.pouzdanijima?

Poslednja izmena:
Ja sam stipsa da se otvorim za skupu memoriju. U poslednjih pet godina su mi crkla dva memorijska modula, oba puta nestandardno, posle nešto dužeg korišćenja. Memorija uglavnom crkava posle par dana ako je fabrički defektna.
Na kvalitet modula utiče i kvalitet samih DRAM čipova i štampane pločice na koju su postavljeni.

Poslednja izmena:
@DARK SIDE
Pa taj Corsair VS sada ima Lifetime Waranty...

Onda su elektroliti iscureli pa ih iscimali neadekvatnom strujom...

Moze biti, zato sam i pomenuo, mada za razliku od napona na NBu, nisam primetio fluktuacije u naponu memorije... Nadam se da je sada sve OK sa promenjenim kondenzatorima (da mi ne strada i ovaj PQI od 1Gb), mada je i taj Corsair radio skoro mesec dana sa zamenjenim kondenzima besprekorno i samo odjednom "oteg'o papke"... :d

Sutra stize i Chief 500W, pa eliminisem i slabije napajanje (Chief 360-tka) kao moguci uzrok, mada cisto sumnjam da ima veze sa time, posto je "pipavo" samo pri startup-u 5+ hardova i 8 fanova, a posle se potrosnja vrti oko 200W...

Poslednja izmena:
Vrh Dno