Šta je novo?

Memorija - latency

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
. Posto imam 333 kingston/Kingston 1x512Mb DDR PC 2700 memoriju, u BIOS mi je latencija na Auto, pa me interesuje da li bi mozda bilo bolje da je ja stavim na manual, i na koji broj (2, 2.5 isl..), i da li bi ista dobio time?

U svakom slucaju bi trebalo da probas da je setujes na malo agresivnija setovanja
Za pocetak CAS stavi na 2.5,benchmarkuj,stresuj i sl.
Posle probas na CAS 2 pa ako ti je sve stabilno ides na
Precharge to Active 2
Active to Precharge 5
Active to CMD 2
Jedini nacin ti je experimentisanje,znaci sednes za komp,podesis jednu vrednost pa streses Memtestom;benchmarkujes Sandrom ili ScienceMarkom i tako u krug
Uz agresivnija memorijska setovanja ces dobiti manji clock samog procesora,ali moje licno misljenje je da se to i vise isplati
BTW.Nikad nisam imao 1x512 modul,ali sam cuo da se sa njima dobijaju nesto losiji rezultati(ali nije pod obavezno)
Srecno.....

pa probaj sve te ''brojeve'' da stavis na najmanje,dosta dobijas

Ako te interesuje detaljnije overi www.Lostcircuits.com ili www.radiativenz.com/guides

ja sam uzeo 2.256 333 kinstona, i drzim ga na 166mhz-a 2-2-2 cas 2

Miroslav je napisao(la):
ja sam uzeo 2.256 333 kinstona, i drzim ga na 166mhz-a 2-2-2 cas 2

Jel to kingstone VR ili HyperX? Posto ja mog (VR 2x256 333) nikako ne mogu da nateram da radi tako agresivno na 166MHz. Cisto da znam da li je to druga klasa ili sam bas toliki baksuz da sam dobio mem. iz neke lose serije.

DeanXP je napisao(la):
...

Jel to kingstone VR ili HyperX? Posto ja mog (VR 2x256 333) nikako ne mogu da nateram da radi tako agresivno na 166MHz. Cisto da znam da li je to druga klasa ili sam bas toliki baksuz da sam dobio mem. iz neke lose serije.

Ako vec imas VR (kao i ja 333,512), moze da radi opusteno do 210 (probano) 7-3-3-2,5 a 6-2-2-2,5 nesto preko 190. Ne treba ici sa cas2 sa VR-om da ne koruptuje podatke.

Dali bi neko moga o da prokomentarise ovo:

sille je napisao(la):
Dali bi neko moga o da prokomentarise ovo:

Rado cu da prokomentarisem ovo, ako budes dao:
- koja memorija (proizvodjac, model, CAS ?)
- koji CPU
- jel to Abit NF7 ? koja revizija ?

Nesto mi je tu sumnjivo. Ja sam imao King value ram 333 i mogu reci da sam se razocarao debelo... Nije hteo ni preko 175 a kamoli 200...
Sada imam 2x najobicniji NCP 333 na 217 *2.5 7 2 2* za bednih 30-tak e komad... E pa neka neko kaze da nije best buy!

NCP je cip od 256 Mb...

Konfiguracija je sledeca:
proc-AMD Athlon 2000+(A jezgro,radi na 1.78GHZ trenuto i to je maximum)
Ploca-Abit NF7-S rev 2.0
Mem- Kingston value ram (2 modula od 256 Mb 333MHZ, 2x222 MHz sinhrono 6/6)
Setovanja-12:3:2:2
Moje pitanj je u stvari,dali je ovo dobar rezultat jer kako smanjujem
Row active delay(12,11...) tako mi se smanjuje skor u sandri,pa sam zbunjen savetima"stavi sve te brojeve na najmanje "

sille je napisao(la):
Konfiguracija je sledeca:
proc-AMD Athlon 2000+(A jezgro,radi na 1.78GHZ trenuto i to je maximum)
Ploca-Abit NF7-S rev 2.0
Mem- Kingston value ram (2 modula od 256 Mb 333MHZ, 2x222 MHz sinhrono 6/6)
Setovanja-12:3:2:2
Moje pitanj je u stvari,dali je ovo dobar rezultat jer kako smanjujem
Row active delay(12,11...) tako mi se smanjuje skor u sandri,pa sam zbunjen savetima"stavi sve te brojeve na najmanje "

Nije lose za tu memoriju ali ...

Probaj da setujes ovako:
7-3-3-2.5 ili cak spusti do 5-2-2-2.5 pa onda izmeri u Sandri.

DADE (clan foruma) je ostvario sa Kingston DDR333 512MB modulom (setovanim 5-2-2-2.5 @ FSB 231) na Epox 8RDA+ (CPU na ?MHz) skor od:
3362/3035.

Probacu ja mog Samsunga DDR400 da li hoce da radi sa takvim setovanjima i na toj brzini CPU + FSB ... pa cu ti javiti.
Zivo me interesuje sta ce biti, mada je on CL3 pa sumnjam da mogu na tom FSB-u ispod CL2.5

Pogledaj sta su drugi dobili na:
http://www.vtkom.net/~benchmark/
Memory Bandwidth/AMD

Evo slika sa 4-3-2-2 stovanjima,u proslom postu nisam naveo da
ploca nije modovana, a napon na proc. je 1,7v,a na mem. 2.9v.
I jos jedno pitanje pre nego sto sam postavio ova setovanja
(12-3-2-2) sam hteo da menjam memoriju za HyperX,dali bi Hyper bolje radio?I jos nesto,koliki bi dobitak bio da imam proc. sa B jezgrom(otkljucan).

sille je napisao(la):
Evo slika sa 4-3-2-2 stovanjima,u proslom postu nisam naveo da
ploca nije modovana, a napon na proc. je 1,7v,a na mem. 2.9v.
I jos jedno pitanje pre nego sto sam postavio ova setovanja
(12-3-2-2) sam hteo da menjam memoriju za HyperX,dali bi Hyper bolje radio?I jos nesto,koliki bi dobitak bio da imam proc. sa B jezgrom(otkljucan).

U vezi 2.9V za mem.
I ja sam po prostoj logici "vise" je "bolje tj. cvrsce je drzi" stavljao 2.9V. Medjutim testiranjem sa Prime95, ustanovio sam da bar Samsunzi DDR400 NeVole previsoku voltazu od 2.9V (bios pokazuje 3.07V).
Prime95 ne prolazi tj. puca (trazio sam maksim.stab.FSB).
Kada sam voltazu smanjio na 2.8V (bios pokazuje 2.96V) Prime95 je prosao ceo sat testiranja - za mene dovoljno stabilno. Naravno nista drugo od setovanja nije menjano.
Kada sam voltazu smanjio na 2.7V (bios pokazuje 2.85, koliko se secam) Prime95 je opet pukao.
Jos jedna mala uporedna primedba: ova "dobra" voltaza (2.8V tj. 2.96V) je ista ona voltaza koju ploca sama bira kod neuspesnog budjenja racunara (ono kad drzis Ins i resetujes masinu).

Kod mene se prime vrteo nekih 40 min. cak sam propustio i
MemTest-86 v3.0 sa 4-3-2-2 bez ikakvih problema.

sille je napisao(la):
Kod mene se prime vrteo nekih 40 min. cak sam propustio i
MemTest-86 v3.0 sa 4-3-2-2 bez ikakvih problema.

Nisam mislio na toj tvojoj FSB. Probaj da povecavas tj. da potrazis maksimalno mogucu za iole stabilan rad tj. makar ulazak u operativni sistem. E a tada probaj kolko je stabilno sa 2.9V a koliko sa 2.8V.
Kod mene je stabilnije sa 2.8V.

Nisam siguran da sam te razumeo, ali sad dok ti ovo pisem(do malopre sam igrao Splintera) podesavanja su 12-3-2-2.5
nap. proc-1.7v
nap mem-2.9v
fsb-222 MHz
proc-1.78 GHz i sve je stabilno.Isto tako je stabilno i sa setovanjem
4-3-2-2( ono ostalo je sve isto).
P.S. 222 MHz je max. sve preko ovoga je nestabilno(ili se nedize(pisti) ili pukne prilikom dizanja Wina)

sille je napisao(la):
Nisam siguran da sam te razumeo, ali sad dok ti ovo pisem(do malopre sam igrao Splintera) podesavanja su 12-3-2-2.5
nap. proc-1.7v
nap mem-2.9v
fsb-222 MHz
proc-1.78 GHz i sve je stabilno.Isto tako je stabilno i sa setovanjem
4-3-2-2( ono ostalo je sve isto).
P.S. 222 MHz je max. sve preko ovoga je nestabilno(ili se nedize(pisti) ili pukne prilikom dizanja Wina)

Misio sam na FSB.
Bas tvoj slucaj, probaj 223MHz na 2.8V.

I da dodam: probaj sa setovanjem Tajminga na Turbo mod. To je, koliko sam do sada ustanovio, ujedno i maksimalno stabilan nacin rada za memoriju na visokim FSB-ovima.

Dakle ovako! Sa nap.mem. 2.8v setovanja turbo 225 MHz digne se
Win,ali prime posle 5 min. prijavi error,sa 224 isto,sa 223 isto
(probao sam nap.2.7,2.8 i 2.9v) i isto, jedino sto stvarno mi Sandra prijavi veci skor sa setovanjima 12-3-2-2.5.Ali imam dilemu kome verovati? pazi ovo udjem u BIOS namestim na npr.222 MHz
resetujem komp. krene da se dize i sad broji mem. i prijavi brzinu
memorije 442 MHz!?!Digne se win pokrenem Sandru ona prijavi
223 MHz!?!Kome verovati? i jos nesto nemam opciju za npr.224,226,
238,239MHz.Jeli zna neko zasto je to tako?

sille je napisao(la):
...Ali imam dilemu kome verovati? pazi ovo udjem u BIOS namestim na npr.222 MHz
resetujem komp. krene da se dize i sad broji mem. i prijavi brzinu
memorije 442 MHz!?!Digne se win pokrenem Sandru ona prijavi
223 MHz!?!Kome verovati? i jos nesto nemam opciju za npr.224,226,
238,239MHz.Jeli zna neko zasto je to tako?

Bios i kod mene prikazuje 2MHz manju frekvenciju (kao sto rece 442 umesto 444) i to uvek (ako sam dobro zapamtio) ali to ne uzimam za neku smetnju ...
Tacno je da u windowsu programi (napr.WCPUID) prijavljuju cak vecu frekveniju i to mi ne smeta a pre ce biti da bios gresi a da programi ocitavaju dobro frekvenciju.
I kod mene je nedostatak pomenutih FSB-a sto znaci da nije nikakva greska kod tebe. Jednostavno nema razloga da lupas glavu oko toga, tako je kako je.
Jedino ti preostaje da taj odabrani FSB (12-...) uporedis kroz 3DMark2001 sa onim drugim (4-...). Pa koji ima veci skor, njega i zadrzi.

A sta mislis dali da uzmem HyperX? Posto kod ovog "mog" dilera
skoro da i nema razlike u ceni izmedju Hyperx i VR.

sille je napisao(la):
A sta mislis dali da uzmem HyperX? Posto kod ovog "mog" dilera
skoro da i nema razlike u ceni izmedju Hyperx i VR.

Definitivno glasam u korist HyperX

Nazad
Vrh Dno