Šta je novo?

Memorija "Ace" - "Kingston" = 1:0 ?!?!?!

Uger

Čuven
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupio sam polovni rachunar star 4 do 5 meseci:
Asus A7V8X-X, Athlon Xp 2000+ sa memorijskim modulom firme "ACE" kapaciteta 256MB DDR333 PC2700.
Poshto sam imao pre toga Athlon T-Bird 1.33Ghz i 512MB pc133 SDRAM-a hteo sam logichno da nadomestim nedostatak nove konfiguracije i brze bolje kupio josh jedan memorijski modul. Izbor je pao na sada vec renomirani ( ili izvikani) Kingston 256MB DDR400 PC3200 sa oznakom ValueRam.
Poshto sam na svim svojim ali i tudjim konfiguracijama radio testove memorijskih modula u Sandri i PC Marku 2002, zachudilo me je to da je "ACE",koga sam hteo prvo da zamenim pomenutim Kingstonom a zatim kupim i drugi, pokazao i u jednom i u drugom testu bolje rezultate od Kingstona. PC MARK - 2717 Kingston, 3054 - ACE (Memory tests)
Sandra 2004(Memory Bandwith) - 1456 Kingston, 1835 - ACE
Eksperimentisao sam sa tajminzima u Biosu ali nije pomoglo.
Sada rade zajedno i imaju performanse otprilike iste kao "ACE" kad je sam.
Naravno Kingston sada obitava na 333Mhz.
Ne razumem ovo!
A vi?
:wall:

Blah a sta si zamisljao da ces da izvuces vise od procesora koji radi na 133Mhz magistrali, lepo stavi memoriju na 266Mhz (Sihrono!) DDR i uzivaj :D

Pa kad ti je CPU na 133 a mem na 200(i to jos CL 3-3-3), normalno da imas lose performanse. Preveliki je raskorak izmedju ta dva. Teraj i CPU i mem na 166 pa uzivaj.

Pa sad ste me zbunili.
Jedan kaze teraj memoriju na 266 a drugi sve na 166.
Da li to znachi da Athlon xp 2000+ ne moze da iskoristi memorijski potencijal ddr 400 i da memorija mora da radi na 333? :wall: :wall:

pa ako CPU moze na 166 magistrali teraj i mem 166(333) ako neces da overclocujes teraj sve na 133 (266)

Naravno da 2000+ nemoze da iskoristo ddr400 za to ti treba bar barton 3200+ il P4 na 800Mhz magistrali :p

Trenutno je CPU na default-u a memorije mi rade na 333mhz.
Ok. Probacu da poteram CPU na 166 ali sa manjim mnoziocem.
Videcu sta se desava pa cu da se javim (ili zalim).
Mada nisam znao da je CPU u s stvari izvor loshih rezultata memorije

Eegorr je napisao(la):
Probacu da poteram CPU na 166 ali sa manjim mnoziocem.
Videcu sta se desava pa cu da se javim (ili zalim).
Ajd pa se javi :d

Evo javljam se!
Sve radi ok, za sada. Pokazuje mi bolje rezultate na testovima memorije u PC marku i Sandri. Podigao sam takt magistrale na 166Mhz a mnozilac sam spustio na 10x, tako da mu se svede na isto - 1667mhz, ali je bandwidth povecan.
Ostavicu ga ovako ionako je temperatura ostala ista jer napon nisam chachkao.
Ali me i dalje muchi zashto Ace daje bolje rezultate od Kingstona.

Bolja latencija. Taj ACE radi verovatno na 2.5-3-3-7, dok Kingston radi na ubogih 3-4-4-8.

nesharm je napisao(la):
Bolja latencija. Taj ACE radi verovatno na 2.5-3-3-7, dok Kingston radi na ubogih 3-4-4-8.

Verovatno si u pravu ali u biosu (posto sada rade u paru) je podesheno upravo na 2.5-3-3-7. Zar to ne utiche na zaista ubogi Kingston? :crash:
Ali ne ostaje mi nishta drugo nego da zamenim nesrecni modul za neki na 333 sa boljim tajmingom, jer ovo nisam ocekivao.

Ne mozes da kazes da je "losh Kingston" kao memorija. Kingston pravi celu paletu memorija - od onih kilavih i jeftinih, pa do skupih i dobrih. To sto na memoriji pise PC3200 nije dovoljno - trebaju ti podaci i o tajminzima tih modula. A kad smo vec kod toga ValueRAM serija i jeste Kingstonova jeftina paleta sa slabim performansama. Ko se pridrzava njenih tajminga, radice i ValueRAM stabilno - nekome je i to dovoljno za te pare.

silverglider je napisao(la):
Ne mozes da kazes da je "losh Kingston" kao memorija. Kingston pravi celu paletu memorija - od onih kilavih i jeftinih, pa do skupih i dobrih. To sto na memoriji pise PC3200 nije dovoljno - trebaju ti podaci i o tajminzima tih modula. A kad smo vec kod toga ValueRAM serija i jeste Kingstonova jeftina paleta sa slabim performansama. Ko se pridrzava njenih tajminga, radice i ValueRAM stabilno - nekome je i to dovoljno za te pare.

Slazem se.
Ali...
Ipak on (modul Kingston ValueRam sa latencijom 3-3-3), predstavlja jednog renomiranog proizvodjaca i nije mi jasno kako ga "ACE" DDR2700 ubija u svim testovima. Ipak je on DDR3200 modul. A u vezi latencije pogledajte ovaj sajt meni se ucinio zanimljivim, jer po njemu ova zbrka sa tajminzima nema veze s mozgom.
Cekam komentar.
http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=ddr400myths&page=1

Poslednja izmena:
Ali taj Kingston sigurno moze da radi na 200+ i to verovatno i kao CL 2.5 dok taj ACE verovatno ne moze da predje 175-180 MHz kako god da ga namestis. Ja nabavio Kingston CL3 PC3200 i opusteno radi na 166 kao Cl 2 (SPD mu je Cl2.5 na 166) a na 200 kao Cl 2.5 (Cl 2 nisam probao a mozda moze i tako). ili sam ja zab'o pristojne module ili je generalno stvar takva sa Kingstonom.

Shvati ovako...
Ace je PC2700 memorija, koja radi na magistrali od 166MHz (333 DDR), sa latencijom od 2.5-3-3-7.
Kingstone ValueRAM je PC3200 memorija koja radi na nominalnoj magistrali od 200MHz (400 DDR), sa latencijom od 3-4-4-8.
Koristis VIA KT400(A) cipset koji ima jednokanalni memorijski kontroler i njegova najbolja saradnja sa memorijom se ostvaruje kada on radi SINHRONO sa memorijskim taktom! To znaci da ako ti CPU radi na 133 MHz, Ace na 166MHz, a Kingston na 200MHz, Kingston najvise ceka na sledeci ciklus dobijanja podataka, jer procesor ne moze da prosledi vecu kolicinu od one koju daje magistrala ciji je takt na 133 MHz. Kada dodas na to povecanu latenciju Kingstona (sto znaci i sporiji transfer podataka kroz samu memoriju) dobijas slabije performanse tog modula u odnosu na Ace. Poenta je u tome da stavis sve na 166Mhz magistralu, kako procesor, tako i OBE memorije, pri cemu ces manuelno fiksirati latencije na 2.5-3-3-7. U tom slucaju, oba modula ce davati iste performanse.
Kingston iako DDR400 memorija sa 3-4-4-8 latencija, na tako nizem taktu ce raditi bez problema sa 2.5-3-3-7, dok je velika verovatnoca da bi Ace radio kao DDR400 sa Kingstonovim latencijama.
Ako te zanima, oba proizvodjaca prave memorije po JEDEC standardima, tako da npr. dve DDR400 memorije, sa identicnim latencijama moraju davati prakticno identicne rezultate.

Probao sam ovo da laickije pojasnim, pa ako te zanima dublja tematika, pitaj.

nesharm je napisao(la):
Shvati ovako...
Ace je PC2700 memorija, koja radi na magistrali od 166MHz (333 DDR), sa latencijom od 2.5-3-3-7.
Kingstone ValueRAM je PC3200 memorija koja radi na nominalnoj magistrali od 200MHz (400 DDR), sa latencijom od 3-4-4-8.
Koristis VIA KT400(A) cipset koji ima jednokanalni memorijski kontroler i njegova najbolja saradnja sa memorijom se ostvaruje kada on radi SINHRONO sa memorijskim taktom! To znaci da ako ti CPU radi na 133 MHz, Ace na 166MHz, a Kingston na 200MHz, Kingston najvise ceka na sledeci ciklus dobijanja podataka, jer procesor ne moze da prosledi vecu kolicinu od one koju daje magistrala ciji je takt na 133 MHz. Kada dodas na to povecanu latenciju Kingstona (sto znaci i sporiji transfer podataka kroz samu memoriju) dobijas slabije performanse tog modula u odnosu na Ace. Poenta je u tome da stavis sve na 166Mhz magistralu, kako procesor, tako i OBE memorije, pri cemu ces manuelno fiksirati latencije na 2.5-3-3-7. U tom slucaju, oba modula ce davati iste performanse.
Kingston iako DDR400 memorija sa 3-4-4-8 latencija, na tako nizem taktu ce raditi bez problema sa 2.5-3-3-7, dok je velika verovatnoca da bi Ace radio kao DDR400 sa Kingstonovim latencijama.
Ako te zanima, oba proizvodjaca prave memorije po JEDEC standardima, tako da npr. dve DDR400 memorije, sa identicnim latencijama moraju davati prakticno identicne rezultate.

Probao sam ovo da laickije pojasnim, pa ako te zanima dublja tematika, pitaj.

Od sinoc mi je masina bas na tim setovanjima, bas kao sto si rekao.
Radi odlicno iako sam mislio da ce mu dizanje magistrale smetati (166x10).
Probe radi otisao sam i do 166x11 i sve je radilo Ok, ali sam vratio ipak na 10.
Hvala puno na iscrpnim objasnjenjima. Posebno Neshram-u za vreme koje je izgubio da iskuca ovoliki post :beer:

Nema šta da smeta, tebi je i dalje sve na defaultu, nešto čak i underclockovano :d

2 nesharm: jel to stvarno moguće da dve memorije rade na različitim brzinama?

Cuj, prevaranata ima svuda, pa i u tom trzistu :). Najbolji primer je kad sam nekad davno imao Geil i Corsair memorije, PC3500, obe sa istim latencijama, Corsair je bio malo brzi...znaci da je tu neko lagao sa latencijama, mada obe memorije prema JEDEC-u ne postoje :).

Ne ne, nisam na to mislio, nego na ono što si rekao "ACE radi na 166 a kingston na 200", zar je to moguće?
Ili si mislio kad rade odvojeno?

To sa memorijama je sve od slucaja do slucaja. Kod burazera ta Ace jedva radi na 166 dok kod mene Kinston VR PC3200 (dva modula po 256Mb) radi preko 250 na CAS2.5
Pozdrav

Ne, mislio sam bas odvojeno, naveo sam mu tacno koje memorije ima, da zna o cemu se radi, posto se ocigledno ne razume preterano u materiju.
Covek je pogresno mislio da su memorija kriva za lose rezultate, a u stvari je sve bilo do 'slabosti' chipseta koje sam naveo.

@kibob : Poznata stvar, kod tih jeftinijih memorija sve zavisi od primerka do primerka, bukvalno kako ti se posreci...

Poslednja izmena:
Eegorr je napisao(la):
Pa sad ste me zbunili.
Jedan kaze teraj memoriju na 266 a drugi sve na 166.
Da li to znachi da Athlon xp 2000+ ne moze da iskoristi memorijski potencijal ddr 400 i da memorija mora da radi na 333? :wall: :wall:
KT-333/400 chipsetovi solidno iskoriscavaju asinhroni rad do DDR333 memorije. Ukoliko je magistrala 266, slobodno mozes da stavis DDR na 333, dobices blag porast performansi. Ukoliko ti memorija radi na 266 na najostrijim setovanjima, onda ces imati bolje latencije na 266, a nesto slabiji protok, nego na 333 na CL2.5 3-3-6
Kod nVidia nForce2, asinhrono se ne postize nista.

drfedja je napisao(la):
KT-333/400 chipsetovi solidno iskoriscavaju asinhroni rad do DDR333 memorije. Ukoliko je magistrala 266, slobodno mozes da stavis DDR na 333, dobices blag porast performansi. Ukoliko ti memorija radi na 266 na najostrijim setovanjima, onda ces imati bolje latencije na 266, a nesto slabiji protok, nego na 333 na CL2.5 3-3-6
Kod nVidia nForce2, asinhrono se ne postize nista.

A ako na KT400A stavis CPU na 133(266) a mem na 200(400DDR), dobijas pad performansi.

Nazad
Vrh Dno