Šta je novo?

Mehanicke Tastature

Da li je neko menjao switcheve na Redragon Vata ili Devarajas tastaturi i koji mogu da se stave? Piše svašta po internetu pa me zanima da li je neko probao. Probao bih npr Vata ali ima da se kupi samo sa plavim switchevima, pa odakle onda da naručim te Outemu switcheve a da ne ispadne 40-90 evra kao na aliju, u slučaju da moraju Outemu?

Inače, dosta mi je konfuzan ovaj svet mehaničkih tastatura, probao sam G915 clicky i preglasna mi je dok mi G915 tactile nema lep osećaj pri kucanju. Pretpostavljam da nije moguće dobiti osećaj pod prstima clicky switcheva na nekim taktilnim ili linearnim? Ili je moguće približno ali da switchevi imaju dosta veći potrebni actuation force? Koristim godinama Karura sa scissor switchevima i sve što sam do sada probao mi se manje sviđa od nje.
 
namena taktilnih switcheva je da daju isti osecaj pri kucanju kao clicky, a da se ne cuju.
 
Evo ovde ima Outemu svičeva svih vrsta za manje para: https://www.aliexpress.com/item/1005003072103650.html
Ali ipak mislim da valja probati neku tastaturu koja već ima svičeve približne željenim, a ne da se kasnije žonglira i da se bacaju pare. E sad, ako se traže neki kojih obično nema standardno u tastaturama - onda ok. Ja sam naručio silent white da probam, ali to nema šanse da se nađe ni u jednoj tastaturi u prodavnici.
 
@Skankhunt42 možda me vara zvuk, možda bih plave osećao kao braon kad bih stavio slušalice, ovako imam osećaj kao da su taktilni mnogo bliže linearnim nego kliki :)

@ivanhoe hvala ti, pojma nemam kako mi je promakao taj prodavac, sve što sam gledao sinoć je bilo sa velikim shippingom.

Jel neko probao Outemu purple ili silent gray npr?
 
jasno, i meni se cini da su plavi taktilniji.

najbolje je uzeti tastaturu sa izmenljivim svicevima pa probati sve sto zelis na neko vreme... barem su svicevi jeftini
 
narucio sam sa Alija novelkey creams. Oko 87 dolara je ispalo,evo kad preuzmem pa cu napraviti neki snimak. a prodacu trenutne outemu reds.
 
imam ja svega od tehnike,ima i komp solidan. krastavac sta da radim kad su fabricki swicevi entry level. ovo su prvi koje sam kupio, nego moracu seci dve nogice secicama.
 
Jes bre, ovi u fabrici ništa ne znaju.
Jebeš tastaturu ako ne rade sečice.;)
Doduše, svičevi te izašli džabe, skoro ko Apex Pro.
 
Poslednja izmena:
stigla i druga Leopold FC660C Topre silent tako da sam zavrsio sa tastaturama :)
sve je savrseno kao i prethodna tastatura u crnoj boji, osim sto je svetlo bež boje (na slici je ispala jos tamnija zbog lose svetlosti) pa mi se bas i ne uklapa u beli setup pa cu verovatno sutra da ofarbam gornji deo kucista mat belim sprejem.

FC660C.jpg
 
ja sam danas isao u pohod na alps... i bas nista nisam nasao. jedna kpt, jedna alps klon (mada je i kpt alps klon, ali ajde, ova druga je noname), i jedna alps semi mechanical. bzv.... svejedno ove dve su vredne bar ciscenja. steta sto ne smeju da se podmazuju posto su scratchy af.
 
ima li neko za prodati 75% kuciste? samo mi to fali,kvalitetno i duboko kuciste. mozda aluminijum. preskup je amazon shipping. nemojte javno da ne ispadne reklama.
 
ebay?
 
pa ono... jedno su tactile, a drugo linear switchevi, sta vise volis?
 
I nije neka razlika, ti brown "tactile" su najpribliznije kao da ti je upalo malo peska u linearni switch.
 
CM mi nekako elegantnije izgleda :)
 
Najgora tastatura koju sam do sada imao je bila k65 rgb compact, bilo je nemoguce kucati bez konstantnih gresaka. Stabilizatori tandrcu, uzas... Tako da bih preporucio CM iako je nisam koristio jer tesko da je gora od corsa.
 
gateron brown su odlicni, ja ne vidim preveliku razliku u odnosu na mx brown. gateron je chajniz, ali jedan od boljih, stvarno su ok.
 
Iskreno ne znam, nisam imao iskustva uopste, mislim da bi mi tactile odgovarali ali isto tako bi i linear bili ok.. Po kvalitetu koja je bolja? Da li je bolje uzeti cherry mx red ili gateron?

nema sanse brate dok ne probas sve zivo. linearni udaraju u dno plastike bez prepreka. taktilni imaju prazan hod 2 milimetra,a zatim imaju blagu porepreku dok ne udare u dno. linearni imaju "cistiji" zvuk. imas i red silent koji su dosta utisani,imaju neke gumice/silikone koji skroz apsorbuju udarac. ajde idi do neke prodavnice i nek ti otvore kutije,probaj linearne,plave i brown... da ne bude posle glavobolja i prodavanje na KP zbog nezadovoljstva. uci na mom primeru,al na laksi nacin. :confused:
 
nije poenta da udaraš do kraja, ako se ne varam
 
Nije sve crno-belo po tom pitanju. Kod nekih svičeva, naročito onih lakših kao što su crveni ili topre, botoming nije jednostavno izbeći, što ne mora obavezno da bude loša stvar.
 

Prilozi

  • IMG_20211112_194648.jpg
    IMG_20211112_194648.jpg
    194.5 KB · Pregleda: 101
  • IMG-20211112-WA0008.jpg
    IMG-20211112-WA0008.jpg
    165.5 KB · Pregleda: 77
Nazad
Vrh Dno