Da, ali nisu sve gaming mehaničke krš, a on traži gaming model.
Pre malo više od 2 godine sam za 10 din. kupio ovu Asus -
https://gagadget.com/en/68870-asus-rog-strix-scope-rx-review/!
Takođe sam gadljiv na gaming hardver, ali ponekad pojave dobri proizvodi, koji su preskupi i na kraju završe na akcijskim cenama kod nas (miša i tastaturu sam platio ukupno po redovnoj ceni miša).
Dugo sam tražio robusnu mehaničku tastaturu, sa dobro rešenim media tasterima, dobrim kvalitetom izrade, dobrim osvetljenjem (koristim samo jednobojno). Svi takvi modeli su koštali po 20-30k din, ili čak više od toga.
Onda sam na pomenutoj akciji naručio ovu Asus, pokazala se odlično za ove 2+ godine. Stanje je 9.8/10, samo se ta neka hrapava tekstura na malom delu space tastera malo izlizala, sve ostalo izgleda i radi kao da je nova. Veoma teska i robusna tastatura, sa IP57 zaštitom.
Sad je ovo malo paradoksalna situacija, ali ja tastaturu koristim 90% za sve ostalo, do 10% za gaming. Za igranje fps je sjajna, jer je i pravljena za to. Ne klizi po stolu, tasteri munjevito brzo reaguju (jer je optičko-mehanička, sa osetljivim linearnim prekidačima). To je ujedno i mana ove tastature - nije optimalna za kucanje ogromnih tekstova, i posao koji je vezan za to, baš zbog veoma osetljivih i brzih tastera. Ja sam to posle određenog perioda savladao pa je koristim čak i za posao, kada radim od kuće, ali ponavljam - nije optimalna za to i greške pri brzom kucanju teksta su moguće.
Preko zime igram CS2, FC 5 i 6, COD/BF, Dirt Rally i u tim igrama se pokazala odlično. Ipak, zadržao sam je pre svega zbog pomenutog osećaja kvaliteta, robusnosti, IP57 i najbolje funkcije ove tastature - sjajno rešenih media tastera. A i stealth taster (F12) se pokazao kao korisno rešenje.
Kome treba pretežno za gaming, ne vidim razlog zašto bi bio nezadovoljan sa ovim modelom.
Od mana bih izdvojio očajan Asus Armoury Crate softver, koji je večito nedovršeno bloat smeće. Olakšavajuća okolnost je to što kada se jednom sve podesi, taj glupi softver ne mora više da se koristi.
Kvalitet izrade je ozbiljno dobar za ovu klasu, ali možda je kvalitet plastike tastera mogao da bude malo bolji, bar u smislu završne obrade donjih ivica (koje su onako, relativno oštre), ali to nije neka ozbiljna mana.
Sam zvuk pri korišćenju nije loš, ali nije na nivou bolje izolovanih premijum modela. E da, najveća mana je što kabl nije izmenjiv, a debljine je kao da je za neku manju grejalicu. Ne sumnjam u trajnost kabla ali bi praktičnije bilo da ima neki tanji kabl koji se lako menja.
Za kucanje teksta/neki specifičan posao, custom desktop build-ove.. tu bih verovatno izabrao neku Ajazz, Keycron sa braon prekidačima (ako postoje uopšte u verzijama sa ovako rešenim media tasterima).
Ovu Asus ne verujem da ću menjati još 2-3 godine. Ako se pojavi u novoj verziji sa braon prekidačima, možda tada.