Šta je novo?

Mega- Ekstra- Hiper- Turbo

Kuba

Čuven
Učlanjen(a)
19.10.2004
Poena
670
Pozdrav svima!

Malo cu se raspisati (neko bi rekao- prosr.ti), ali ne mogu, a da ne primetim, kako sve vise, i pored ludila koje zivimo, sve veci broj ljudi ljudi poprima oblicje tipicnog dekadentnog potrosackog drustva. Iako broj mojih poruka to ne bi mogao reci, pratim benchmark forum vec duze vreme, i mogu samo sa zaljenjem da zakljucim par stvari.
Jeste, svi smo mi IT zaludjenici, pa koji pripadnik muskog roda ne voli male, plasticne ili metalne stvarcice koje pustaju neki zvuk ili prikazuju neku sliku, ali zar uvek mora da ima?

-vise kilobajta, megabajta, gigabajta?
-vise piksela?
-vise vati?

... i svega vise, bolje, brze, jace (duft punk?)? Da to nema veze sa kompleksima slicnim gastarbajterskim i provincijalskim (kuca na 3 sprata i novi Mercedes, u inat komsiji, iako inadzija najcesce nema decu da toliku kucu napuni)?
Kome od nas ZAISTA treba mobilni telefon sa: 5. mega- pikselnom kamerom, TFT ekrenom od 16M boja, ne-znam-koliko * ne-znam-koliko piksela, 4 GB memorije, podrskom za WiFi, UMTF- ili-sta-vec, mogucnost pustanja Divx filmova na istom ili cak povezivanja sa projektorom (cuvena reklama)!!!

Slusaj (citaj) pricu:

Odlucio da kupim novi mobilni telefon zbog manjka mesta u imeniku (novo radno mesto, mogucnost prosirivanja poslovnih poznanstava i prilika sa domacim i stranim klijentima), pronasao na netu sta me zanima (SE K300, pristojno velik imenik + mogucnost imanja sovjetske himne za vrstu zvona- jedino "izivljavanje" sa moje strane) i krenem da obilazim radnje.
U jednoj maloj prodavnici, kod bivseg otvorenog trznog centra u sremskoj, klinac od 15-16 godina kupuje (u stvari bira) mobilni sa majkom.
"Ej, kevo, vidi ovaj, ovaj ima ovo, a vidi onaj, on ima i OVO", i sa pulta vadi i odusevljeno majci pokazuje sve nove Samsunge i Nokie, nijedan ispod 200 evra, a keva jadna, gleda u ona cuda i samo klima glavom, a kao usput pita i za cene, pa se sirota, kad se sin okrene, zamisli, pogled usmeri na gore, kao da preracunava koliko ce joj ostati za kiriju/hranu/komunalije, a koliko ce morati da pozajmi od rodjaka ili prijatelja.
Tako tuzan i tako sretan lica, da nisam znao da li bih pre zaplakao ili klepio malog bilmeza. Keve su cudo!

Evo zavrsavam,

Ukoliko ste svi guzonjini sinovi ili "uspesni poslovni ljudi" (moze i bez znakova navodnika), jedno veliko- IZVINITE! Radite sa vasim novcem sta god pozelite, zaradili ste ga na ovaj ili onaj nacin, nije me briga i nije moj posao. Ukoliko su vam najnovije tehnologije potrebne u poslovnoj primeni, jos vece, IIZZVVIINNIITTEE!!
Ipak, ne mogu da verujem da su bas SVI clanovi foruma toliko dobro materijalno obezbedjeni, da nema u nove tehnologije zaljubljenih siroma' studenata, ucenika, porodicnih ljudi, onih koji krpe kraj sa krajem, a da opet tako malo clanova predlozi resenje koje "radi pos'o" bez neke mega-ekstra-hiper-turbo $$$$$$$$ solucije. Ipak, ima i takvih i zbog tih i pratim ovo drustvance.

Morao sam ovo da podelim sa vama, ima jos toliko primera, ali moram i da zavrsim, imam posla.
Jos samo da predlozim moderatoru da topic obrise ukoliko smatra da sam bilo cime povredio pravila benchmarka ili prebaci u koji god odeljak ovog foruma zeli.

A-a. Ne da se brise topic. Mislim da je ok, i dacu misljenje onako kako ja vidim.

Generalno: Svi mi JESMO zaludjenici, da nismo ne bi bilo ovako. Naravno da mora da se ima dobar fon, dobar komp. Nekome zaista treba, neko da bi cisto imao "ako zatreba" a neko, srpski receno, da se kurchi. To je danas opste popularno, da se ima vise bolje, bla bla, novije lepse, bla bla... Naravno da nisu svi materijalno toliko potkovani da mogu to sebi da priuste. Ali pazi sad tuge, obicno ovako ide: Ko nema njemu treba, ko ima ne zna da iskoristi, tj. toliko mu ni ne treba, ali neka, neka ima dete, bez obzira sto je deo tih para bacen, tj. ne koristi se.

JA: Ne sirim se mnogo, a nisam ni toliko lovaran da sad kupujem sve novo sto izadje. Koji procenat ljidi na forumu moze da priusti sebi neki cesci upgrade? Ja mislim jako mali. Konfa mi je solidna 1.75/512/120/9600/. Neko ce reci da bas i nije solidna, ali meni u principu ne treba vise (za sada). Mogu da igram igrice koje mi se igraju, zasto to mora biti uvek sa detaljima na high? Ali jako mi je vazno da je to 1024, zato sam i upgradeovao karticu, imao sam 5200/128/64. I rama mi je dovoljno. Nije sad neka opsta frka da ja tu ubacim jos 512, ali zaista mislim da nema potrebe, jer mi i sa ovih pola giga radi sasvim zadovoljavajuce. Fon imam K700, ima net, mp3, lep mi je, mali, funkcionalan sto mi je jako vazno, i to je to. Hteo sam ja da uzmem i K750 kada je izasao, bio je tada 320-350€, posle gledam, ***, pa nisi lud da das tolike pare za mob, za godinu dana ce da bude 100€ manje. Tako je i bilo. A sta ce meni znaciti ta 2MP? Nista, kupis lepo digi i fotkas kao covek. I za tih 300 i neki euro, ja uzmem prvo A510 pa K700 i u potpunosti sam zadovoljan.
A sto se tice kompa, za sada me ova konfa sasvim zadovoljava, planirao sam da predjem na 64bit, ali posle, opet gledam sto ja sad da kupujem plocu, procesor.... Nepotrebno, kada mi i ova radi savrseno? Zasto da bacam pare na upgrade? I sa ovom se igram, i sve mi zavrsava.
Pitaju me cesto ljudi kada dodju, kako to da nemas skener i stampac??? ***, imas sve a nemas skener i stampac. Ja kazem, jednostavno, nisu mi potrebni. Sta ce mi? Kako sta ce ti, pa da stampas... A sta da stampam? Pa otkud znam, bilo sta...
Mislim ja da kupim stampac, osusili bi se i zapekli kertridzi. Ali ljudi mahom kupuju stampace, eto da imaju... Bez obzira sto ce ih ukljuciti jednom mesecno i to da odstampaju neki omot nekome ko je dosao da mu se nesto nareze. A tek skener...
Ako bude bilo potrebe, da mi treba cesce stampac, kupicu ga, ali da ga ja kupim cisto da bi se reklo da ga imam, neka hvala, nije Mirko budala...

Znaci zaista ima jako puno toga u samom takmicenju, prestizu... Ali verujem da to prodje sa godinama i sazrevanjem, i kada pocnes da shvatas stvari realno, onako kako treba...

Eto toliko o meni, i mom pogledu na "sirenje burzuja" koji ne znaju ni winamp da instaliraju, a imaju konfu od 1500€... znaci bitno je da je monitor "onaj tanak" i da kuciste sto vise sljasti, i da je sto skuplje... A funkcionalnost i potrebe su ne nekom petom mestu.
Toliko.

jednostavno je :

kupujes ono sto mislis da ti treba - sto vise love imas - vise ti treba.

ides na trcanje, nemas para, voleo bi da imas vokmen bilo kakav, dodjes do nekih para iznenadno odes u radnju sa namerom da kupis vokmen i na kraju kupis mp3 plejer

nemas posao, imas rupu od kompa, volis igrice, mastas makar o nekom radeonu 9600xt, dobijes posao, plata 400e, sledeceg meseca kupujes plocu proc i graficku.

tako to ide...Naravno sa godinama se sve menja, a ovde je dosta clanova jos uvek u godinama u kojima se gore pomenute situacije desavaju, i to je normalno. Ja gledam po sebi sto sam stariji imam manje hirova, ali oni hirovi koje imam su prilicno veliki ponekad :d

a inace kod mobilnih telefona , ako stavimo klince na stranu, ja to gledam drugacije - pre 3.5 godine sam dao 300e za dobar mobilni i ne planiram da ga menjam, imam imenika kolko i memorije u telefonu - 4MB , ima simbian OS tako da sve nove fitchure mogu da instaliram sam bez potrebe da kupujem novi telefon. To se zove pametna investicija. Da sam kupio onaj za 150e, do sada bi ih kupio jos 3 po 150e, pa ti racunaj.

Apsolutno se potpuno slazem sa doktorom,ali mi se ovo najvise svidelo:
dr.Tiristor je napisao(la):
Pitaju me cesto ljudi kada dodju, kako to da nemas skener i stampac??? ***, imas sve a nemas skener i stampac. Ja kazem, jednostavno, nisu mi potrebni. Sta ce mi? Kako sta ce ti, pa da stampas... A sta da stampam? Pa otkud znam, bilo sta...
Mislim ja da kupim stampac, osusili bi se i zapekli kertridzi.

To je,jednostavno,onaj srpski mentalitet,upravo ovako kako je dr. i opisao,nemam tu vise sta da dodam...
E,sad..
Imam komp koji je pre 2 godine placen 1.050€,i to je to..Nikakav upgrade posle toga,nista nije dirano,sluzi mi upravo onako kako ja zelim da on to radi,nisam ja preterano zahtevan,tako da nema ni potrebe za nekim vecim apgrejdom,jedina stvar na koju dodatno trosim pare za komp su diskovi,zbog oslobadjanja prostora na HD-u (koji je 185GB,ali,eto,lepse mi je kad imam 150GB slobodno i sve sto mi je potrebno na DVD-jevima,kada mogu slobodno da formatiram i ocistim komp..)
Mobilni imam 6230,takodje kupljen pre 2 godine,tada placen 400€,i jos uvek sluzi veoma dobro,hvala bogu.Nema potrebe za zamenom,bas sam se skoro razmisljao da uzmem isti model,samo sa direktnim ubrizgavanjem (6230i) :-devil-: ali posle razmisljam,osim sto je lepsi od ovog,nema nista vise sto bi meni mnogo koristilo..Kamera,sta ce mi,i ova VGA mi zavrsava posao koji mi je potreban,imam kablove,instaliran softver,povezem ovaj sa kompom i sredim sve sto zelim,nije mi bitno sto je "i" model prepoznatljiv kao USB storage na kompu..
Kao sto je gx-x napomenuo,kupljen je pre 2 godine,za velike pare,ali je pitanje koliko bih jeftinijih zamenio do sada?Cista matematika :)

Ма šta se vas tiče kako ko svoje pare troši ako ne krade od vas ??

Ja na to gledam drugačije. Neka ljudi kupuju šta oće, koliko oće i što više i što skuplje. To je dobro za biznis i tebe ako nadješ svoje mesto u njemu. Pa ovde je sve jos u povoju i treba mu podsticaj. Gde ste nasli sad da raspredate socioloske tirade i sl...

PS
Da knjige kupuju samo oni sto ih citaju jos bi se na pergamentu izdavale, a vecina nas bi bila nepismena !

PPS
A ovakvi tread-ovi podsećaju na prastare sastanke kom.omladine gde se nađe neki visoko svesni omladinac da zaseni nastavnika marksizma.

PPPS
Srpski sport broj 1 nije basket-ball niti vaterpolo već gledanje preko plota ( u komšijin lonac ili ženu - šta kome više leži) :wave: Pa nikom ništa!

Poslednja izmena:
da autori knjiga zive od prodaje knjiga davno bi svi skapali ;)

Naravno! Kakav bi napredak mogli uopste da ocekujemo, ako bi se zadovoljavali sadasnjim nivom tehnickog napredka... mene sve ovo nekako previse podseca na kukanje nasih matoraca kako je boljo bolje dok su se igrali krpenjacama po ulici, a onda je dosao tv i sve upropastio... "preko" je normalno videti coveka sa laptopom koji sedi u parku, ili preko svog novog pda uredjaja proverava postu u prevozu, to sto kod nas to rade ljudi da bi pokazali da imaju iste, ne znaci da je problem u stvarima nego u ljudima.

tema

Dobra tema!
Cinjenica je da na ovim prostorima ima malo "iskrivljene percepcije stvarnosti", da ne kazem MITOMANIJE, pa stoga se gomila ljudi svrstava pod odredjene "tabore" tipa AMD-ovci, INTEL-ovci.... i slicni "ovci" :S: koji cesto iracionalno (citaj BEZ POTREBE) jure i upgraduju nesto sto im realno nije potrebno.
Neki taj period prerastu, a neki ne.
Meni licno, kome je prvi racunar bio zx81, pa spectrum, amstradCPC464... amiga..., taj period stalne jurnjave je prestao.
Medjutim, nekada je to bila jurnjava tipa "imati ili nemati" (kupiti AMIGU ili ne ), a sada je ovo zacharani krug gde se jedna komponenta menja drugom i trci nikad kraja.

Sa druge strane, kako je neko dobro primetio - sto vise imas vise trosis, a vise ti i treba :S:

Dobar je i walkman, ali bolje je sa MP3 playerom ( za sta mi nije bilo zao dati pare).
Dobre su slusalice koje dobijes sa MP3 playerom, ali su bolje neke koje mozes kupiti extra ....
Mobilni telefoni su extra loooodilo na ovim prostorima :wall: i to u najvulgarnijem obliku. Licno sam iskusio da zamenim telefon tek kada mu je cena bila prihvatljiva ( D500E ), a shokirao sam se kada je isti taj telefon uzeo klinac koji skoro nema 'leba da jede :S: ali MORA DA GA IMA !!!

Godine sankcija + mentalitet ... ostavile su nesagledive posledice na pshio-sklop velikog dela populacije na ovim prostorima.
Nazalost.

gx-x je napisao(la):
ma, skroman covek je bogat covek ;)

Sa ovim se potpuno slazem.Uzimaj samo koliko ti je potrebno.Sve preko toga je bacanje para.A sto se tice pomodara,i ovih sto samo moraju da imaju najnovije telefone kako bi bili u trendu.nemoj se nerviras,takvih je uvek bilo,i uvek ce biti.Bitno je da vozi kola od 40 hiljada evra,a sto zivi u podrumu,to nije bitno.

Umece zivljenja je biti zadovoljan sa onim sto imas [:D]
sto ne znaci da ne treba teziti ka visem

Bolje da kupim graficku nego da se drogiram :-devil-:

Poslednja izmena:
Nije upućeno autoru - odavno nisam video bezvezniji thread. :S:

Zar vam nikada komsija nije trazio da mu sastavite racunar "u fullu" (inace izraz omiljen kod "automobilista")? Skener, printer, Web kamera, TV tjuner sa daljinskim, plus 2 giga rama, TFT, da ne pricam koliki hard i procesor, zvucnici...
Nikada se lepse nisam "zabavljao".
A dete ce d krene na kurs za kompjutere pa ce sve da programira i instalira.. :eyebrows:

Nisam ozenjen, nemam decu, dosta radim ... Jedino u sta ulazem ozbiljniju cifru je komp. i auto. E sad ... Sta sam ja u celom ovom postu ... :trust:

Stormbringer_bg je napisao(la):
Bolje da kupim graficku nego da se drogiram :-devil-:
Amen to that!

Kuba je napisao(la):
Pozdrav svima!

Malo cu se raspisati (neko bi rekao- prosr.ti), ali ne mogu, a da ne primetim, kako sve vise, i pored ludila koje zivimo, sve veci broj ljudi ljudi poprima oblicje tipicnog dekadentnog potrosackog drustva. Iako broj mojih poruka to ne bi mogao reci, pratim benchmark forum vec duze vreme, i mogu samo sa zaljenjem da zakljucim par stvari.
Jeste, svi smo mi IT zaludjenici, pa koji pripadnik muskog roda ne voli male, plasticne ili metalne stvarcice koje pustaju neki zvuk ili prikazuju neku sliku, ali zar uvek mora da ima?

-vise kilobajta, megabajta, gigabajta?
-vise piksela?
-vise vati?

... i svega vise, bolje, brze, jace (duft punk?)? Da to nema veze sa kompleksima slicnim gastarbajterskim i provincijalskim (kuca na 3 sprata i novi Mercedes, u inat komsiji, iako inadzija najcesce nema decu da toliku kucu napuni)?
Kome od nas ZAISTA treba mobilni telefon sa: 5. mega- pikselnom kamerom, TFT ekrenom od 16M boja, ne-znam-koliko * ne-znam-koliko piksela, 4 GB memorije, podrskom za WiFi, UMTF- ili-sta-vec, mogucnost pustanja Divx filmova na istom ili cak povezivanja sa projektorom (cuvena reklama)!!!

Slusaj (citaj) pricu:

Odlucio da kupim novi mobilni telefon zbog manjka mesta u imeniku (novo radno mesto, mogucnost prosirivanja poslovnih poznanstava i prilika sa domacim i stranim klijentima), pronasao na netu sta me zanima (SE K300, pristojno velik imenik + mogucnost imanja sovjetske himne za vrstu zvona- jedino "izivljavanje" sa moje strane) i krenem da obilazim radnje.
U jednoj maloj prodavnici, kod bivseg otvorenog trznog centra u sremskoj, klinac od 15-16 godina kupuje (u stvari bira) mobilni sa majkom.
"Ej, kevo, vidi ovaj, ovaj ima ovo, a vidi onaj, on ima i OVO", i sa pulta vadi i odusevljeno majci pokazuje sve nove Samsunge i Nokie, nijedan ispod 200 evra, a keva jadna, gleda u ona cuda i samo klima glavom, a kao usput pita i za cene, pa se sirota, kad se sin okrene, zamisli, pogled usmeri na gore, kao da preracunava koliko ce joj ostati za kiriju/hranu/komunalije, a koliko ce morati da pozajmi od rodjaka ili prijatelja.
Tako tuzan i tako sretan lica, da nisam znao da li bih pre zaplakao ili klepio malog bilmeza. Keve su cudo!

Evo zavrsavam,

Ukoliko ste svi guzonjini sinovi ili "uspesni poslovni ljudi" (moze i bez znakova navodnika), jedno veliko- IZVINITE! Radite sa vasim novcem sta god pozelite, zaradili ste ga na ovaj ili onaj nacin, nije me briga i nije moj posao. Ukoliko su vam najnovije tehnologije potrebne u poslovnoj primeni, jos vece, IIZZVVIINNIITTEE!!
Ipak, ne mogu da verujem da su bas SVI clanovi foruma toliko dobro materijalno obezbedjeni, da nema u nove tehnologije zaljubljenih siroma' studenata, ucenika, porodicnih ljudi, onih koji krpe kraj sa krajem, a da opet tako malo clanova predlozi resenje koje "radi pos'o" bez neke mega-ekstra-hiper-turbo $$$$$$$$ solucije. Ipak, ima i takvih i zbog tih i pratim ovo drustvance.

Morao sam ovo da podelim sa vama, ima jos toliko primera, ali moram i da zavrsim, imam posla.
Jos samo da predlozim moderatoru da topic obrise ukoliko smatra da sam bilo cime povredio pravila benchmarka ili prebaci u koji god odeljak ovog foruma zeli.

Mislim da tvoj avatar sasvim dovoljno objasnjava tvoja razmisljanja, vodjen tvojom logikom dolazim do zakljucka da ne trebamo da imamo slike na zidu jel boze moj one nicem ne sluze, ne trebamo da imamo televizor jer ni sa njim ne zaradjujemo pare, i tako dalje. Sve je to lepo asketski nacin zivota, ali cemu onda zivot ?
Taj mali "bilmez" koji bira mobilni ce mozda pamtiti taj dan kada ga je dobio na poklon dugo sa osmehom na licu, jednog dana kada bude ostario mozda ce se setiti kako je isao sa majokom kao mali da kupuje mobilni telefon o kome je sanjao, ta majka ce teskom mukom mozda da skupi te pare ali kada vidi razdragano lice svoga deteta i njoj ce srce biti puno.

Isto tako predpostavljam da ti nikada sebi nisi priustio nikakavo zadovoljstvo jer bi to bilo rasipanje novca nego sav novac si iskljucivo usredsredio u ulaganje za povecanje novcane mase, evo dajem ti savet kupi cokoladu probaj svidece ti se, jeste uzivanje ali probaj, probaj da odigras neki igru na kompjuteru, jeste uzivanje, probaj da potrosis pare na nesto uzaludno da bi uzivao mozda i shvatis zasto ljudi kupuju nesto sto im ne treba. ;)

A cinjenica ja da svi ljudi imaju neke svoje fetishe od skupljanja postanskih maraka, do lickanja automobila i slicno, tako su nekima mobilni i komjuteri postali fetish.

kinezi imaju dobru poslovicu "imas onoliko novca koliko si potrosio"
a ja hocu da potrosim sve sto zaradim,naravno na neke moje fetise u kojima uzivam
svaki geek(ne samo kad je tehnika u pitanju) to radi iz licnog zadovoljstva,ne radi takmicenja sa okolinom ili izazivanja zavisti kod drugih.
da nema potrosacke manije danas ne bi imali klima uredjaje u kolima,ne bi imali internet(ko zna da li bi i tetris bio izmisljen do sada)....

kjgkreek je napisao(la):
dolazim do zakljucka da ne trebamo da imamo slike na zidu jel boze moj one nicem ne sluze, ne trebamo da imamo televizor jer ni sa njim ne zaradjujemo pare, i tako dalje
Molim te da ne ides iz krajnosti u krajnost. Treba da imas slike na zidu, imam i ja dve, ali nemam pet ili vise.
Treba da imas tv, ali ti ne treba tv koji moze da memorise 200 kanala, nego recimo 50.
Fazon je u tome da taj tv sa 200 kanala radi i kao onaj sa 50, a kosta vise + ti ne treba 200 kanala.
kontas o cemu je prica? Nemoj da se zaleces.
kjgkreek je napisao(la):
Taj mali "bilmez" koji bira mobilni ce mozda pamtiti taj dan kada ga je dobio na poklon dugo sa osmehom na licu, jednog dana kada bude ostario mozda ce se setiti kako je isao sa majokom kao mali da kupuje mobilni telefon o kome je sanjao, ta majka ce teskom mukom mozda da skupi te pare ali kada vidi razdragano lice svoga deteta i njoj ce srce biti puno.
Tu si MOZDA i u pravu. S' obzirom kakvi su klinci danas, tesko da ista cene, e ne "jedan mobilni". Oni to ne gledaju kao "CELA mamina plata, vec "telefon".
Povuci liniju. (ali ne na nos :p)
kjgkreek je napisao(la):
Isto tako predpostavljam da ti nikada sebi nisi priustio nikakavo zadovoljstvo jer bi to bilo rasipanje novca nego sav novac si iskljucivo usredsredio u ulaganje za povecanje novcane mase, evo dajem ti savet kupi cokoladu probaj svidece ti se, jeste uzivanje ali probaj, probaj da odigras neki igru na kompjuteru, jeste uzivanje, probaj da potrosis pare na nesto uzaludno da bi uzivao mozda i shvatis zasto ljudi kupuju nesto sto im ne treba. ;)
Treba priustiti sebi zadovoljstva. Coveka srecnim cini puno malih stvari, duze vreme, a ne jedna poloca i procesor. Treba uzivati, ali nikako ne treba preterivati. Umerenost je vrlina.
kjgkreek je napisao(la):
A cinjenica ja da svi ljudi imaju neke svoje fetishe od skupljanja postanskih maraka, do lickanja automobila i slicno, .
Naravno, ja volim da imam dobar zvuk kada slusam muziku, kako u stanu, tako i u kolima. Ali ne dajem silne pare na ozvucenje od 200W, ako sam sasvim zadovoljan sa 4-5-6x50W. Nije meni problem da istrgujem kutije da mi gruvaju kao nenormalne, ali mi je za stan sasvim dovoljno i veoma mi je bitno da je taj zvuk cist, kvalitetan. Nista preterane jacine, ali samo kvalitet. Koliko je to u mojoj finansijskoj mogucnosti.

Nasuprot meni, neko voli glasnu muziku, sto glasnije, pa nema kvaliteta zvuka, a distorzije koliko hoces.

Da rezimiram: Cist i kvalitetan zvuk je fetis, a jacina je cisto izivljavanje.

kjgkreek je napisao(la):
tako su nekima mobilni i komjuteri postali fetish
He, mobilni mozda, ali hajde mi objasni raziku u gledanju filmova, slusanje muzike i ostalo sa 512 rama i 2 giga?
Za one koji rade rendering i sl. ok, ali prosecan korisnik nema potrebe za tim, to je izivljavanje, ili kako god hoces to da nazoves, ali fetis nije.
Koliko ce prosecnom korisniku znaciti da li je proc na 2 ili 2.2 giga?
Zasto 939 ako soc A zavrsava posao u potpunosti? Da bi bili u toku? Zasto nf4 ako je nf2 ok za korisnika koji poseduje nf2?
A onih koji nemaju realne potrebe za pcie i nf4 ima dosta. A nije ni vazno sto ne znaju sta je to u stvari, vazno da je nadrkano. Skupo. A sto-da bi se qrcili?

Uglavnom se slazem sa kjgkreek.
Ne pisem ovde o nekome ko kupi masinu od 1000e svakih sest meseci (sto je ok).
Nego da razumem ako neko zaradjuje 400e mesecno trosi 500e, ne moze da ode na ibicu na zezanje ili u pariz, london, na skijanje u austriju (ako uspe da dobije vizu, jer to zavisi od R.Mladica i ko zna cega,) da kupi novog (polovnog) 406 ali moze da se skrpi 330e za 7800GT i ako mu posao zavrsava ati9600 jer ta 7800GT je njegova Ibica (puno dana zabave) a o fetisu da ne govorim.

Edit: bez vredjanja :smash:

Poslednja izmena od urednika:
Benny Blanco je napisao(la):
Nego da razumem ako neko zaradjuje 400e mesecno trosi 500e,
???
ne moze da ode na ibicu na zezanje ili u pariz, london, na skijanje u austriju (ako uspe da dobije vizu, jer to zavisi od R.Mladica i ko zna cega,) da kupi novog (polovnog) 406 ali moze da se skrpi 330e za 7800GT i ako mu posao zavrsava ati9600 jer ta 7800GT je njegova Ibica (puno dana zabave) a o fetisu da ne govorim.
Kakve zabave? Pa za pola godine ce izaci 7955XYZQ, hoce li i onda da doplati 150-200 eura, zato sto mu je to fetis? Pf..

Umerenost.

Ne bih ikoga da citiram...

Sumnjam da bilo kakva slicica moze "dovoljno" objasniti moje stavove i razmisljanja, sta vise, ponekad ni sam ne znam koji mi je stav prema necemu, ali sam do sada naucio da se ponekad vodim (pred)osecajem, a ponekad racionalnim razmisljanjem.
Cemu zivot? Mozda radi par kutijastih predmeta i "uzivanja", tj. zablenutosti u iste ceo dan?

Da razjasnimo, nisam nikakav zen- minimalista, asketa ili otudjenik. Mislim da su kompjuter i mobilni telefon sjajne, fantasticne stvari, ali pre svega zbog novog, brzeg i n- puta efikasnijeg vida KOMUNICIRANJA koji nam pruzaju.

Ipak, ukoliko se neko bavi programiranjem, grafikom, obradom audio i video fajlova, ili ukoliko za zivot zaradjuje pomocu kompjutera, poslednji cu POMISLITI na razbacivanje i komplekse, a prvi se zainteresovati za masinu i pitati ga: "Vau, a sta sve sad mozes?".
Sad se zapitajte koja je REALNO konfiguracija potrebna za 90% korisnika? Internet, cet, mail, tekst, pregled fotografija, audio i video fajlova.

Ipak mora citat:

"probaj da potrosis pare na nesto uzaludno da bi uzivao mozda i shvatis zasto ljudi kupuju nesto sto im ne treba"

Ovo ne bih komentarisao.

Sto se fetisa tice, zar oni nisu neka vrsta opsednutosti, bolesti?

Izvinjavam se ukoliko se neko prepoznao u "prici".

Vladd je napisao(la):
Zar vam nikada komsija nije trazio da mu sastavite racunar "u fullu" (inace izraz omiljen kod "automobilista")? Skener, printer, Web kamera, TV tjuner sa daljinskim, plus 2 giga rama, TFT, da ne pricam koliki hard i procesor, zvucnici...
Nikada se lepse nisam "zabavljao".
A dete ce d krene na kurs za kompjutere pa ce sve da programira i instalira.. :eyebrows:

moj komsija takav komp vec ima u autu :d

Jedna stvar je kada ti posedujes stvari koje imas, druga stvar je kada te stvari poseduju tebe.

Poslednja izmena:
I ja se izvinjavam sto skrecem sa teme,ali,recimo,dosta ljudi je uopste ovde dotaklo i samo ljudsku filozofiju zivota..Ni sam se bas ne secam da je pre 2-3-4-5 godina neko toliko pricao o tome,kao sada,kada je smisao zivota uobicajena tema?
Ljudi ce ubiti sami sebe,ocigledna cinjenica..

Ma cela ova prica moze da se rezimira ovako:

Kvalitet zivota. Kupujes sto mozes da bi ti kvalitet zivota bio bolji, jer to je tvoj zivot. Sta znam, neko je pomenuo TV sa 200 kanala i TV sa 50 kanala. Po meni nema to nema logike. Ako neko ima TV sa 50 kanala i kaze da je glupo da se kupuje TV sa 200, onda moze i obrnuto, da dodje lik sa LCD TV-om i kaze: "Hej, ti sli lud sto imas takav TV obican, vidi moj." Iako mu sve opcije nista ne znace, mozda on uziva u gledanju istog. I ne oseca ni malu grizu savesti sto ima gomilu opcija vise od nekog drugog ... Naprotiv ... Ja sam se jedno vreme strasno opirao da instaliram XP posle Win 98. Pa kada je pao install XP-a ... Samo sto nisam zaplakao od srece koliko mi je dobro bilo ... :eyebrows:

Ili prica o nekoj ribi koja je imala 50 frajera a neka 10. Sta ovoj od 50 nije trebalo toliko jer i 10 je dovoljno zar ne ? ( Da bi bila ***** ili sta vec). Al sam sad otisao sa teme ...
:wall:

ajde kad vec filozofiramo ...
znaci podji od toga, kad si poslednji put upoznao normalnu osobu na ulici, onako slucajno? da bash sasvim normalno porazgovaras, sa zanimljivim temama, na nekom skroz ok nivou, bez onog Ja i Ja, da bude prijatan razgovor i sve sto ide uz to? ajde ljudi podjite od toga?
ili podjite od cica ? jel prvo gledate u sise "da izvinite" ili shta ima u glavi ? ili ta ista cica, jel gleda sta imas u glavi ili gleda u kljuceve od kola i pokusava da dokuci shta vozish i kakav ti je mobilni i koliko ti je debeo novcanik ? a tek klinci ? u sta se oni pretvorishe, ali nisu oni krivi ... neka svako okrivi malo sebe.
ajde malo druga strana medalje ...
Mene niko ne pita sta je meni potrebno za moj posao ? koliko ulaganja? radim shta ? obradu zvuka? imam znanje, ali para nemam. necu da radim komercijalu drugima (sam sam kriv za to. moja odluka) jer mi se gadi hiper produkcija. a ja da bi postigao produkciju koju ja zelim potrebno mi je mnogo hardvera (da ne nabrajam) shto u keshu izadje mnogo ... a cek kako sam dosao do toga ? zato shto sam naucio neshto da necemu sluzi, pa mi je to zatrebalo, pa to da bi bilo na vrhunskom nivou, treba ti pored toga jos 5 stvari, pa pored toga naucish jos neshto .. a cim si naucio jos neshto to ti stvara potrebu za kupovinom neceg novog. i tako dalje ....
a mene niko ne pita odakle mi pare ? i da li ih imam uopste ? i to shto moram da radim posao koji ne volim da bi obezbedio sebi posao koji volim ? i to da li imam dobar telefon ? nemam ... imam T68 koji vredi 20e, sa sve dzojstikom koji ne shljaka, a shto ne kupim nov fon ? nemam pare, tacnije imam, ali te pare radije cu uloziti u neshto drugo, meni licno pametnije! a ako mi treba vishe mesta u telefonskom imeniku, kupicu novu karticu na kojoj staje vishe brojeva, jeftinije mi je.
malo me je naljutila ova tema, i cela ova prica koja ne vodi nicemu jer sve znamo, i nishta ne mozemo da preduzmemo povodom toga. uostalom svasta moze da me naljuti, recimo moc moderatora na ovom sajtu da ti obrishe thread, za koji si se ti svojski potrudio da pomognesh nekome, iznesesh cinjenice zashto je to po tvom misljenju tako ... etc ... i on ti obrishe thread, jer mu je nejasan moj stil pisanja. nisam znao da je ovo sajt srpskog jezika i gramatike ? jeste znam ... skrenuo sam sa teme, ali poenta je da me ljute i takve stvari, sto ljudi ne gledaju poentu! svasta me jos ljuti. ali nije ni vreme ni mesto da pricam o tome, jer sam dovoljno skrenuo sa teme. tako da kapiram da ce mi i ovo obrisati, ali nema veze.

eh nemanja nemanja :) pa kad bi mogao da gledam cicama sta imaju u glavi - gledao bi i verovatno dobio neki oblik epi napada, ovako i sise su dobre :) A njih bas briga sta mi imamo uglavi (vecinu tih sto imas sta da joj gledas) pa su sasvim zadovoljne kljucevima i novacanikom.

Vi ljudi ko da ste zaboravili sta znaci NORMALNO ziveti( ili nikada niste ni saznali),
Normalno je imati komp, kola, TV sa 500 programa i promeniti sve to za bolje ako vam je chef. Druga stvar je sto mi zivimo u shit zemlji pa ako neko da vise od 200e za graficku vise od jednom godisnje-razbacuje se( ko uopste odredjuje sta je razbacivanje, valjda svako moze da se protegne koliki mu je budjelar).
Ako bi gledali sta nam je potrebno za zivot dovoljan je krov, dusek i dva obroka dnevno-ko kubanci.
Tristore kada porastes kazace ti se samo (ovde ne mislim na godine).- (u slucaju quota).
Pozdrav i sve najbolje.

Vi ljudi ko da ste zaboravili sta znaci NORMALNO ziveti( ili nikada niste ni saznali),
Normalno je imati komp, kola, TV sa 500 programa i promeniti sve to za bolje ako vam je chef. Druga stvar je sto mi zivimo u shit zemlji pa ako neko da vise od 200e za graficku vise od jednom godisnje-razbacuje se( ko uopste odredjuje sta je razbacivanje, valjda svako moze da se protegne koliki mu je budjelar).
Ako bi gledali sta nam je potrebno za zivot dovoljan je krov, dusek i dva obroka dnevno-ko kubanci.
Tristore kada porastes kazace ti se samo (ovde ne mislim na godine).- (u slucaju quota).
Pozdrav i sve najbolje.

Ovo treba da se ponovi ...

Podrzavam

Nazad
Vrh Dno