Šta je novo?

Meet Mr. Bitcoin: The Man Who’s Got Bitcoin Under His Skin [split]

@Duke
Sve je to lepo kako si napisao i tacno, ali ja ne zelim da radim za Nemca i dajem doprinos Nemackoj, zelim da zivim u Srbiji, zato sto sam Srbin i zato sto volim ovu zemlju.
Nije poenta zivota samo kuca-pos'o i pare.
Preporucio bih vam da pogledate ovaj kratak filmic, ima prevod na Srpski, odlican je:

Postavio si video koji očigledno ne razumeš niti živiš po njemu.
Tvoj mentalni sklop nema nikakve veze niti sličnosti sa idejama koje se provlače kroz postavljeni video snimak.
Sve što si ti na ovom snimku video su bile korporacije, američki predsednici, moćnici. Jedinu pravu poruku ovog spota si potpuno prevideo.

Nemoguce je u potpunosti ziveti po ovome.
Tačno. Nemoguće je živeti po tome jer je ovaj lik nabacio gomilu opšte poznatih fraza na najpopopulstičkiji mogući način. Ne postoji čovek na svetu koji se ne slaže sa većim delom izrečenog jer je sve izrečeno da deluje kao potpuna istina, u najprostijem mogućem obliku. Nabacana gomila delova istinitih tvrdnji.
Problem je što je sve izrečeno bez ikakve logike, veze ili dublje analize. Ne nudi nikakvo rešenje već samo unosi strah i nemir u svakoga ko pogleda snimak.
Čovek ladno optužuje obrazovni sistem. Šta dalje reći? Šta predlaže kao zamenu za isti?
Ti si video snimak kao borbu protiv američkih moćnika, korporacija ili državnika. Neko ga je shvatio kao borbu za prava radnika, neko kao poziv na mir u svetu. Domaćice su videle izgladnele u Africi. Ja sam ga shvatio kao upozorenje na najgori virus na planeti, nas same. Poslednji vapaj za mir i ljubav u svetu.
Takodje, video sam i ogroman populizam u autoru, toliko veliki da je čitav spot za mene potpuno bezvredan jer ne nudi nikakvo rešenje već samo govori da je dan beo, a noć crna. To smo svi mi znali i bez ovog spota da nam kaže.

Spot je toliko bezvredan da ne vredi o njemu ni raspravljati.

Jedino što mogu da kažem je da svako od nas treba da pokuša da što više živi u skladu sa prirodom i ljudima oko sebe.
Da što manje uništavamo jedni druge i planetu koju naseljavamo. Da se što manje delimo na rome, srbe, nemce, amerikance, ruse, crnce ili belce. Tek kada sami sebe promenimo, moći ćemo da utičemo na društvo u kome živimo.

Najbolji primer takve promene danas su ti skandinavske zemlje. Dokaz da je promena moguća uprkos svim problemima modernog društva.

Poslednja izmena:
Ovakvi filmovi, bar na kratko, bude čoveka u praznoj ljušturi i to im je glavni cilj, što uopšte nije lako postići. Kao što nije lako napisati dobru knjigu, nije lako napraviti ni efektan film. Svaka čast autoru i ne da mu ne zameram "populizam" kada su u pitanju ovakvi ciljevi, već ga i podržavam! Iz jednog od bezbroj pokušaja, ali na način sličan ovome, rodiće se ideje, pokreti, kao što su se nekad rađale iz knjiga velikih mislilaca. Princip je isti, medij je drugi, efekat neizvestan. Mora se pokušavati i svaki takav pokušaj pozdravljam. Bolji svet se neće stvoriti sam od sebe. Posle toliko promašenih ideologija, jednom u budućnosti, moraće se među ljudima primiti i nešto sveopšte dobro.

Neće me niko terati da nosim nešto, ako ne želim, kažeš?...I uz svo poštovanje, ako nisi shvatio vezu između pomenutog "banalnog čipa" i nečeg mnogo ozbiljnijeg od toga, onda nam je dalja diskusija uzaludna.

Da, kazem, jer ces sve sam prihvatati zarad sopstvene materijalne koristi i udobnosti, isto kao sto koristis JMBG, internet, mobilni telefon, platnu karticu, cipovanu licnu kartu i pasos... ;)

daj Bože samo da prođe bez neke krvave revolucije...

Zaboravi na revoluciju, pogotovo nenasilnu :trust:

.... ne vakcinisem se i evo me zdrav i prav. Ti se slobodno vakcinisi, pa zivi duze.

UPOZORENJE Srbiji zbog nevakcinacije prete zaboravljene bolesti http://blic.rs/i/552571

^^^ Propaganda ili realnost? [emoji6]

Napominjem da je izjavu dao načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti niškog Instituta za javno zdravlje.
Dakle, VEOMA kredibilan izvor.

A da li je ova vest propaganda neprijateljskog zapada ili istina, verovatno ćemo saznati na najteži način, ličnim iskustvom.

Dali je propaganda ne znam ali ste skrenuli s teme maksimalno. Na kraju cemo da popijemo lock ili ce biti split i ove teme :)

Nismo skrenuli jer chip/tema dotice sve sfere naseg svakodnevnog zivota i navika.

@Coa32: pretpostavljam da si mlad,cim pises nesto tipa nije poenta kuca-poso-pare.Itekako je poenta kada imas porodicu,jer u Srbiji kao spec. majstor za neke masine nisam mogao da prehranim porodicu a da ne kradem,bukvalno mi deca gladovala i to je za roditelja najstrasnija stvar... a u nemackoj kao obican vozac dostavnog vozila sve poplacam,bukvalno zderemo i jos mi ostane...
Veruj mi,ni meni se sa 30 i kusur godina nije izlazilo u inostranstvo ali sam bio primoran... a od tvog sadasnjeg i mog bivseg patriotizma i ljubavi Srbija nema nikakve koristi,samo ljudi na pozicijama....

Pa niko te nece terati da nosis nesto ako ne zelis, ali ako budu hteli da te prate, sigurno im nece trebati tvoja dozvola. Gledaj na to vise kao na Idea Super karticu - mozes da je imas i ostvaris neke popuste, ali ne moras ako neces.

Nece "terati" ?

U slucaju da dodje dan kada bez cip-a (u bilo kakvom obliku) neces moci da udjes u prodavnicu ni za najosnovnije potrepstine ni da kupis gorivo za auto niti da se zaposlis, platis racune, jel ces i tad smatrati da nas niko ne "tera" ? Kako ces tada voditi zivot ?
U pecini na nekoj planini mozda ?

Glavna rec celog "problema" je - Sloboda. A to kako je ko dozivljava i sta misli o njoj je posebna stvar.

Ne moze te naterati u tom smislu jer cip mozes izvaditi sam kad god pozelis. Mozes ga nositi u dzepu da zavaras nekoga a ako ne zelis mozes ici i bez njega.
Sam cip ne znaci nista. Donosenje zakona gde se ljudima ustavom oduzimaju osnovna prava koja sada imaju bi napravilo haos i to se nece desiti. Imacete svoja prava na papiru kao i do sada, u praksi necete imati nista kao i sada. Tu se nista ne menja s cipom ili bez njega.

Nece "terati" ?

U slucaju da dodje dan kada bez cip-a (u bilo kakvom obliku) neces moci da udjes u prodavnicu ni za najosnovnije potrepstine ni da kupis gorivo za auto niti da se zaposlis, platis racune, jel ces i tad smatrati da nas niko ne "tera" ? Kako ces tada voditi zivot ?

Glavna rec celog "problema" je - Sloboda. A to kako je ko dozivljava i sta misli o njoj je posebna stvar.

Dugo pre tog dana ću biti na selu..... Medju šljivicima i livadama ove naše prelepe zemlje.

U Srbiji je čak i danas prilično lako živeti van institucija u velikoj meri. Prilično udobno i civilizovano. Mnogi to i primenjuju. Uglavnom zbog loših stvari. Naravno, potpuno van sistema nije moguće živeti ni u jednoj civilizovanoj zemlji.
Verujem da Srbija ima prilično visok racio mogućnosti takvog života u odnosu na nivo civilizovanosti društva.

Zato me i čudi malo veći broj mladih ljudi koji zastupaju stavove protiv novih tehnologija na IT forumu. Da je auto forum, pa i da razumem.
Pritom, pretpostavljam da većina tih istih mladih ljudi sa radošću kupuje najnoviji telefon, ažurira sistem pritiskajući "prihvatam" ili "slažem se" bez čitanja uslova... Paradoks....

Da imam takve stavove, odavno bih imao štalu, lepo imanje i slatku kućicu bez kablovske i interneta.

Pošto ne zastupam niti imam takve paranoične stavove, nadam se da ću sve ove iznad pobrojane lepote uskoro imati, samo sa širokopojasnim internet pristupom, televizorom od 50", uz obavezan vrhunski tablet i bar dva telefona, 6" i 4,7". Ovaj manji čisto da me ne žulja u dzepu kada odem ispred seoske prodavnice. :)

Jel' smo mi to počeli ovde da se delimo na paranoične pećinske ljude koji ne prihvataju blagodeti civilizacije i na one koji su ultra moderni i pobornici novih tehnologija? Pa ko to ne prihvata nove tehnologije ko je registrovan na jednom ovakvom sajtu? Ovde je akcenat na zloupotrebi te tehnologije, odnosno svesti da do toga može doći ako se budemo pasivno odnosili prema tom problemu. Pa zar se nije nedavno ceo svet uverio u kom pravcu se krenulo i kakvu su ultimativnu drskost određene vlade ispoljavale (protivustavno) čak i prema sopstvenom narodu? Jesu li se default pljuvači takozvanih "teorija zavere" posle toga pokrili ušima i bar na kratko postideli što su tako plitkog i zatvorenog uma? Najlakše je ismejavati onoga ko ukazuje na problem, time se fino i komforno uklapa u stav većine koji je kreirao establišment, stav koji inače ne potiče iz njihovih sopstvenih glava, jer je mnogo lakše prihvatiti ono što ti kažu (ali i pomalo kukavički). Koliko je samo hrabrosti potrebno rizikovati svoj društveni ugled u takvom okruženju, biti svestan da će rulja da te gleda kao *****a, a među tom ruljom živiš i ti i tvoji najbliži, hteo, ne hteo. To su oni veliki ljudi i takvih je malo. Naravno da ne mislim na razne šizofrenike kojih je pun web, ali valjda zato i imamo glave, da sami možemo da procenimo ko lupeta, a ko upozorava.

Poslednja izmena:
Nece "terati" ?

http://forum.benchmark.rs/showthrea...s-Skin-split&p=4187679&viewfull=1#post4187679

"We don't really care about your private life. We just want your data, so that we can make money from it." :smoke:

Sto volim ove "osvesceno/probudjene" u zemlji koju vec 70 godina vode raznorazne "sluzbe i sluzbice" a sve pod "nismo mi, neko drugi (uvek spolja ili bivsi "rezim") kriv". Sta radite povodom svog dvorista pre nego sto krenete u "globalnu ofanzivu"??? Komentarisete "svetsku nepravdu" na netu??? Duke vam je lepo objasnio, "bolje" i da ga prate cia/google/vatikan/banke/ko god, ako ce lepo ziveti od svog rada (bez balkanskih "pravila") i hraniti svoju porodicu, nego da se tesi "slobodom" u lopovsko/udbasko/kgb-ovskoj zemlji ;) Ako to ne kapirate onda ste stvarno jako mladi ili na takav (jako infantilan) nacin razmisljate ;)
Mislim ipak da je ovo prvo sudeci po nikovima a la flysukhoi ;)

Sto volim ove "osvesceno/probudjene" u zemlji koju vec 70 godina vode raznorazne "sluzbe i sluzbice" a sve pod "nismo mi, neko drugi (uvek spolja ili bivsi "rezim") kriv". Sta radite povodom svog dvorista pre nego sto krenete u "globalnu ofanzivu"??? Komentarisete "svetsku nepravdu" na netu??? Duke vam je lepo objasnio, "bolje" i da ga prate cia/google/vatikan/banke/ko god, ako ce lepo ziveti od svog rada (bez balkanskih "pravila") i hraniti svoju porodicu, nego da se tesi "slobodom" u lopovsko/udbasko/kgb-ovskoj zemlji ;) Ako to ne kapirate onda ste stvarno jako mladi ili na takav (jako infantilan) nacin razmisljate ;)
Mislim ipak da je ovo prvo sudeci po nikovima a la flysukhoi ;)

Posto nisi citirao, pretpostavljam da je "prozivka" delom upucena i meni. Ja sam konkretno mislio na Super, Mercator i druge raznorazne kartice koje sluze za prikupljanje nekih podataka (JMBG, adresa, broj telefona, mesecna potrosnja, kupljeni artikli, mesto i vreme kupovine...) na koje ljudi dobrovoljno pristaju zarad sitnih "nagrada". Tako ce biti i sa cipovima - ko ih ugradi imace 10% popusta, i da vidis navalu :eyebrows:

Poslednja izmena:
Kad se jednoga lepog dana ukine fizički keš, i sve lepo pređe na digitalnu formu, imaćete 100% "praćenje" i gubitak tog nekog privatnog života. Daleko je lakše pratiti digitalni put, nego živ keš, zato bi kriminal naglo opao. Mislim da je taj strah od praćenja samo strah od nepoznatog i neznanja. Recimo meni je totalno ok da službe koje se bave "praćenjem" imaju odrešene ruke, jer ako sa tim mogu da spreče užasne događaje koje viđamo sve češće na vestima, onda je apsolutno sve opravdano.

Jedino je fora sto nema bezanja od poreske u tom slucaju. Ali bas me briga. Ako cu imati normalno da zivim rado cu placari porez koliko treba a ne ko sada sto velika vecina nas prezivljava. Daleko smo mi od normalnog sveta. Pre bih u nekoj krstenoj zemlji cistio ulicu nego ovde da budem lekar ili profesor.

Ja sam imao tu sreću i privilegiju da u ovoj svojoj "mladosti" obiđem dobar komad sveta. Imam prijatelje u mnogo država, prijatelje koje sam upoznao lično, a ne preko interneta. Ono o čemu sam ovde govorio podudara se sa mišljenjem većine tih ljudi, a žive u različitim delovima planete. Mislim da bi mnogima od njih bilo jako zanimljivo da im prevedem neke od citata naših cenjenih sagovornika u ovoj temi. Pogotovo delove koji se svode na filozofiju "ma neka me prate, ako ću ja lepo da živim". Beskrajna je tužno što su ovde ljudi dovedeni do stanja da uopšte pomisle na tako nešto, a kamoli izgovore, ili što je najgore, jednom na to pristanu. Takvo razmišljanje je u naprednom svetu retrogradno i odavno prevaziđeno, a ovde je izgleda hit! U svetu ljudi koji misle svojom glavom odavno znaju da kontrola pojedinca ne vodi ničemu dobrom i da od "dobrog života ako pristanem na sve" nema ništa. Na protiv, to vodi novom robovlasničkom poretku u kome trenutno postoji privid slobode, ali problem sa svakim "prividom" je što na kraju nestane. Iako naš kolega lepo živi u Nemačkoj, broj onih zemalja u kojima je vladalo ekonomsko blagostanje konstantno se smanjuje, a široke mase u njima žive sve lošije i taj trend ne prestaje. Ljudi se sa setom sećaju zlatnih vremena, a rapidno se bogati elita koja kontroliše vlast. USA su tipičan primer. Nasuprot opštem mišljenju ovde, za mene su prosečni Amerikanci divni ljudi, iako ne volim da generalizujem. Na primer, u L.A. kada šetate ulicom i sa nekim ukrstite pogled, dobijete (obavezno) ničim izazvan osmeh. Nebitno da li je osoba muško, žensko, starija, mlađa. I uvek se ubiše da pomognu kad ih nešto pitate. To nigde drugde nisam doživeo. A mi ih smatramo zverima i radujemo se kada ih strefi neki tajfun. Ti isti ljudi su mahom u debelim ekonomskim problemima, raznim kreditima koje nisu uzimali iz besa i svesni su da su kola krenula nizbrdo, svesni su šta radi nihova vlada, ne opravdavaju ratove koji ovi vode i plaše se za budućnost svoje dece. Ovde govorim o čestitim i obrazovanim ljudima, onima koji mogu da misle. Svaka vlast je uvek težila kontroli pojedinca, ali nikada za njegovo dobro. Samo mentol to nije naučio iz istorije. Globalizacija (samo joj ime kaže) ne favorizuje obične Amerikance već ih tretira kao i sve ostale moderne robove. Poenta je da ako se dozvoli (dirigovanim) vladama moćnih zemalja da zloupotrebe savremene tehnologije na račun elementarnih ljudskih sloboda (pravo na privatnost je jedna od osnovnih) čovečanstvo se može suočiti sa novim oblikom terora prema kome su fašizam i staljinizam dečja igra. Suprotstavljanje čipovanju ljudi je samo povlačenje jedne od prvih granica u sprečavanju potencijalnih opasnih namera, koliko god ti čipići (trenutno) bezopasno i korisno izgledali. Često se pitam, na osnovu izjava pojedinaca, da li su oni svesni da se fašizam nije odvijao u nekom paralelnom univerzumu, već da je bio prisutan i tu kod nas, da su Aušvic, Dahau, Jasenovac zaista postojali i da se slična zla uvek ponavljaju kad se neki režimi osete dovoljno jaki, a predvođeni su zlikovcima. Svako zlo počinjalo je gušenjem ljudskih sloboda. Zar baš ništa nisu naučili u školi?

@FlySykhoi
Bla, bla, bla... Demagogija i "poetika" ti odlicno idu ;) Jos gore po tebe ako nisi mlad a "letis suhojem" :) Istocni blok (proizvodjaci tvog "avatara" pogotovo i oni jadnici koji su bili pod njihovom cizmom) i takve rezime je zanimalo sta radis, kako mislis, sta, gde i kome govoris ;) dok "zapad" uglavnom zanima kako da ti nesto proda :) A ti tvoji vajni drugari iz inostranstva su verovatno pali na reklame pa su im sada banke krive :) Za kredite stvarno nemam sta da kazem sem da je opet mentalitet "zivljenja van svojih mogucnosti" na delu i naravno posle ide prica o "robovlasnistvu" i sl. Drugari iz l.a. verovatno "glume hollywood", klasika za ljude imigrante iz diktatorsko/siromasnih zemalja (u americi pogotovo ;)) O licemernoj dijaspori koja vrlo lepo zivi "tamo daleko" ali cim izadje sa aerodroma pocne da pljuje zemlje od kojih "jede hleb" i prica kako je "jako tesko" jer gle cuda mora da se radi/placaju krediti i porezi, bolje da ne govorim... Postuju se tamo slobode itekako a mi iz "istocnog bloka" mozemo samo da im zavidimo ;) i da se tradicionalno tesimo da imamo "bolje ribe/klopu/vodu iz cesme" i sta ti ja znam (vise "slobode" iako se lozakamo i na to, de fakto nemamo jer nas primitivci ubise u pojam). Vreme i uopste volju da se zamajavaju sa teorijama zavere imaju uglavnom "luzeri", nezadovoljni sobom pa eto da se utese malo... Onaj ko ima sredjen zivot i lepo zivi od svog rada ne daje 5 para na teorije zavere ;)
Mislim, sve i da je tako kao sto vi "teoreticari" brujite, sta onda? Koja ti npr. resenja nudis? Da stavimo "v maske" pa da se "bunimo"? Ili da se diskonektujemo iz sveta pa odemo u sumu??? Pretvorio sam se u uvo...

Vidi, posle ovakvog komentra nema dalje, to je to... Bilo je zadovoljstvo diskutovati sa tobom i razmeniti argumente. Pozdrav! :)

ja se takodje slažem da iako si napisao onoliki tekst, ništa nisi rekao.
Mogu da ga svrstam u klasičan "diplomatski odgovor" koji vrte jedno te isto u krug ili idu na strategiju zamene teze.
Ako ti nije teško, obrazloži malo to što si hteo da kažeš.

I jedna svar za ovu temu je mnogo bitna, a to je da se definište šta je tačno "privatnost" i ko je kako doživljava, jer ja mislim da je to krucijalno.

Svaka vlast je uvek težila kontroli pojedinca, ali nikada za njegovo dobro.

A ti bi kao nesto drugo radio da si vlast? Pustio bi da bas svako radi sta mu se cefne?! :trust:

Evo koliko se prosecni Ameri interesuju za svoju privatnost ;)

[YOUTUBE]XEVlyP4_11M[/YOUTUBE]

Kad se jednoga lepog dana ukine fizički keš, i sve lepo pređe na digitalnu formu, imaćete 100% "praćenje" i gubitak tog nekog privatnog života. Daleko je lakše pratiti digitalni put, nego živ keš, zato bi kriminal naglo opao. Mislim da je taj strah od praćenja samo strah od nepoznatog i neznanja. Recimo meni je totalno ok da službe koje se bave "praćenjem" imaju odrešene ruke, jer ako sa tim mogu da spreče užasne događaje koje viđamo sve češće na vestima, onda je apsolutno sve opravdano.

Pretpostavljam, na tvoju veliku zalost :) to se nikad nece desiti.

ja se takodje slažem da iako si napisao onoliki tekst, ništa nisi rekao.
Mogu da ga svrstam u klasičan "diplomatski odgovor" koji vrte jedno te isto u krug ili idu na strategiju zamene teze.
Ako ti nije teško, obrazloži malo to što si hteo da kažeš.

I jedna svar za ovu temu je mnogo bitna, a to je da se definište šta je tačno "privatnost" i ko je kako doživljava, jer ja mislim da je to krucijalno.

Čoveče, pa ja se raspisah upravo da bih "obrazložio to što sam hteo da kažem"... Stvarno ništa nisi razumeo!!!??? Zadrži se onda ne poenti, a to je da: "...ako se dozvoli (dirigovanim) vladama moćnih zemalja da zloupotrebe savremene tehnologije na račun elementarnih ljudskih sloboda (pravo na privatnost je jedna od osnovnih) čovečanstvo se može suočiti sa novim oblikom terora prema kome su fašizam i staljinizam dečja igra. Suprotstavljanje čipovanju ljudi je samo povlačenje jedne od prvih granica u sprečavanju potencijalnih opasnih namera, koliko god ti čipići (trenutno) bezopasno i korisno izgledali." Ako ni ovo ne razumeš, onda ne govorimo istim jezikom.

Slažem se da bi "privatnost" trebalo dobro definisati, ali mislim da je već utvrđeno zakonom šta taj pojam podrazumeva. NSA je kršila građanima pravo na privatnost na način suprotan američkom ustavu i to ni sama agencija ne spori. Ili su to radili samo "da bi im prodali neku robu", što neko ovde reče. Praviti ****** po svetu i stvarati neprijatelje, a onda braniti građane tako što im snimaš najintimnije razgovore, čitaš emailove i imaš uvid u sve njihove privatne i poslovne planove? I to nije put ka potpunoj kontroli? Pa ko je ovde lud?

Poenta je kako se boriti protiv toga, koja je alternativa?

Da kojom nesrecom nije jedina alternativa autokratski tajkunski rezim bivseg kgb agenta?

demos, kratos, res, publicus, saecularis, internet. Sve već smišljeno odavno, samo da pametno iskombinujemo. Stvarno ne kapiram zašto neki ljudi još uvek gube vreme na Amere, Ruse, lokalne despote i fiktivne zombi Jevrejine... Mis'im kapiram, al' glupo je da kažem! :d

koja je alternativa?

tumblr_inline_nmutaamzOw1t9dbfv_540.jpg

Realno, za stoku sitnog zuba postoji samo jedan scenario :smackbum:

Nazad
Vrh Dno