Šta je novo?

Media Centar

HuLsH

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
319
MediaCenter
jetway1653.jpg
story0471.jpg
story0466.jpg

Vec nedeljama vijam po netu da sklopim najbazichniji MediaCentar ili eventualno da kupim sklopljen ako nije preskup. U cilju mi je da bude shto manji a da ima CD, hdd, video izlaz i jedan PCI za wireless ostalo mi uopshte nije bitno dal procesor ima shta ti ja znam ili dal ima 5.1 audio izlaz. Znaci bazichan kompich velichine mini-ITX ili micro-ATX pa cak i da kazem da izgled nije toliko bitan ali da ne bude bash krsh ili chak neku mini-ITX plochu sa video izlazom i jednim PCI slotom pa eventualno ja da ga u neshto smestim.

Ajd ako je josh neko ima poriv da uradi neshto ovako i uspeo nek podeli svoje dragoceno iskustvo. :type:

ja sam jurio TT Tenor kuciste - crno desktop
ali nisam ga nasao tako da sam uzeo Midi-tower

vise srece sa izborom kutije za HTPC

Ja se lozim da sklopim jedan, sada trenutno skupljam pare za komponente, po meni, u ovom konkretnom slucaju kada se sastavlja HTPC konfiguracija je bolje ici na amd platformu, jeftinija je, vise nego dovolja za sav sadrzaj koji bi gledao, e sad ja sam sebi ovako stavio na papir:

Kuciste:Cooler master CM Media 260 oko 80e http://benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12285&oliver=0
http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-cm-media-260/comp_comp_case/54/158

Procesor: AMD Atlhon X2 4000+ oko 50evra
http://www.itsvet.com/proizvod/amd-athlon-64-x2-4000+-2.1ghz-65nm-am2/comp_comp_cpu/47/202

Ploca: Biostar NF520-A2 oko 40 evra
http://www.itsvet.com/proizvod/biostar-nf520-a2/comp_comp_mboard/178/791

Memorija: 1 gb 20 evra

Graficka: Ati HD2400pro kosta oko 40evra a ima audio preko HDMIa i to mi je vazno jer cu uskoro kupiti LCD TV

Hard disk:160gb 40evra

TV tuner nisam odlucio to cu kada budem imao pare pa cu se raspitati ali oko 30evra

napajanje: kinez 400-500W 10evra.

i to sve izadje oko 300evra.

Eventualno gde se moze ustedeti 40 evra je da se uzme ploca sa integrisanm grafikom, kome nije bitan HDMI. Ili ( kako ce kod meneverovatno biti) da se saceka da izajde novi amd chipset sa integrisanom grafikom koji bi trebao da bude baziran na R600 chipu sto znaci da ima i audio preko hdmia.

Poslednja izmena:
po meni za jedan HTPC mislim da ipak treba imati neki 5.1 sistem zvuka, barem zbog DVD filmova i x264 ripova sa 5.1 zvukom.
ja sam kacio izlaz iz PCa na TV i jednostavno to nije - to.
posto mi je od Divx playera ostao Xoro HXS 531, TV prosto ne moze da se meri sa time...

Jedino pristojno shto sam za sada nashao i shto po specifikaciji Desk-a podrzava Micro-ATX i mini-ITX a na zvanichnom site-u CoolerMaster-a ATX i micro-ATX
Desktop Cooler Master CM Media 260 sa cenom od oko 80e

Ja sam uzeo http://www.frontier.com.tw/htm/product/15m/PRIME.htm . Ekstra izgleda, napajanje je neko mikro 250W. U masini je Amd 690G chipset i sempron. Mana je sto ventilatori nisu tihi, pa sam morao da ih spustim na 7V. Za detalje kasnije kada odem kuci ;) Da kostalo je oko 45e sa sve napajanjem.

A ovo bogami uopshte nije loshe chak i sa bukom :)
Kako vidim po slici za dodatne PCI slotove se koristi Low Profile kartice. Greshim li ?
Koliko ti je bilo teshko to da reshish ?
I josh jednu stvar mi reci, dal ima IR prozorchich sa prednje strane ?

Poslednja izmena:
Izbor kucista za mene je bio najveci izazov,na kraju sam na nevidjeno uzeo
ANTEC NSK2400 Desktop 380W ponajvise zbog kvalitetnog napajanja.
Kuciste je vece nego sto sam ocekivao ali ako, necujno je.
Ploca Biostar TA-690G
Proc AMD Athlon 64 x2 4000,
Hard WD 320 AAKS,
Mem Kingston DDR2 800 2x1GB,
CD-RW Pioneer 212 Sata,
Tastatura i mis LOGITECH Cordless Desktop S510 i
na kraju sve sljaka bez problema ali(uvek ima to ali),
Nemam LCD TV da bih mogao u potpunosti da uzivam, nego je comp povezan na ocajni
CRT TV (nadam se vrlo kratko).:wave:

ipejda ovo kucishte je fantastichno.

ja vec neko vreme obilazim avforums sa ciljem da ukradem neku lepu ideju za htpc al nikako da nadjem neshto lepo i jefitno :D mada sam jednom davno (pre pola godine recimo) video chini mi se neko home made skroz belo desktop kucishte sa dugmicima osetljivim na dodir, displejom.. bruka je dobro bilo ali nikako ne mogu da se setim gde da uradim neshto slichno :(

a imam i josh jednu dilemu..

ipedja gde si kupio kuciste i jel znas ima li negde da se kupi mikro atx napajanje

xaaxxaxa tek sad izvaljujem da nisam zavrshio prethodni post :D :D

elem dilema je da li ici na integrisanu grafichku tipa x1250 ili neshto jache jer bih se mozda nekad i igrao na tom kompu. ali opet sa druge strane ako zelim ultra tih komp grafichka otpada jer u tako malom i zatvorenom kucishtu bi morala dobrano da se chuje... huuuh

Što se tiče kućišta:

klark je napisao(la):
gde si kupio kuciste i jel znas ima li negde da se kupi mikro atx napajanje

Kupio sam ga ovde u Bijeljini, dakle Republika Srspka. Jedan od ovda[njih dobavlja;a radi taj Frontier i imali su par komada tih kućišta. Kao što rekoh napajanje je već bilo u njemu, ako crkne onda ću razmišljati šta dalje ,)

HuLsH je napisao(la):
A ovo bogami uopshte nije loshe chak i sa bukom
Kako vidim po slici za dodatne PCI slotove se koristi Low Profile kartice. Greshim li ?
Koliko ti je bilo teshko to da reshish ?
I josh jednu stvar mi reci, dal ima IR prozorchich sa prednje strane ?

U pravu si, samo LP kartice idu. Trenutno imam ubačen modem :d jer koristim u Media Cantru opciju da izbaci Caller ID kada me neko zove, i onaj buđavi Gigabytov tuner. Tuner i nije toliki problem naći u LP varijanti jer se većina boljih i pravi za HTPC rješenja. Za novu godinu mi stiže ADS-ov i onda je mašina komplet.
Nema prozorčić čini mi se, kada otvoriš vratanca naprijed ima 2xUSB, line out i Mic i prostor za 3.5" drive, Idealno za card reader, ali ja sam ipak uzeo eksterni.

Evo pogledajte sta sam ja kupio i povezao na LCD kako bi pustao HD filmove i surfovao!

http://yu.asus.com/products.aspx?l1=1&l2=3&l3=483&l4=0&model=1797&modelmenu=1

Inace unutra sam ubacio sledece:

HDD:WD250GB
Proc:AMD AM2 4000+
Memorija: 2x1Gb Kingston 667Mhz
Graficka:integrisana

Sve ovo super radi,snimio sam vistu i sljaka!
Mislim da je ovo super resenje ima da se kupi u Comtrade-u i ostale komponete sami nabavite.
Da ne bude zabune uz njega dolaze samo: Kuciste,napajanje,maticna.

bilo je nekih codegen modela oznake 3d19 , full atx sirina 43 cm , redovno atx napajanje ,full size kartice , dosta pristojnog izgleda , ali slabo ih ima da se kupe , pojave se tu i tamo u Pakomu ..

ma meni je samo znacilo kuciste skroz crne boje sa "piano" efektom, ali jedini Tenor koji sam nasao je bio srebrni. naravno, niko od uvoznika nema nameru da se cima samo za jedno kuciste...

tako da sam odustao.

Video sam u bg elektronik kuciste neke marke...gmc chini mi se...predvidjeno za media centar, izgleda fino, k`o av risiveri pioneer/sony...

Jedino me nervira shto ta kucista nisu standardne hifi shirine, tj 43 cm.... :( :( :( :(

ja sam za svoj media centar racunar izabrao asus p1ah2 barebone sistem i u njega strpao jedan wd320gb, sempron 3400+ am2 (prvi koji ima cnq) i 1gb ddr2.
Zasto sam uzeo bas njega. To je cini mi se jedini asus barebone koji ima integrisani s-video/kompozitni izlaz. takodje, tu su klasicni vga i dvi. U principu, sjajna stvarcica. Sto se pci slotova tice, za razliku od vecine ovakvih racunara gde stoje pci low profile kartice ovde se mogu staviti klasicne. (doduse, skoro sam uzimao i neku asus wireless karticu uz koju dolazi iz low-profile limcic tako da ni to nije problem).
Na njemu mi je instaliran win xp mce i sve radi sjajno. Cena mu je bila negde oko 120e ako se ne varam (samo barebone sistem, ne racunajuci ostale komponente).

uzeo sam ga u crnoj boji i jako lepo izgleda:
http://www.asus.com/products.aspx?l1=1&l2=3&l3=408&l4=0&model=1151&modelmenu=1

dugo sam razmisljao i o P2-M2A690G, ali njega u tom trenutku nije bilo kod nas, a i taj model nema integrisano s-video izlaz ali zato ima hdmi. ali kako jos uvek nemam tv koji bih mogao na taj nacin povezati morao sam da odustanem od njega :)

Kod mene sam predvideo da MC kompjuter stoji na risiveru, da preko mreže bude povezan sa glavnom mašinom, audio sa risiverom i preko TV izlaza sa TV-om. Voleo bih, kad bi bilo moguće da ovo sve bude upotrebljivo bez monitora, već samo preko TV izlaza. Al to ćemo još da vidimo :D

Odlučio sam se za kućište Cavalier 2 (CAV-T02-UKA) Black. Plan mi je da kupim najjeftiniji CPU i ploču koja može da se kupi kod nas. 1Gb DDR2 sam već našao za 1000din. CPU će da bude Intel Celeron D 420 koji može da se kupi za oko 2300din. Hard disk imam od 160Gb za početak, planiram da ga zamenim kasnije sa bar 500Gb. Zvučna je Audigy 2 koju već imam. TV kartu ćemo već da vidimo. Verovatno će da presudi kakav daljinac ima :p

Matična ploča mi zadaje najviše muka. Vidim da je izbor integrisanih ploča popriličan u okolini 3000din., ali je jako teško doći do podatka ima li TV izlaz ili nema. Može li ovde neko da pomogne sa svojim iskustvom?

vodi racuna oko izbora procesora za HTPC jer ti HD filmovi opterecuju CPU i znaju da zastucaju

vodi racuna oko izbora procesora za HTPC jer ti HD filmovi opterecuju CPU i znaju da zastucaju

pa ili to ili da uzme neku integrisanu grafu sa hardverskim dekodingom za h264 ali opet tu su njegovi ripovi za koje ce ipak biti potreban jachi cpu tako da se svodi na isto... u svakom sluchaju bice mu preslab "najjefitniji cpu koji moz se kupi kod nas" :)

Hvala na odgovoru, ali primarna namena te mašine nije gledanje videa nego skladištenje i puštanje lossless muzike (Flac, APE). Divx i DVD će svakako biti u prometu na toj mašini, a h264 nemam još ništa i ne planiram. Kada dođe vreme za to, opet ću da jurim najjeftiniju integrisanu ploču i procesor koji će tada to moći da savladaju. Mislio sam da se vidi iz moje poruke da sam ozbiljno razmislio o tome šta mi treba a šta ne ;)

Niko ne spominje TV out na ovim jeftinim integrušama. Zna li neko nešto o tome?

Evo pogledajte sta sam ja kupio i povezao na LCD kako bi pustao HD filmove i surfovao!

http://yu.asus.com/products.aspx?l1=1&l2=3&l3=483&l4=0&model=1797&modelmenu=1

Inace unutra sam ubacio sledece:

HDD:WD250GB
Proc:AMD AM2 4000+
Memorija: 2x1Gb Kingston 667Mhz
Graficka:integrisana

Sve ovo super radi,snimio sam vistu i sljaka!
Mislim da je ovo super resenje ima da se kupi u Comtrade-u i ostale komponete sami nabavite.
Da ne bude zabune uz njega dolaze samo: Kuciste,napajanje,maticna.

Da li može da se stavi grafička ili si "osuđen" na integrisanu?

Pozdrav

Ja sam prije par godina jos pravio neki takav racunar i uzeo neko dtk desktop kuciste. Jes da je bijele boje ali moze da primi ful atx plocu i graficku pune visine. Mislim da ima obicno, atx napajanje, moracu da otvorim pa da pogledam, nijesam ga otvarao vec 2-3 god. Ovo CM media 260 je dobro, nije bas jeftino ali ako ima onaj displej onda je bas dobro. Bas sam htio da vidim ima li neki custom displej da se prikljuci, da ispisuje trenutne funkcije, tipa PLAY, VOLUME i sl. da ne moram da palim tv ako hocu da slusam muzicki ili mp3 cd. E da, u tom slucaju bi trebalo imati i neki daljinski. Ima li dje ovo, samo sto je microATX:
http://www.thermaltake.com/product/Chassis/miniCase/lanboxHt/vf5001bns.asp

Vrh Dno