Šta je novo?

MDaemon

merlin

Čuven
Učlanjen(a)
25.07.2000
Poena
649
Instalitao sam MDaemon podesio sve šta treba dodelio korisnicima naloge i sve funkcioniše sem jedne stvari, sa nekih adresa se vraćaju mailovi. Nisam uspeo da nađem neku vezu između mailova koji se vraćaju. Na primer pošalje na Hotmail, Eunet, Verat... a vrati se sa [email protected] ili nekih drugih. Dobijem poruku da posle određenog vremena server nije uspeo da pošalje poruku.
Ima li neko ideju šta nije u redu. Ako neko vlada ovom problematikom spreman sam da platim da mi se ovo namesti.
[email protected]
[email protected]

merlin je napisao(la):
Instalitao sam MDaemon podesio sve šta treba dodelio korisnicima naloge i sve funkcioniše sem jedne stvari, sa nekih adresa se vraćaju mailovi. Nisam uspeo da nađem neku vezu između mailova koji se vraćaju. Na primer pošalje na Hotmail, Eunet, Verat... a vrati se sa [email protected] ili nekih drugih. Dobijem poruku da posle određenog vremena server nije uspeo da pošalje poruku.
Ima li neko ideju šta nije u redu. Ako neko vlada ovom problematikom spreman sam da platim da mi se ovo namesti.
[email protected]
[email protected]

Pogledaj, ima negde da se namesti koliko čeka na odgovor od servera (recimo SMTP setovanja, nemam gde sada da pogledam). Mislim da je po defaultu 30 sekundi pa ti povećaj na recimo 60 sec.

Evo kakav mi se vrati mail i to posle nekoliko dana.

The attached message had PERMANENT fatal delivery errors!

After one or more unsuccessful delivery attempts the attached message has been removed from the mail queue on this server. The number and frequency of delivery attempts are determined by local configuration parameters.

YOUR MESSAGE WAS NOT DELIVERED TO ONE OR MORE RECIPIENTS!

The following addresses did NOT receive a copy of your message:

--- Session Transcript ---
MX-record resolution of [yubc.net] in progress (DNS Server: 217.26.64.130)... P=010 D=yubc.net TTL=(1340) MX=[avala.yubc.net] {212.124.160.1} Attempting MX: P=010 D=yubc.net TTL=(1340) MX=[avala.yubc.net] {212.124.160.1} Attempting SMTP connection to [212.124.160.1 : 25] Waiting for socket connection... Socket connection established Waiting for protocol initiation... Winsock Error 10053 Software caused a connection abort. Unexpected socket closure This message is 8 days old; it has 0 days left to get delivered
--- End Transcript ---
: Message contains [1] file attachments

merlin je napisao(la):
Evo kakav mi se vrati mail i to posle nekoliko dana.

--- Session Transcript ---
MX-record resolution of [yubc.net] in progress (DNS Server: 217.26.64.130)... P=010 D=yubc.net TTL=(1340) MX=[avala.yubc.net] {212.124.160.1} Attempting MX: P=010 D=yubc.net TTL=(1340) MX=[avala.yubc.net] {212.124.160.1} Attempting SMTP connection to [212.124.160.1 : 25] Waiting for socket connection... Socket connection established Waiting for protocol initiation... Winsock Error 10053 Software caused a connection abort. Unexpected socket closure This message is 8 days old; it has 0 days left to get delivered
--- End Transcript ---
: Message contains [1] file attachments

Meni ovo lici na pricu da tvoj MDaemon trazi DNS record od Veratovog DNS-a, a ovaj ga upucuje da se konektuje na 212.124.160.1 (avala.yubc.net) koji ima zabranjen pristup po portu 25 (smtp). Proveri i sam.

Koliko se ja razumem u MDaemon, evo resenja:

Da namestis da se koristi neki eksterni SMTP server za slanje svih poruka, a posto verujem da imas konekciju preko Verata - stavi da to bude Veratov smtp ( adresa je 217.26.64.139).

Javi kako je proslo! A ako jeste ... cheers

Dejan

koju verziju imas Mdeamon-a i da li imas crack/key ??????

Imam verziju 6 naravno i key za nju.
Najviše me buni što neki mailovi su OK a samo neki se vraćaju. Da server neće uopšte da šalje mailove bilo bi mi lakše, znači da nešto nije podešeno kako treba, a ovako stvarno neznam u čemu je fora.
Podešavanje je prošlo relativno glatko, koliko to može da bude za nekoga ko se ne bavi mail serverima.
Znači imam sajt sa koga se sva pošta prosleđuje na jedan nalog, MDaemon skida poštu sa tog naloga na server u firmi odakle je zaposleni kroz mrežu preuzmaju i taj deo posla funkcioniše bez ikakvih problema. Što se tiče slanja to treba da funkcioniše da korisnici pošalju mail serveru u firmi a on je pošalje na adrese gde treba i tu nastaje pomenuti problem. Onda sam mislio da server svu tu poštu pošalje na onaj mail nalog kod provajdera pa njihov server da je šalje ali su mi ljudi odmah rekli da to nemože kažu jedan nalog-jedan mail a ja ih imam 15.
Pošto srećom u firmi svaki računar ima i modem i telefonsku liniju rešio sam to tako što poštu skidaju sa servera u firmi a svako svoju šalje na taj nalog kod provajdera. Pošto je u zadnje vreme postao intenzivan mail saobraćaj a u jednom trenutku samo jedan rašunar može da bude na vezi, dolazi do zastoja.
Sajt mi je prvo bio kod euneta a sada je kod verata. O problemu sam hteo da se posavetujem sa njima. U eunetu se me odmah otkačili s obrazloženjem da to nije njihova greška pa ih ne zanima. U Veratu me je čovek iz tehničke podrške saslušao i rekao da on nema nekog iskustva sa mail serverima koji rade pod windowsom.

@dkurel
ako nije uredu DNS kako neke mailove šalje, mada me ništa ne košta da probam u pondeljak kad odem na posao.

Ima li još neko rešenje.

Lepo ti je dkurel rekao u cemu je problem, namestio si da se taj tvoj mdaemon ponasa kao pravi server sto naravno neki provajderi omogucavaju a neki ne tj. daju ti relaying neki od njih ali samo ako saljes njihovom korisniku.
trebao bi da stavis da svi mailovi idu preko tvog primarnog provajdera tj njihovog smtp-a.

Sto se EUnetove tp tice, ne daje se podrska za MDaemon sem klijentima koju su platili da im se MDaemon instalira i podesi.
Sto bi neko sebi uzimao iz usta hleb :) usluga kosta nekih 60eura + podesavanje radnih stanica.

proveri to podesavanje pa javi, a pogledacu ja u ponedeljak gde je to tacno u 6...

merlin je napisao(la):
@dkurel
ako nije uredu DNS kako neke mailove šalje, mada me ništa ne košta da probam u pondeljak kad odem na posao.

Ima li još neko rešenje.

Pazi, niko nije rekao da je greska kod tebe... Greska je sto Veratov DNS kaze da je 212.124.160.1 YUBC-ov SMTP server.

Naravno, to nije tacno (probaj sa: "tracert smtp.yubc.net" )
Dakle, Veratov DNS ima pogresne tabele, pa kad se to bude azuriralo tamo, ima i tebi sve lepo da radi.

Lakse za tebe je koristis neki SMTP Relay (posto si na Veratu - najbrze resenje je smtp.verat.net, ili kako se vec zove...)

Zapravo, adresa YUBC-ovog SMTP servera - onaj koji tebi treba je 212.124.160.3 (cer.yubc.net) i ovo je vazno ako hoces da resis problem tako da tvoj MDaemon bude samostalni SMTP...

Jos nesto mi pade na pamet..... Probaj malo da prckas po fajlu hosts na masini koja pokrece MDaemon...type; (D)

@dkurel
Neznam kakve veze ima sa Veratom DNS kad postu salje moj MDaemon direktno. Ocigledno da kod mene nesto nije podeseno kako treba, ali sta?
@Heechee
Zar MDaemon i netreba da se ponasa kao pravi server za to je i napravljen i zasto mi neki provajderi ne bi dozvoljavali pristup kad njihovim korisnicima stize posta. MDaemon i pristupa njihovim serverima da bi nekom korisniku poslao postu. I zasto bi Veratov meil server imao pristup a moj ne.
I ja znam da bi mi lakse bilo da kortistim SMTP Relay na Verat ALI KAKO TO NA NAMESTIM? Ako bi bio ljubazan da mi objasnis kako se to namesta bio bi ti zahvalan.

merlin je napisao(la):
@dkurel
Neznam kakve veze ima sa Veratom DNS kad postu salje moj MDaemon direktno. Ocigledno da kod mene nesto nije podeseno kako treba, ali sta?
@Heechee
Zar MDaemon i netreba da se ponasa kao pravi server za to je i napravljen i zasto mi neki provajderi ne bi dozvoljavali pristup kad njihovim korisnicima stize posta. MDaemon i pristupa njihovim serverima da bi nekom korisniku poslao postu. I zasto bi Veratov meil server imao pristup a moj ne.
I ja znam da bi mi lakse bilo da kortistim SMTP Relay na Verat ALI KAKO TO NA NAMESTIM? Ako bi bio ljubazan da mi objasnis kako se to namesta bio bi ti zahvalan.

U MDaemonu postoji varijanta za to. Ja sam je bio skontao po principu RTFM, ali daj mi malo vremena, pa cu ti tacno napisati.

A sto se tice pitanja zasto ti neki provajderi ne bi dozvoljavali pristup... Znas li kako se sire novi virusi, crvi i slicno ? Pomocu svog SMTP enginea... a nije bas uobicajeno da dial up korisnici bilo kog provajdera imaju svoj SMTP server... (obicno je virus u pitanju)... nadam se da sam se dovoljno jasno izrazio...

Heechee je napisao(la):
Lepo ti je dkurel rekao u cemu je problem, namestio si da se taj tvoj mdaemon ponasa kao pravi server sto naravno neki provajderi omogucavaju a neki ne tj. daju ti relaying neki od njih ali samo ako saljes njihovom korisniku.
trebao bi da stavis da svi mailovi idu preko tvog primarnog provajdera tj njihovog smtp-a.

Sto se EUnetove tp tice, ne daje se podrska za MDaemon sem klijentima koju su platili da im se MDaemon instalira i podesi.
Sto bi neko sebi uzimao iz usta hleb :) usluga kosta nekih 60eura + podesavanje radnih stanica.

proveri to podesavanje pa javi, a pogledacu ja u ponedeljak gde je to tacno u 6...

Ali on ne radi relaying. Jednostavno ako poruka ide na [email protected] njegom MDeamon pokušava da kontaktira yubc-ov mail server a njegovu adresu dobija od veratovog DNS-a što je sasvim regularna situacija pošto je nakačen na verat.

Upravo je to ono o cemu ja pricam sve vreme... :) Ima i ko shvata...:D

dkurel je napisao(la):
Upravo je to ono o cemu ja pricam sve vreme... :) Ima i ko shvata...:D

Da, ali ti takođe kažeš da veratov DNS sadrži pogrešnu informaciju tj. pogrešan MX record za YUBC. Zaista, ako se proba tracert smtp.yubc.net on daje računar cer.yubc.net međutim ja sam skoro sasvim siguran da je do pre mesec dana dok sam imao dodir sa MDeamon serverom pošta od mene na YUBC išla preko avala.yubc.net što je i upisano u Veratov DNS.
Ja sam takođe u startu imao problem sa YUBCom ali kao što sam već rekao problem je bio što se YUBC-ov server malo sporo odazivao pa je bilo potrebno u Mdeamonu produžiti vreme koje on čeka za otpočinjanje komunikacije sa drugim SMTP serverima. Sličan problem sam recimo imao sa nalozima sa bits.yu domena.

stefan je napisao(la):
Da, ali ti takođe kažeš da veratov DNS sadrži pogrešnu informaciju tj. pogrešan MX record za YUBC. Zaista, ako se proba tracert smtp.yubc.net on daje računar cer.yubc.net međutim ja sam skoro sasvim siguran da je do pre mesec dana dok sam imao dodir sa MDeamon serverom pošta od mene na YUBC išla preko avala.yubc.net što je i upisano u Veratov DNS.
Ja sam takođe u startu imao problem sa YUBCom ali kao što sam već rekao problem je bio što se YUBC-ov server malo sporo odazivao pa je bilo potrebno u Mdeamonu produžiti vreme koje on čeka za otpočinjanje komunikacije sa drugim SMTP serverima. Sličan problem sam recimo imao sa nalozima sa bits.yu domena.

Vidi, ovako... ja sam napisao to sto sam napisao na osnovu provere TRENUTNOG stanja.
Nije mi jasno kako mozes da pricas pricu " do sada je bilo tako.. bla,bla"
Kao drugo, avala.yubc.net je uvek bio pop3 server. SMTP servis je na YUBC uvek bio (ili je bar u poslednjih godinu dana) iskljucivo na cer.yubc.net
Kad platim vreme na novom provajderu, obicno proverim ovakve stvari...

Bez zelje da vredjam, nisam siguran da li znas da su mreze jedna vrlo dinamicka kategorija... tj. sklone su promenama. Ako neko nije u stanju da se nosi sa tim promenama... steta.
:(

E, sad... da Veratov DNS sadrzi pogresnu informaciu - sadrzi. Zato sam coveku i preporucio da jednostavno odradi relay na smtp.verat.net - i svi srecni! ;)

P.S. avala.yubc.net je inace i primarni DNS na YUBC-u, pa je mozda moguce da si pogresno procitao log. Oprosti mi ako gresim.

Zahvalan sam na bilo kakvoj pomoci, ali da ne sirimo temu.
Citajuci ovo sto ste napisali ili ja nisam dobro postavio pitanje ili ne shvatam to sto ste mi vi odgovorili, ali je sigurno da bolje od mene vladate ovom problematikom. Nemojte se vezivati sa YUBC jer se mailovi vracaju i sa drugih adresa. Moguce da vam nisam dao dovoljno informacija pa cu da posaljem meilove na razne adrese i da vidim sta ce da ispise u MDaemonu u delu za SMTP.

Mislim da bi svi problemi bili reseni kad bi znao neko da mi kaze kako da koristim verat za slanjje poste.

dkurel je napisao(la):
Vidi, ovako... ja sam napisao to sto sam napisao na osnovu provere TRENUTNOG stanja.
Nije mi jasno kako mozes da pricas pricu " do sada je bilo tako.. bla,bla"
Kao drugo, avala.yubc.net je uvek bio pop3 server. SMTP servis je na YUBC uvek bio (ili je bar u poslednjih godinu dana) iskljucivo na cer.yubc.net
Kad platim vreme na novom provajderu, obicno proverim ovakve stvari...

Bez zelje da vredjam, nisam siguran da li znas da su mreze jedna vrlo dinamicka kategorija... tj. sklone su promenama. Ako neko nije u stanju da se nosi sa tim promenama... steta.
:(

E, sad... da Veratov DNS sadrzi pogresnu informaciu - sadrzi. Zato sam coveku i preporucio da jednostavno odradi relay na smtp.verat.net - i svi srecni! ;)

P.S. avala.yubc.net je inace i primarni DNS na YUBC-u, pa je mozda moguce da si pogresno procitao log. Oprosti mi ako gresim.

Ja sam zatečen dinamikom promena mreža ;))

Ajde uzmi lepo pa proveri šta stoji kao MX record za domen yubc.net pa ćeš videti da stoji avala.yubc.net. Ako ne znaš kako, evo recimo to možeš učiniti na adresi http://www.northcode.com/studio/help/tools/mxfind.html
a možeš da skineš neko programče koje to radi, recimo
http://www.dynu.com/files/dynudnsquery.zip

To što je smtp server za korisnike cer.yubc.net nema nikave veze sa ovom pričom. Bilo koji mail server na svetu komunkaciju uspostavlja sa serverima koji se navedeni kao MX record i to po odgovarajućem prioritetu.

merlin je napisao(la):
Zahvalan sam na bilo kakvoj pomoci, ali da ne sirimo temu.
Citajuci ovo sto ste napisali ili ja nisam dobro postavio pitanje ili ne shvatam to sto ste mi vi odgovorili, ali je sigurno da bolje od mene vladate ovom problematikom. Nemojte se vezivati sa YUBC jer se mailovi vracaju i sa drugih adresa. Moguce da vam nisam dao dovoljno informacija pa cu da posaljem meilove na razne adrese i da vidim sta ce da ispise u MDaemonu u delu za SMTP.

Mislim da bi svi problemi bili reseni kad bi znao neko da mi kaze kako da koristim verat za slanjje poste.

Pogledaj ovde - Setup/Primary Domain/Timers pa onda prve četiri stavke piše ti nešto "Wait xx ....." pa sad imaš različite stvari. Vidi šta se tačno kod tebe događa pa izaberi odgovarajuću :) To je tu u verziji 5 nadam se da u v6 nisu menjali nešto.

stefan je napisao(la):
Ja sam zatečen dinamikom promena mreža ;))

Ajde uzmi lepo pa proveri šta stoji kao MX record za domen yubc.net pa ćeš videti da stoji avala.yubc.net. Ako ne znaš kako, evo recimo to možeš učiniti na adresi http://www.northcode.com/studio/help/tools/mxfind.html
a možeš da skineš neko programče koje to radi, recimo
http://www.dynu.com/files/dynudnsquery.zip

To što je smtp server za korisnike cer.yubc.net nema nikave veze sa ovom pričom. Bilo koji mail server na svetu komunkaciju uspostavlja sa serverima koji se navedeni kao MX record i to po odgovarajućem prioritetu.

Dobro... a odakle mislis da covekov MDaemon zna gde da posalje poruku, nego iz nekog DNS-a, ako smem da pitam?:beat:

A posto je povezan preko Verata... :boom:

stefan je napisao(la):
Pogledaj ovde - Setup/Primary Domain/Timers pa onda prve četiri stavke piše ti nešto "Wait xx ....." pa sad imaš različite stvari. Vidi šta se tačno kod tebe događa pa izaberi odgovarajuću :) To je tu u verziji 5 nadam se da u v6 nisu menjali nešto.

Upravo sam to uradio, vrednosti sa 30 sam povećao na 60 i problematični melovi sa [email protected] i ostali se nisu vratili. Taman sam mislio da je sve OK kad mi se vratio jedan mail iz nemčke sa porukom da server broj taj i taj nije dostupan na toj adresi. Međutim ako taj isti mail pošaljem preko Verata on ode. Probaću vrednosti da povećam na 120 možda upali.
Nisam uspeo da nađem foru za SMTP relay na Verat, što bi rešilo probleme.
Sutra ću da napišem šta MDaemon k‚že u delu zaduženom za SMTP.

dkurel je napisao(la):
Dobro... a odakle mislis da covekov MDaemon zna gde da posalje poruku, nego iz nekog DNS-a, ako smem da pitam?:beat:

A posto je povezan preko Verata... :boom:

Ti očigledno ne shvataš šta je MX record, čemu služi itd. Naime, na bilo kojoj tački interneta a ne samo na Veratu će se kao server naveden u MX recordu za domen yubc.net pojaviti avala.yubc.net

merlin je napisao(la):
Upravo sam to uradio, vrednosti sa 30 sam povećao na 60 i problematični melovi sa [email protected] i ostali se nisu vratili. Taman sam mislio da je sve OK kad mi se vratio jedan mail iz nemčke sa porukom da server broj taj i taj nije dostupan na toj adresi. Međutim ako taj isti mail pošaljem preko Verata on ode. Probaću vrednosti da povećam na 120 možda upali.
Nisam uspeo da nađem foru za SMTP relay na Verat, što bi rešilo probleme.
Sutra ću da napišem šta MDaemon k‚že u delu zaduženom za SMTP.

Eto vidiš :) Meni se čini da je 120 već isuviše velika vrednost, moguće da je neki drugi problem u pitanju. Kada kažeš da si ga poslao preko Verata i da je otišao pretpostavljam da misliš da si ga poslao direktno iz mail clienta preko Veratovih servera. Verovatno da njihov server pokušava jedno izvesno vreme da pošalje poruku pa info o nedostpunosti hosta stiže tek malo kasnije. U Mdeamonu možeš u "retry queue" videti ako neki mail čeka na slanje.

Ne pomaže, opet se neki mailovi vraćaju.
I dalje stoji ponuda ako neko može da sredi stvar za pare!

merlin je napisao(la):
Ne pomaže, opet se neki mailovi vraćaju.
I dalje stoji ponuda ako neko može da sredi stvar za pare!

:rocket:

1. Kliknes na Setup
2. U padajucem meniju odaberes Primary Domain
3. Kliknes na "karticu" Domain/ISP
4. U donjoj polovini prozora koji dobijes treba da stoji grupa setovanja pod nazivom "ISP or gateway host properties". Tu klikni na prvu opciju, to jest "Send every outbound email message to this host"
5. U polje "ISP/gateway host's or domain name upises: smtp.verat.net ili njegovu IP adresu 217.26.64.139)

6. kliknes na Apply

Gotovoooooooooo! :)

Nadam se da je dovoljno jasno. cheers :D

• [/list:u]

Posle ove izmene u MDaemon dobijem ovo:

Fri 2003-02-14 11:31:02: ----------
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] > Parsing Message <C:\MDAEMON\Remoteq\pd50000000141.msg>
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] > From: [email protected]
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] > To: [email protected]
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] > Subject: proba preko verata
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] > Message-ID: <[email protected]>
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] Attempting to send message to gateway.
Fri 2003-02-14 11:34:24: [-1:24] Attempting SMTP connection to [217.26.64.139 : 25]
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] Waiting for socket connection...
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] Socket connection established
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] Waiting for protocol initiation...
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 220 mx1.verat.net ESMTP Sendmail 8.12.1/8.12.1; Fri, 14 Feb 2003 11:34:24 +0100
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] EHLO jugokoncert.co.yu
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-mx1.verat.net Hello ppp65-189.verat.net [217.26.65.189], pleased to meet you
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-ENHANCEDSTATUSCODES
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-PIPELINING
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-8BITMIME
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-SIZE 10000000
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-DSN
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250-DELIVERBY
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250 HELP
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] MAIL From:<[email protected]> SIZE=725
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250 2.1.0 <[email protected]>... Sender ok
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] RCPT To:<[email protected]>
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 250 2.1.5 <[email protected]>... Recipient ok
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] DATA
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] 354 Enter mail, end with "." on a line by itself
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] Sending <C:\MDAEMON\Remoteq\pd50000000141.msg> to [217.26.64.139]
Fri 2003-02-14 11:34:24: [524:24] Transfer Complete.
Fri 2003-02-14 11:34:25: [524:24] 250 2.0.0 h1EAYO5I006822 Message accepted for delivery
Fri 2003-02-14 11:34:25: [524:24] QUIT
Fri 2003-02-14 11:34:25: [524:24] 221 2.0.0 mx1.verat.net closing connection
Fri 2003-02-14 11:34:25: [524:24] SMTP session successful, 830 bytes transferred.

Da li je to to?

merlin je napisao(la):
Posle ove izmene u MDaemon dobijem ovo:

Da li je to to?

Jeste, to je to! cheers

Samo da se zahvalim na pomoći. Sve funkcioniše kako treba.

Nazad
Vrh Dno