Šta je novo?

MC APO Telezenitar-M 2,8/135 objektiv

maremas

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2006
Poena
395
Moja oprema  
Monitor
BenQ ZOWIE RL2755T
Miš & tastatura
Logitech M280 i K400 Plus
Laptop
Asus N750J
Mobilni telefon
Pixel 6a
Pristup internetu
  1. Optički internet

Imam ovaj objektiv koji sam koristio na analognom fotoaparatu Zenit 122 tačnije ćale, star je preko 15 godina sigurno... Da li on paše na nove digitalne fotoaparate pošto imam Nikon D5200 i na njega ne paše, a na ovom linku sam našao listu sa kojim svim Nikonovim je kontapatibilan(D5200 nema na listi), ako je to isti taj MC APO Telezenitar-M 2,8/135, samo što kod mene na njemu piše na ruskom :)

Poslednja izmena:
Haha, prvo kompatibilan ;) kada nesto ne znas, kucaj u google-u i proveri, tako svi rade ! Taj zenit aparat iz 70' pa najverovatnije ima m42 mount tj. bajonet, to izgleda da se objektiv usrafi u aparat ... kompatibilnost nema veze sa tim, ako bi bio kompatibilan sa Nikonom, nebitno je koji model je u pitanju, vazno je da je Nikon mount, pa pase na sve Nikone ... tebi najverovatnije, ako je m42 mount u pitanju, ce trebati adapter m42 to Nikon, nesto ovog tipa, da bi mogao da koristis taj objektiv na svom aparatu :)

Taj Z122 je iz 90ih tačnije 1990 ako je verovati ovom sajtu LINK... i jeste m42 mount :(
Znači taj adaper m42 da jurim, već mi rečeno da postoje 2 verzije za Nikon, sa i bez stakla... Bez stakla neću moći da fokusiram dalje od par metara, sa staklom ću moći na beskonačno ali zato degradira kvalitet slike?

Poslednja izmena:
Stojao mi gore pomenuti fotoaparat sa tim objektivom deceniju u ormanu i reko da vidim jel još živ. Odmah ga slikao i ceo komplet okačio u oglase, nisam ni obraćao pažnju koji je objektiv i za 10 minuta me zvalo njih troje, prvo se kao dogovorim sa prvim za 3000 dinara, posle njega me zove lik i nudi mi 50e, došao bi odmah da ga pokupi, a treći mi nudi zamene drugih 135ica uz njegovu doplatu... onda sam skontao da zovu zvog objektiva ne i fotoaparata :)

Proverio koji je u pitanju i sad vidim da mogu da ga iskoristim i na svom, pa ću prvo malo da ga testiram i igram se sa njim pre nego što odlučim da ga prodam, ako uopšte odlučim.

Poslednja izmena:
Treba si ga dati za 50€ i uz eventualno neku malu doplatu kupiti neki Ai/Ai-S portretni objektiv poput 100tke iz E serije...

Samo da se na mesaju pojmovi Screwmount i Bayonet, tj. ili je M42 ili je bajonet.

Našao sam neke testove manuelnih objektiva 2.8/135mm na 5DmkII (koji meni jedva nešto da znače као lajiku :D), piše za njega "Telezenitar is probably best Russian 135mm lens and one of best M42 135mm lenses". Mada videću koliko sam se usrećio što se ovog objektiva tiče na Nikonu, pošto mi neki kažu da i nisam nešto...
http://forum.mflenses.com/viewtopic.php?t=39463

Nazad
Vrh Dno