Šta je novo?

MBR i GPT problem

jogi

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2005
Poena
630
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav ;)
Kupio sam novu plocu(gigabayte 970 gaming) koja ima uefi s kojim se prvi put susrecem i imao sam problem da instaliram win10. Ceprkao sam po biosu i uspeo nekako da instaliram win. Imam ssd i hdd i oba su MBR. Da li mogu i kako sa mini tool partition wizard(moze i neki drugi program) da prebacim ssd iz MBR u GPT a da hdd ostane MBR? Koliko sam razumeo pri prebacivanju se gube svi podaci, a to bih da izbegnem sto se hdd-a tice.

Ajd ovako. Moram da instaliram win7 pa da nadogradjujem na win10 zbog licence. Mislio sam da otkacim hdd i instaliram vin 7 GPT. Pitanje je, kad vratim hdd da li ce da radi normalno i ako je MBR?

Nije mi jasno što se petljaš sa tim GPT? Ja sam jednom probao ali je išlo nešto teško i video sam da nema nikakvu prednost nad MBR particijama. Osnovno je da koliko se sećam u GPT moguće praviti više primarnih particija dok u MBR samo 4. Međutim ako primarnu prebaciš u logičku nju je moguće deliti na mnogo particija tako da nema nikakvu prednost za običnog korisnika.

Ajd ovako. Moram da instaliram win7 pa da nadogradjujem na win10 zbog licence. Mislio sam da otkacim hdd i instaliram vin 7 GPT. Pitanje je, kad vratim hdd da li ce da radi normalno i ako je MBR?

Ako jedan disk menjas, drugi ne diras. Nema tu niceg nelogicnog, nece taj drugi disk biti diran, niti ces imati problema sa njegovim radom jer je MBR :)

Hvala na odgovorima :)
A petljam zbog nove ploce i uefi biosa. A za MBR i GPT nisam ni znao do juce.

Ja radim sa diskovima 20 godina ozbiljne stvari i mesam GPT i dynamic disk ponekad ;)

Nazad
Vrh Dno