Šta je novo?

MBP vs. Air - performanse

• Začetnik teme Začetnik teme boccio
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

boccio

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2006
Poena
301
Razmisljam da zamenim svoj MBP 13" (2.26 C2D, 4Gb 1067 DDR3) sa Air-om 11".

Na poslu koristim spoljni monitor/tastaturu, tako da mi Air vodi za dve duzine sto se tice rada u "prenosivom" modu. Jedino me brine problem performansi.

Npr. ova "jaca" varijanta od 1.6 GHz C2D, da li (i koliko) moze da bude sporija od MBP serije u radu sa klasicnim "office" rezimom upotrebe - mejlovi, dokumenti, etc. Predpostavljam da raspadi iz Apple-a ne bi dozvolili da sistem trokira i stuca ako imas otvorenih 16 tabova u Chromeu, Word i klasican set background runnin' apps (skype, adium, dropbox, etc etc), ali od njih me ne bi nista cudilo, tako da...

Poslednja izmena:
Sacekaj malo uskoro ce refresh Air-a (tako barem najavise na Mac Rumors-u). Bice Sandy u Air-u 13" na koji ti preporucujem da ides, batali taj krs od 11" razlika u ceni nije neka preterana.

Pre mi se cini da ce refresh biti u Novembru, godinu dana nakon izlaska poslednje generacije.

I ja bih pre uzeo 13" model.

hmm.. ali gde je onda prednost Air 13" nad MBP 13"? Sto bih uzimao Air onda uopste? Cela ideja se vrti oko toga da napravim tablet-laptop kombo, da mi je ultra-lagan i portabilan, dok ga u ofisu stavljam na docking. Zato i gledam 11" pre svega...Sto je on toliko losiji od 13", osim nesto sporijeg procesora?

Za office verovatno ne bi ni provalio razliku medju njima...

Pa to... Ali me bas zanima sto ljudi kazu da je 11" krsh, verovatno postoji neki razlog. Ako ga uzmem na 1.6 C2D sa 4GB, realno bi trebao da bude egal u radu sa office aplikacijama sa trenutnim MBP-om koji imam... A dobijam ono sto hocu, nesto izmedju tableta i laptopa za "outdoors".

Za office ne bi primetio neku razliku, ali opet, po poređenju performansi kroz bench programe koji su dostupni na Mac OS-u, video sam da je Macbook Pro Mid 2010 (koji sam imao ranije), Core i5, 2.53, brži od 8 do 9 puta u odnosu na MacBook Air 13! To je naravno raw computational power, nije realno 9 puta brži, ali je razlika veoma osetna. E sad, novi Macbook Pro koji mi stiže sutra (nadam se 🙂), early 2011, sa Core i7, još je brži prema ovim testovima (mada kažu da u realnom radu nema razlike). Najveća razlika između dve susedne generacije nekog MacBooka će biti upravo sada kad ubace Sandy Bridge procesore u Air. Mislim da će se po performansama novi Air izjednačiti sa MacBook-om mid 2010 uz znatno bolje ATA performanse (SSD). Možda čak bude i nešto brži, tako da bih sačekao, kad već hoćeš da bacaš sliku na veliki ekran i koristiš ga 90% vremena kao desktop.

Pa to... Ali me bas zanima sto ljudi kazu da je 11" krsh, verovatno postoji neki razlog. Ako ga uzmem na 1.6 C2D sa 4GB, realno bi trebao da bude egal u radu sa office aplikacijama sa trenutnim MBP-om koji imam... A dobijam ono sto hocu, nesto izmedju tableta i laptopa za "outdoors".

A koji MBP imaš? Idi na everymac ili macrumours, imaš bencheve pa pogledaj koje su razlike...

Pa to kazu zbog velichine ekrana i zato shto ne moze da gura Crysis :d

Air je sasvim solidan sto se tice ovoga sto si nabrojao, mada ja imam 13" model tj ovaj model (sa 4GB Ram-a). Iskreno odlican je malisa, ali je MBP ipak MBP

Po mom mišljenju, jedina prednost MBA 13 u odnosu na MBP 13(iz ugla performansi) je taj Blade SSD u MBA.
Međutim, razlika u ceni između osnovnih modela oba laptopa, omogućava svakome da kupi bilo koji pristojan SSD od 128GB za MBP i anulira tu prednost. A samim tim, ostaje ti fantastičan i5 procesor u MBP. 😉
Ako pogledaš dalje od samih performansi, koje mogu da budu i apsolutno nebitne(u zavisnosti za šta ti služi računar), MBA 13 dolazi sa boljim ekranom, veće rezolucije(1440x900 vs 1280x800) sa mnogo manjim odsjajom(po je moguće isti i koristiti napolju), daleko lakši, tanji i manji.
Poslednje 3 stavke, osim ako imaš 50kg su bitne, pošto je i MBP već dovoljno tanak i lagan. 😉

Ja sam napravio dobar kombo, uzeo sam mac book pro i postao mi je glavni uredjaj i zamenjuje mi desktop. Jedino sto osecam da mi nedostaje je, nekih 4 giga rama, kako bi mi windows radio u paralelsu savrseno.

Sto sa mbairom ne bih mogao da dobijem, jer je plafon 4 giga.

Jednostavno kupi iPad 2 i resi problem. Fenomenalan je, lak za nosenje, obavlja sve remote poslove office, mail, youtube, facebook, surf i glavna funkcija mu je citanje u cemu je po mom misljenju najbolji...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Daj boze da bude u Julu. Ako dodje sa Sandy Bridge procesorom onda ce se vise isplatiti od kupovine plasticnog MacBook-a i MacBook Pro 13. Vec i ovaj 13" model iz 2010-te ima vecu rezoluciju ekrana od ova 2 modela. CD/DVD mi vec odavno ne treba.

Kazu da je MacBook Air (2010) preko noci postao najpopularniji MacBook.

Daj boze da bude u Julu. Ako dodje sa Sandy Bridge procesorom onda ce se vise isplatiti od kupovine plasticnog MacBook-a i MacBook Pro 13. Vec i ovaj 13" model iz 2010-te ima vecu rezoluciju ekrana od ova 2 modela. CD/DVD mi vec odavno ne treba.

Kazu da je MacBook Air (2010) preko noci postao najpopularniji MacBook.

Nova vest 🙂 :

http://www.macrumors.com/2011/06/29/macbook-air-update-coming-in-mid-july/

I plastikaner ce izgleda da dobije refresh 🙂 :

http://www.macrumors.com/2011/06/29/macbook-supplies-tightening-at-third-party-retailers-ahead-of-potential-refresh/

Sandy ce da bude 95 % + TB, Macbook plastikaner je odavno neisplativ, ali sada ide refresh 🙂, ali ipak dodas malo kesa imas Macbook Air koji ce po refreshu imati super performanse, super dizajn, ssd,... Pro ima jadnu grafiku, verovatno ce isto biti i sa Air-om, ako ti treba vise GPU snage onda ce mozda ovo neko resenje biti ok.

Poslednja izmena:
Mislim da ce i PRO linija da se "pomera" prema Air-u. Verovatno ce sledeci refresh MacBook Pro-a da ima "tanji" dizajn i ne bi me cudilo da izbace CD/DVD uredjaj.

ja vec dugo razmisljam o tome . jedino sto me koci je ova svetleca tastatura koja kada mi zatreba , par puta nedeljno na primer , mi jednostavno zivot znaci 🙂

Ja se nadam da ce je ukljuciti u novi Air. Mada, znajuci Apple sumnjam 🙁

Nazad
Vrh Dno