Šta je novo?

MB/s, mbps, mb/s...

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Mozda nekima smesna tema, ali ja ovo nikako ne mogu da ukapiram. Sta je i kako se obelezava mbit/s, mbytes/s, sta je mb/s, sta je MB/s, mbps i tako dalje. Ovo pitam, izmedju ostalog, zato sto mi je ruter 150 mbps (sta god to bilo), a internet paket mi je 60/4 MB/s. Preko telefona vucem bez problema ~50 mbps(?), ali nikako vise od toga. Pa sam poceo da sumnjam da mi mozda ruter ne podrzava tu bezicnu brzinu i da je u pitanju neka konverzija koju ja ne kapiram. Dakle moze li neko ukratko da objasni te sve oznake i sta je s'cim i kako u korelaciji? Hvala.

I na sve to dodaj da ako se "kačiš" na ruter preko WiFi a ne živiš sam u sred šume uvek ćeš imati značajna odstupanja brzine preko WiFi od brzine koju plaćaš svom provajderu. Relativno od okruženja u kom se nalažiš je koje ćeš brzine da "izvlačiš" preko WiFi.. mnogi ne mogu ni 20 Mbps da prebace.... što će reći ti si još dobar ako preko WiFi izvlačiš 50 Mbps od 60 koliko plaćaš. Punu brzinu ćeš imati samo preko kabla...

Paket isto 60/4 Mb/s, bukvalno na dva metra od AP TP-Link TL-WA901ND.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    54.3 KB · Pregleda: 534
  • 6147189509.png
    6147189509.png
    31.1 KB · Pregleda: 348
Poslednja izmena:
Bukvalno isto je i kod mene. Pretpostavljam da je ovo drugo preko kabla. Znaci zbog zagusenja je verovatno. Ne bih dobio nista menjanjem rutera? Neki dual band ruter mozda?

E hvala ti. Ovo mi je trebalo. Generalno veci deo sam znao, ali sad kad sam procitao, ukapirao sam ove detalje sto su me bunili. Recimo nisam znao za razliku MB i Mb i da je to isto sto i MBps, odnosno Mbps.

nesha_70 pretpostavljam da imas paket od 300 mbps , koliko mesecno placas u Norveskoj?

Bukvalno isto je i kod mene. Pretpostavljam da je ovo drugo preko kabla. Znaci zbog zagusenja je verovatno. Ne bih dobio nista menjanjem rutera? Neki dual band ruter mozda?

E hvala ti. Ovo mi je trebalo. Generalno veci deo sam znao, ali sad kad sam procitao, ukapirao sam ove detalje sto su me bunili. Recimo nisam znao za razliku MB i Mb i da je to isto sto i MBps, odnosno Mbps.

Pa Mbps i Mb nije isto... "Mb" deo u "Mbps" se odnosi na isto (=megabit), ali "ps" je sraćenica za "per second" (alternativan zapis toga je 'u sekundi' je "/s", taj se češće koristi kad se izražava veličina nečega) znači to nešto u sekundi. Suština je u razlici "b" vs "B" tj odnosu između to tvoje (1 byte = 8 bit), prefixi kilo,mega,giga i ostalo su isti. Ljudi se malo više "frljaju" sa tim da li prefixe , da li ih pišu malim ili velikim slovom, ali to je manje bitno, bitno je bit ili byte.

Nazad
Vrh Dno