Šta je novo?

Hardver MB i RAM za Ryzen 9 7950x?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

AlanFord3

Cenjen
Učlanjen(a)
01.11.2013
Poena
170
Pozdrav, potrebna mi je preporuka koju MB i RAM uzeti za Ryzen 9 7950x,
Treba mi vise od 32GB RAM koliko imam u sadasnjoj konfi, i najmanje 4 sata slota.
Za grafiku bih zadrzao staru 3060 jer mi je za sada dovoljna.

Gledao sam da uzmem KINGSTON DIMM DDR5 RAM 96GB 2x48GB 6400MT/s KF564C32RSAK2-96 FURY za oko 50K
jer mi se cini da je to dobra cena za kolicinu RAMa,
i AsRock X870 PRO RS,
ali vidim da ta ploca ne podrzava taj RAM.
Gledao sam i ASUS PRIME X870-P ali ima samo 2 sata slota.
Dajte preporuke, ne mora samo x870, ako ima nesto na domacem trzistu,
izbegao bih madjare ako je razlika u ceni par hiljada din jer nije vredno gubljenja garancije.

Što se samog processora i memorije tiče, x670 ploče su isto tako dobre, jedine razlike su u opremi iz čipseta. "B" ploče bih izbegavao jer izezev malog broja (skupljih ploča) nemaju dovoljno dobar VRM da se 7950x "opruži" do maximalnih mogućnosti. (do 250W)
Ne brini mnogo da li ploča podržava baš tu memoriju. lista je vrlo daleko kraća od stvarnih mogućnosti a kontroller je u processoru, više zavisi od njega nego od ploče.

Da li to vazi i za ASRock B850 Pro RS? Koje vrednosti vrm da trazim? iskreno nisam u toku.
Ovo stoji za tu plocu:
"Optimizovan VRM dizajn: Ploča poseduje 14+2+1 fazni dizajn napajanja sa 80A Dr.MOS za VCore+SOC, obezbeđujući stabilno i efikasno napajanje procesora, što omogućava bolje overklokovanje i poboljšane performanse."

Cini mi se da je slab izbor x670 ploca.

Nema poente ići na x670/x870 osim ako se ne juri najbrži mogući m.2 ssd i usb.
1739707285871.jpg
Ovo što je @CountMike napisao za vrm i B seriju, baš i nije tačno.

Aj da kažemo sve sa ove liste sa temperaturom manjom od 75C može da radi bez problema, a i to je uz pretpostavku da nemaš najsjanije kućište. Biraj najjeftiniju koja ti se sviđa/ima 4 sata porta.

Moja preporuka asrock b650 pro rs.

Edit: Možda je bolja opcija b850 pro rs zbog jednog više m.2 i možda bolje komoatibilnosti sa memorijom.

Poslednja izmena:
Hvala ti,
Sto se tice SSD windows mi je na XPG GAMMIX S70 BLADE, a planiram kasnije Kingston SSD SKC3000D (zbog veceg kapaciteta), da li mi je dovoljan b650 ili b850?

u medjuvremenu odustao sam od RAMa koji sam gore pomenuo posto je on vise za Intel.
Koji bi bio bolji od ovih za moj CPU, da li ima znacajne razlike:

Corsair RAM memorija VENGEANCE 64GB(2X32GB)/DDR5/6000MHZ/CL30/1.40V/XMP & EXPO CMK64GX5M2B6000Z30
KINGSTON RAM Memorija Fury Beast DIMM DDR5 64GB (2x32GB kit) 5200MT/s KF552C36BBEAK2-64 RGB EXPO

da li na te dve Asrock ploce koje si pomenuo moze da ide po 2 seta, znaci da uzmem sad 2x32 a posle jos toliko? da li je previse, kako ce se ponasati u realnom radu

Skoro sam drugaru pravio konfiguraciju sa ovom memorijom.
32GB DDR5 Kingston PC6000 KF560C36BBE-32 FURY Beast EXPO

2x32gb nije bio kit. Radi expo bez problema. Ploča je asrock b650m pro rs.

Malo am5 zna da bude problematičan sa 4 dimm-a, tako da ako ti je dovoljno 96gb, bolje odmah da ideš na to.

Dosta B650 ploča može da gura 7950X, tako da pusti ti šta CountMike priča. On voli malo da piše neke svoje priče, ne uzimaj to zdravo za gotovo. Ljudi na B650 AsRock HDV radili na azotu gde procesor povuče mnogo, mnogo više struje. Trenutno na B650 ploči teram 7900X, a uskoro ide 9950X i direct die i teraću ga na max i pokazati kako su naponske dovoljno dobre da izguraju te procesore.
To je što se tiče VRM-a.

Nisu to priče nego oficijelni podatsci/brojevi. Naravno da može da radi i na naj jeftinijim pločama i bednom VRMu ali ne punom parom. Pusti to "pod azotom" to nema veze sa normalnom upotrebom.

Ne na svim B pločama, ali ima ih dovoljno koje su i te kako dovoljne i dobre za 7950X i 9950X. To što si ti uzeo ploču sa 8 faza, to je druga stvar. Ima B ploča sa 12,14 faza koje su skroz dovoljne.
I šta znači pod punom parom kada će svakako grejanje procesora biti ograničavajući faktor.
Ja ću da vidim kako će 9950X da se na direct die ponaša, pa ako se skine lepo 20+ stepeni sa procesora, onda možda možemo da vidimo veću potrošnju i da se vidi veća potrošnja.

Opet ista priča kao u nekoj prethodnoj temi... Neće da radi na nekoj krš ploči, ali sve preko B650M PRO RS, bez problema i na vazduhu i na vodi.
Za 99% ljudi i hdv/m.2 je dovoljna.

HDV je odlična ploča, posebno za toliko para koliko je. Kome ne smeta 2 slota za ram i manji broj m2 slotova, top priča.

@CountMike koju plocu si ti uzeo?
Kako moze da se izracuna snaga tog VRM?
S obzirom da necu da overklokujem mislim da je ok, mislim da cu da uzmem jednu od te 2 asrock b650 pro rs ili ASRock B850 Pro RS zavisi i koju nadjem u radnjama posto cini mi se dosta losa ponuda.

Ako neko zna gde moze da se pazari povoljnije mozda mi je neka radnja promakla? :) moze i na PP

Obe ploče imaju dobru naponsku, neće zafaliti za CPU ništa.

@CountMike koju plocu si ti uzeo?
Kako moze da se izracuna snaga tog VRM?
S obzirom da necu da overklokujem mislim da je ok, mislim da cu da uzmem jednu od te 2 asrock b650 pro rs ili ASRock B850 Pro RS zavisi i koju nadjem u radnjama posto cini mi se dosta losa ponuda.

Ako neko zna gde moze da se pazari povoljnije mozda mi je neka radnja promakla? :) moze i na PP
Ploča je ASrock b650M Pro RS a specifikacije kažu 180W VRM.

Ne kapiram,imaš gore crno na belo tabelu sa temperaturama u cinebench sat vremena 7950x,sve ispod 80c je u redu..Ako hoceš te ledare od 6x c njih biraj..tako da vidiš da ima tona ploči b650 koje teraju taj cpu bez problema..

Nazad
Vrh Dno