Šta je novo?

Maxtor ili Seagate 160GB?

SirOliver

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2002
Poena
619
Procitao sam sve u vezi sa ovom temom i nisam bas siguran sta bih u ovoj situaciji trebao da uradim.
Dakle, koji bi uzeli od ova dva diska (cena je gotovo identicna):

Maxtor 6G160P0 HDD 160 GB 7200rpm / ATA133 / 8MB 3 god. garancije
ili
Seagate ST3160811AS, 160GB,7200 SATA NCQ 8MB 3 god. (mada treba 5, ali 'ajde).

Da napomenem da mi je vaznije da je disk tih nego da je brz. Pogotovo sto jos uvek imam Quantum AS40. On me strasno nervira jer se cuje zujanje dok je u idle-u!! Da ne pricam da radi kao krunjac za kukuruz dok nesto kopiram/snimam.

Hvala unapred!

Jedan je PATA, drugi SATA...

Mislim da oba podrzavaju Acoustic Management, tako da sto se tice buke neces imati problema.

Prednost SATA diska su po meni samo kablovi, al' zato PATA disk mozes da ustekas na svaku masinu. Meni je to bitno.

Pored toga, mislim da ti je potpuno svejedno. Neko ce da pomene razliku u performansama, al' ona je smesna.

p.s. Imam 7 Maxtor-a, al' cu sad verovatno da uzmem jos 2 Seagate-a, zato sto PATA Maxtor-a od 300 giga nigde nema...

Slazem se sa tobom da je prednost PATA diskova sto mozes da ih prikacis bilo gde.
Moja pozicija je takva, da ja kad jednom uglavim hard u komp, veoma retko - citaj nikako - ga vadim. Takodje je sada trend da se polako smanjuje broj ATA prikljucaka na ploci, pa bi i u tvom slucaju, bilo povoljnije uzeti SATA disk.
Nesto sto sam procitao je da SATA diskovi "ometaju" overclock mogucnosti ploce, tj. da se ploca na koju je nakacen SATA hard manje OC nego da je na njoj PATA disk. Da li to ima smisla i koliko ima istine u tome?

Ako trazish tih drive, veoma je moguce da ce Maxtor biti tishi jer bi trebao da ima samo jednu "plocu" za razliku od Seagate-a koji ima dve...

Sto se tice AAM, po meni je mnogo kriticnija buka koju stvara motor diska u idle-u od buke koju pravi disk pri seek-u...

Posto ne postoji nacin da se odredi koliko je motor bucan, ostaje da narucish disk i nadash se najboljem 😀

Poz:wave:

Ako trazish tih drive, veoma je moguce da ce Maxtor biti tishi jer bi trebao da ima samo jednu "plocu" za razliku od Seagate-a koji ima dve...

Sto se tice AAM, po meni je mnogo kriticnija buka koju stvara motor diska u idle-u od buke koju pravi disk pri seek-u...

Posto ne postoji nacin da se odredi koliko je motor bucan, ostaje da narucish disk i nadash se najboljem 😀

I meni je vaznije da je tisi u idle-u. Inace u idle-u bude bar 95% vremena.
Rale45 je napisao(la):
Maxtor je tisi.
Seagate imam samo zato sto imam one gumene amortizatore.
Mislim da je Seagate malo brzi, ali nije brzi koliko je bucniji.

DakleM, Maxtor? OK.
O kakvim amortizerima pricas? (Gasni ili uljni? 🙂 ). Daj neki link sa fotkom ili pojasni cemu sluze.

Fala!

Poslednja izmena:
SirOliver je napisao(la):
DakleM, Maxtor? OK.
O kakvim amortizerima pricas? (Gasni ili uljni? 🙂 ). Daj neki link sa fotkom ili pojasni cemu sluze.

Fala!
Pa to su one okrugle gumice sa rupom kroz koju prolazi zavrtanj koje se stavljaju na mestima gde hard ili sam zavrtanj dodiruju kuciste. Time se amortizuju vibracije koje nastaju od drndanja harda, a koje se prenose na kuciste.

Evo i neka prosta skica iz Paint-a, ako me nisi najbolje razumeo

P.S. Nemoj da se smejete skici 🙂

Prilozi

• skica.JPG
    skica.JPG
    11.3 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Pa to su one okrugle gumice sa rupom kroz koju prolazi zavrtanj koje se stavljaju na mestima gde hard ili sam zavrtanj dodiruju kuciste. Time se amortizuju vibracije koje nastaju od drndanja harda, a koje se prenose na kuciste.

Evo i neka prosta skica iz Paint-a, ako me nisi najbolje razumeo

P.S. Nemoj da se smejete skici 🙂

Aha, pretpostavio sam da je to.
Ja sam to sam napravio za moj disk, ali me i dalje muci skicanje koje pravi motor diska, koje tom intervencijom ne moze da se utisa.

Da malo razjasnimo:
Maxtor 6G160P0, pripada seriji DiamondMax 17 i ima jednu plocu gustine 160GB (ne treba ga mesati sa modelima iz DiamondMax 10 serije koji su koristili ploce gustine 100GB, i gde su 160GB modeli dolazili u 3 heads / 2 platters izvedbi).

Seagate ST3160811AS pripada Barracuda 7200.9 seriji i u pitanju je 1 platter design, ili ti ima jednu plocu gustine 160GB.

Razlike izmedju ova dva diska su na papiru minorne u apsolutno svim segmetima (Average latency, Acoustic, Shock... ). Oba diska imaju neki vid Quiet drive tehnologije i cak je u idle-u Seagate za nijansu tisi. Ko ne veruje, nek skine datasheetove pa nek ih prouci. Jedini vidljiv podatak koji se da kazem bitno razlikuje je Annualized Return Rate (ARR) koji je kod Seagate-a 0,34%, dok je kod Maxtora zvanicno <1%. Iz toga bi trebalo kao izvuci zakljucak da je Seagate pouzdaniji proizvodjac, mada svi znamo sta se kaze za statistiku :-devil-:

Znaci 2 vrlo slicna diska, gde odluku treba da doneses prvenstveno na osnovu namene. Npr. Seagate je tradicionalno jak u linearnom transferu (obrada videa), dok je Maxtor u ovom slucaju bolji u recimo game level loadingu.

Da nije malo obrnuto?

Sto se tice prednosti Seagate-a u baratanju velikim fajlovima, nije (sekvencijalni upis i citanje). Sa druge strane iskopao sam neke game level load testove i tu si delimicno u pravu. Delimicno, jer negde vodi Seagate, negde Maxtor (npr. HL2), a negde su izjednaceni. Ako je verovati testu, naravno, i u svakom slucaju dovoljno da se ispravim.

Seagate, da budem precizan, pokazuje pad performansi u situacijama gde postoji puno read/write ciklusa, a koji nisu sekvencijalnog tipa i to im je tradicionalna slabost koja je i u novoj 7200.10 seriji primetna.

Barakuda bi trebalo da je hladniji? Dali to znaci da mu nije potreban dodatni kuler?
Pitam zbog svog praistorijskog kucista...

Kako mozes da das savet na osnovu par dana iskustva? :wall: :d

EDIT: Da se razumemo, ja mislim da je svejedno, tako da ne kazem da je tvoj izbor losh, al' mi deluje smesno... :banana:

Poslednja izmena:
Narode, hvala vam puno na pomoci.
Znam da je ovo debilno sto cu da uradim, ali uletela je ponuda da za istu cenu uzmem WD200JB, tako da ce biti uzet verovatno on. Nadam se da ce biti OK.
Poz.

Da malo razjasnimo:
Maxtor 6G160P0, pripada seriji DiamondMax 17 i ima jednu plocu gustine 160GB (ne treba ga mesati sa modelima iz DiamondMax 10 serije koji su koristili ploce gustine 100GB, i gde su 160GB modeli dolazili u 3 heads / 2 platters izvedbi).

Seagate ST3160811AS pripada Barracuda 7200.9 seriji i u pitanju je 1 platter design, ili ti ima jednu plocu gustine 160GB.

Upravo, izvinjavam se na dezinformaciji. Bio sam siguran da 7200.9 serija nema platter gustine 160GB (ne secam se gde sam naleteo na taj podatak :S: ).

Trebalo je da pogledam serijski broj, gde je to i navedeno, a moze se videti i ovde http://www.seagate.com/support/disc/specs/sata/st3160811as.html (specifikacije diska).

Narode, hvala vam puno na pomoci.
Znam da je ovo debilno sto cu da uradim, ali uletela je ponuda da za istu cenu uzmem WD200JB, tako da ce biti uzet verovatno on. Nadam se da ce biti OK.
Poz.

Ako je to onaj WD od 200 GB, stvarno ne bih mogao da ti ga preporucim.
Licno ga nisam imao, ali znam 2 coveka kojima je bas taj hard pravio ogromne probleme nekoliko meseci posto su ga kupili.

Nazad
Vrh Dno