Šta je novo?

Maxtor HDD-ovi vs. ostali...?

robikica

Čuven
Učlanjen(a)
25.02.2003
Poena
630
Zanima me da li je "blacenje" Maxtora bas toliko opravdano u odnosu na druge proizvodjace? :trust:
Ja, otkad se secam, imao sam Maxtora i nikad nijednom nije falilo nista, a da ne spominjem koliko sam ih i ugradjivao u racunare.
Pitam ovo jer planiram da pazarim novi HDD a dosta komentara me je bacilo u rebus po pitanju proizvodjaca. Mozda gresim, ali cini mi se da je ipak Maxtor vodeci po prodaji diskova, naravno nemam neki konkretan uvid u prodaju i statistiku nego cenim onako gledajuci cenovnike i ponude silnih firmi, a ako se toliko prodaje logicno je i da ima vise reklamacija na njih nego na druge proizvodjace. Po nekom mom secanju do "nedavno" jedva da je i bilo neceg drugog u ponudi od HDDova sem njih, eventualno "mozemo da nabavimo nesto drugo po narudzbini"....ili mozda gresim?

Poz

.....

necemo valjda ponovo sve iz pocetka......

Upotrebi pretragu......

Mislim da postoje dva osnovna razloga koji su doveli, uslovno (ja mislim i neopravdano), Maxtor na "stub srama"
1. Gaf Maxtor-a, svojevremeno, sa serijom hard diskova ATA133 od 80 GB koji su svojevremeno uvoženi kod nas u velikim količinama i koji su defakto imali veći stepen otkaza u odnosu na ostale proizvođače
2. Činjenica da je Maxtor najzastupljeniji proizvođač hard diskova kod nas, pa je shodno tome i broj otkaza najveći.

Moje iskustvo sa Maxtorom je bivalentno.
I dan danas imam 2 Maxtor-a (doduše jedan je ustvari Quantum - ko beše ovo?😀 ), od kojih je jedan od 7.5 GB, a drugi od 20 GB i rade ko sat (oba su bila sistemski diskovi dobrih 3 godine). Međutim, imam i 2 Maxtora koji su crkli (od toga jedan 5 dana po isteku garancije od 1 god., a drugi posle 1.5 god. rada, i oba su, gle čuda bili storage diskovi i kapaciteta 80 GB, od kojih je jedan bio slim, a drugi ne).
Dakle, pravila nema, možda im je serija od 80 GB bila malo slabija, možda i nije, ali danas to nema nikakve veze, pošto je danas Maxtor ustvari Seagate.

trenutno je faza preporucivanja seagate diskova 😉

Koliko znam maxtor je sada u vlasnistvu Seagate-a.

da, sad vidim

The deal between the two hard drive manufacturers calls for Seagate to purchase Maxtor in an all-stock transaction. Both companies produce industry standard Mac compatible hard drives, as well as other data storage products.

The transaction, which is estimated at US$1.9 billion, will give Maxtor stock holders .37 shares of Seagate common stock for each share of Maxtor stock they own. The deal is expected to close in the second half of 2006.

1. Gaf Maxtor-a, svojevremeno, sa serijom hard diskova ATA133 od 80 GB koji su svojevremeno uvoženi kod nas u velikim količinama i koji su defakto imali veći stepen otkaza u odnosu na ostale proizvođače

Nisu u pitanju sam 80Gb modeli, ti spadaju i 120Gb i 160Gb, odnosno svi iz iste serije "Diamond Max".
Ja dan danas imam 1-og koji škljoca ali radi, ne palim ga četo jer me budi noću kada krene u "rafalnu paljbu", služi mi za sharing sa userima odavde... Oni kod kojih je bio znaju kako radi. :d
Možda sam i imao sreće jer obično kada počnu da šklocaju ubrzo crkavaju a ovaj se bori sa "rakom" evo već više od godinu dana...

necemo valjda ponovo sve iz pocetka......

Upotrebi pretragu......

Vec sam sve procitao sto mi se ucinilo da ima veze sa ovom tematikom ali nisam nasao odgovor, barem ne zadovoljavajuci, zato sam i pitao.

Vidim da se prica o ATA diskovima mene konkretno zanima SATA i to od 200GB, koji je btw 10tak i kusur evra jeftiniji od Seagate-a.Mislim to sto je ovaj tisi/glasniji i sl "nedostaci" to mi zaista nije bitno,a i ako su jedna firma whats the point? 🙂

P.S.: ne ceka mi se sledeca nedelja dok stignu Seagate-ovi ako nema neki konkretan razlog zbog cega bih trebao da sacekam i ne kupim jeftiniji Maxtor.

Poz

ako ti moze posluziti ova cinjenica:
- u konfiguracije nize/srednje klase stavljamo Maxtor HDD-ove od 80GB
- ----||------- srednje & vise/srednje klase WD & Maxtor HDD-ove od 160GB (zavisi sta se nadje na lageru)
- za prodaju iz prodavnice i narudzbine klijenata uzimam WD od 160GB do 320GB

sve u svemu saroliko i tako vec vise od godinu dana, i na srecu ni jedan se jos nije vratio na reklamaciju !

Maxtor je imao "gaf", kako neko reche, sa serijom hardova koji "klikcu" s'vremena na vreme...
Generalno, vrlo zabrinjavajuci zvuk, koji u 95% slucajeva NESTAJE kada chovek kupi kvalitetnije napajanje(ali ljudi nece da poslusaju, pa to ti je....)

Onda su ljudi na forumu pocheli po inerciji da ga pljuju i stvorila se negativna slika o Maxtor diskovima. Ja trenutno imam 2xMaxtor kod mene u masini, pre toga Maxtor i jos pre njega Maxtor i nikada nikakav problem...

Ugradio sam kao serviser bas dosta i Maxtora i WD-a i sto se tiche pouzdanosti i broja otkaza mislim da su potpuno, ali potpuno isti...

Na kraju krajeva , za istu lovu ne moze WD da ponudi nesto revolucionarnije od Maxtora ili Seagatea(moje prve ljubavi)

Anyhow, Maxtor nije smeo sebi da dozvoli tako nesto ako pretenduje da bude veliki igrach, ali veruj mi, sa njim nisi ni pogresio ni pogodio, HDD ko HDD, razlike su tu vrlo male kod slichnih modela konkurentskih kompanija...

Maxtor je imao "gaf", kako neko reche, sa serijom hardova koji "klikcu" s'vremena na vreme...
Generalno, vrlo zabrinjavajuci zvuk, koji u 95% slucajeva NESTAJE kada chovek kupi kvalitetnije napajanje(ali ljudi nece da poslusaju, pa to ti je....

Kad smo vec kod Maxtora i napajanja...imam ih 6 komada, raznih serija, od 40 do 160G, starosti od 1 do 4 godine i svi su kliktali osim ovog od 160. A onda sam, pokusavajuci da kopiram neke podatke sa jednog "otpisanog", malo rashirio one mushke konektore na njemu da malo teze udju u moleks. I gle cuda, proradio !
Onda sam na svima uradio isto i svi rade k`o cager. Sad mi fale jedno 2-3 USB racka-a :d
Dakle, Maxtor kao da pravi za "jedan broj manje" konektore.
U svakom slucaju, uverio sam se da Maxtor nije uopste los izbor.

trenutno je faza preporucivanja seagate diskova 😉

Hihi Jel to sezona jesen-zima 2006 ili prolece -leto 2007. 😀 ,)

Imam 3 maxtora + jedan od 60Gb u drugom kompu. Osim skorog pucanja NTFSa na jednom od 160 PATA, apsolutno ne mogu da se pozalim. Teram Maxtore dosta dugo, pre toga, mislim da se secam da sam imao IBMove (pa vidite kad je to bilo). Tako da po mojoj statistici, ne mogu da potvrdim "crnilo" Maxtora

Poslednja izmena:
Hihi Jel to sezona jesen-zima 2006 ili prolece -leto 2007. 😀 ,)

Imam 3 maxtora + jedan od 60Gb u drugom kompu. Osim skorog pucanja NTFSa na jednom od 160 PATA, apsolutno ne mogu da se pozalim. Teram Maxtore dosta dugo, pre toga, mislim da se secam da sam imao IBMove (pa vidite kad je to bilo). Tako da po mojoj statistici, ne mogu da potvrdim "crnilo" Maxtora

to je ona faza "dok nije bilo wd da se kupi oni su najbolji, a sad kad ih ima i crkavaju kao i svi ostali naci cemo neke trece"
a sta fali samsung ili hitachi diskovima?

Da, secam se i ja balavljenja i hvalospeva za WD dok ih nije bilo ni za lek na kasicicu. Moje misljenje je da ljudi preuvelicavaju svoje nesrece, a to se onda prenosi po procentu zastupljenosti diskova i eto belaja. kad su se Samsunzi pojavili, meni se po default predrasudi prevrnuo zeludac, a kasnije se ispostavilo da su jako dobri. A Hitachi je koliko se secam otkupio IBMovu proizvodnju diskova, tako da... Zasto bi bili bolji ili loshiji od Maxtora ili WDa... Najbolje je kupovati kao cigare... Neka svako kupi ono sto mu se najvise svidja.

Šta je gori kvar? Takođe, šta je češći kvar? Ima li temperatura uticaja na kvarove? I o kojim uopšte seriama prčaš? 😀

uh koje te serije interesuju. Generalno na svim hitachijima su elektronike dobre. A od jedno 5-6 samsunga svi su imali lose motore. Grejanje nema veze, jednostavno los kvalitet, nema neke nauke. Gore je kad crkne motor, onda moraju ploce da se vade, ako ih ima vise vrlo bitno da se ne pomere ni mirkon.

Nazad
Vrh Dno