Šta je novo?

Maxtor - HD tach test

cronnin

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2007
Poena
320
Imam jedan hard koji se sumnjivo ponasa. Jel su vama ovi rezultati cudni?

Prilozi

• DiamondMax17-sata2-160GB-quick.JPG
    DiamondMax17-sata2-160GB-quick.JPG
    87.9 KB · Pregleda: 83
  • DiamondMax17-sata2-160GB-slow.JPG
    DiamondMax17-sata2-160GB-slow.JPG
    93.1 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Nije strašno.
Evo šta meni pada na pamet:
- imaš neki servis u pozadini koji ometa test (AV na primer)
- mogao bi da proveriš kontakt od napajanja koji ide u hdd (probaj da prikačiš HDD na drugi kabl)
- ako imaš na istoj grani napajanja neki fen zajedno sa hdd-om - ti otkači fen.
- ako si oc-ovao CPU/memaru - vrati sve na default, pa izmeri ponovo.
- reinstaliraj IDE/SATA drajvere

Čak i ako sve ostane ovako - ne brini mnogo. Uključi neki program za monitoring SMART parametara i prati hdd za svaki slučaj.

Poslednja izmena:
Ja sam skontao da misli na to što mu nije "glatka" linija na dijagramu - što u suštini i nije nešto bitno.

Aha, bas sam mislio na glatkocu linije.
Na nekoliko HDD-ova koje sam testirao je bila puno pravilnija linija.
Kako se sumnjivo ponasa? Ponekad je cudno usporen, a u pola igrica komp ume da secka iako ima preko 100fps. Testirao sam Prime95, GoldMem, 3DMarkove obrtao, benchmarkovao sve i svasta i svuda su savrseni rezultati, pa mi palo na pamet da proverim HDD i dobijem ovakav grafik.
SMART kaze da je sve savrseno.
Mislim da je u pitanju kompatibilnost nForce4 sa Maxtor SATA2. Probao sam nekoliko drajvera, ali ne pali nista. Jel ima neko da preporuci neke drajvere za to?

CAT, hvala puno na savetima, probacu sve od gorenavedenog.

Poslednja izmena:
proveri da li treba update firmware za tu seriju Maxtor-a...

Probao sam sve CAT-ove fore. Nista ne pali.
Vec sam probao par verzija drajvera, probacu jos koju, a ko ne upali onda idem na Firmware. Vec sam poceo da trazim po netu updateove, thanx.

Nije do fragmentacije, sveze je instaliran sistem.

Inace znam da je bilo i ranije problma oko toga (nekompatibilnosti), jer uopste nije hteo da radi HDD sa originalnim drajverima, pa smo uspeli nekako da ga sredimo. Ali od kad je stavljena nova Palit 8600gt graficka ( bila je integrisana ranije) i kad sam seo da opalim malo bolje igrice na (Carbon, Colin McRae, Hitman BloodMoney, TRA..) opet je to usporavanje doslo do izrazaja (igrice nekako cudno seckaju, iako imaju preko 100 fps, cak i na low)

Nista, provericu za svaki slucaj grafu na drugoj konfiguraciji, mada se u 3DMarkovima normalno ponasala. A ako ne upali novi firmware, ostaje mi da menjam HDD (ili eventualno maticnu).

Bas zato vas pitam, da li mislite da su ovi rezultati cudni za sveze instaliran HDD?
Do sada sam uvek imao potpuno glatke linije (bas kao i modeli iz HD Tachove baze) na razdrndanim, mnogo losijim i 7 godina starim HDD-ovima :)

pusti scan kroz napr. Victoria for win

pa ces videti kakvo je vreme pristupa pojedinim LBA....

tamo gde su propadi tu je sporiji pristup sektorima
odn. oni su teze citljivi.....

OK. Sknucu ga sutra, pa cu da testiram natenane.
A to bi trebalo da registruje ako postoje neki neispravni ( ili poluispravni ) sektori na disku, ako sam dobro razumeo?

p.s. Na Maxtorovom sajtu sam nasao neki SeaTool i MaxBlast 5. Jel to vredi nesto ili da ne pokusavam dzabe sa tim?

Poslednja izmena:
OK. Sknucu ga sutra, pa cu da testiram natenane.
A to bi trebalo da registruje ako postoje neki neispravni ( ili poluispravni ) sektori na disku, ako sam dobro razumeo?

p.s. Na Maxtorovom sajtu sam nasao neki SeaTool i MaxBlast 5. Jel to vredi nesto ili da ne pokusavam dzabe sa tim?

male su sanse da ce ti oni pokazati ista pametno...

OK skinuo sam MAxBlast, to je simpatican utiliti za ghostovanje i tako to. Nije los izgleda.

Javili su mi se iz Seagatea (Maxtor), pa cekam da mi posljau novi firmware, ako se odobrovolje.

Nema veze sto je nov sistem odradi defregmentaciju (npr diskeeperom), pa onda testiraj ponovo.

Uticaj fragmentacije podataka se uopšte ne vidi u HD Tach bench-u (nije kao kod HD Tune).
Njega nešto drugo muči - možda novi fw ipak pomogne.

Poslednja izmena:
Instalirali smo novi sistem na sveze kupljeni WD 160GB SATA2 i moram priznati da je sve prilicno bolje radi. HDtach test je mnogo konsistentniji, igrice vise ne seckaju ( samo Carbon, ali on izgleda ima neki bag, jer cujem da je bio slabo optimizovan i na 7xxx seriji).

Ne pada mi na pamet da opet vracam sistem na Maxtora, tako da mu ne gine ili prodaja ili da drzi filmove. U svakom slucaju javicu sta je bilo sa novim firmwareom za njega i uplodovati HDtach rezultate ako bude promene. Idem par dana da se odmorim od kompa :)

Izgleda da je zakljucak (nF4 + Maxtor SATA2 = problems).

pusti scan kroz napr. Victoria for win

pa ces videti kakvo je vreme pristupa pojedinim LBA....

tamo gde su propadi tu je sporiji pristup sektorima
odn. oni su teze citljivi.....

Sorry za upad :)
Kod mene Victoria for win na LBA 625142447 i 625142448 od ukupno 625142448, dakle predzadnji i zadnji, izbaci AMNF error. Inače su vremena pristupa svim ostalim LBA skroz OK, smart je OK, a ovo me malo nervira. Imam li razloga?

Sorry za upad :)
Kod mene Victoria for win na LBA 625142447 i 625142448 od ukupno 625142448, dakle predzadnji i zadnji, izbaci AMNF error. Inače su vremena pristupa svim ostalim LBA skroz OK, smart je OK, a ovo me malo nervira. Imam li razloga?

ma nema ...
to je sitnica....

Nazad
Vrh Dno