Šta je novo?

Maxtor DM9 80Gb i fdisk

Hogar

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
604
Hm, u biosu mi ga prepoznaje kao 80Gb (epox 8kha+), ali fdisk ga vidi kao
12164. Sta mi je za ciniti?

Imao sam isti problem. U pitanju je fdisk (program). Idi kod nekog ko koristi Win ME, napravi startup disketu, obrisi particije (tj. particiju) ako si napravio i posle uradi fdisk sa ME startap disketom. Starije verzije fdiska nece da prepoznaju vise id 12 giga na tom HDD-u.

A druga varijanta je da u Win XP odradis sve "Administrative Tools/Computer Management/Storage/Disk Management"

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=27321&highlight=fdisk

Fdisk vidi 12GB ali formatira svih 80, tako da slobodno mozes da udaris format. To se svima nama vlasnicima 80gb maxtora desavalo.

Druga varijanta je da stavljas NTFS - ja sam tako ucino.

OptiPlex je napisao(la):
Fdisk vidi 12GB ali formatira svih 80, tako da slobodno mozes da udaris format. To se svima nama vlasnicima 80gb maxtora desavalo.

Druga varijanta je da stavljas NTFS - ja sam tako ucino.
A cemu onda FDisk ako ce na hardu da ima jednu particiju ?

Pa i tu jednu treba nekako kreirati.

Za 80 Gb

Ovo je MS zvanicni "popravljeni" fdisk koji podrzava diskove vece od 64 Gb. Ima negde na MS sajtu detaljno i za download.

Hogar je napisao(la):
Slobodno pichi sa fdiskom iako ti vidi samo 12GB. Pomenuto je da se to svima ko ima osamdesetke dogadja. Svakako i ako ces imati samo jednu particiju, radi sa fdiskom.
Preporucujem ti da i stavis NTFS, a ne FAT32. U svakom slucaju (1 ili vise particija) stavi ako imas 256MB RAM-a NTFS. Izmedju ostalog mocices da radis sa velikim fajlovima.

Kakve veze ima 256MB rama i izbor NTFS-a, molicu lepo?

silverglider je napisao(la):
Kakve veze ima 256MB rama i izbor NTFS-a, molicu lepo?

Pa 256 mb rama najbolje rade u kombinaciji sa NTFS-om i tada dolaze do punog izrazaja, ocito ;P

Ha, majku mu, a mi godinama koristiki stari NT sa 64MB na NTFS-u i bili sasvim zadovoljni... ala smo bili glupi.

Drzi li se deo fajl sistema u memoriji ili je drajver za ntfs toliko velik?

Hogar je napisao(la):

Taj stari f-disk vidi ceo disk... Ali nije u stanju da napise vise od 64Gb. Tih 12Gb je razlika do 80Gb.

dejandj je napisao(la):
...

Taj stari f-disk vidi ceo disk... Ali nije u stanju da napise vise od 64Gb. Tih 12Gb je razlika do 80Gb.

Netacno. Formatirao sam disk njime 3 puta. Svaki put on prijavi da vidi 12 gb ali formatira svih 80gb, osim ako ne tvrdis da sam nekim cudom imao fat32 particiju od 79gb tj. da formatiranje 12 gb traje oko pola sata ;P

Ajde sad mi objasnite nesto. Zar fdisk ne sluzi za particionisanje, a formatiranje (format x: ) se radi u dosu??? ili sam ja nesto propustio...
Inace ja sam pokusavao sa starim fdiskom da napravim particije na maxtoru od 80 GB ali nista vece od 12 giga nisam mogao da izvucem.

TazDeVil je napisao(la):
Ajde sad mi objasnite nesto. Zar fdisk ne sluzi za particionisanje, a formatiranje (format x: ) se radi u dosu??? ili sam ja nesto propustio...
Inace ja sam pokusavao sa starim fdiskom da napravim particije na maxtoru od 80 GB ali nista vece od 12 giga nisam mogao da izvucem.

Ispravka, pravio sam njim particije 3 puta na svom disku i potom formatirao diskove svaki put. Samo sam hteo da naglasim da on iako prijavi 12gb u stvarnosti kreira particiju preko svih 80 gb zato sto posle prilikom formatiranja vidi sve.

E sad ja sam pravio samo 1 particiju od 80gb, moguce ako si pravio recimo 2*40 da si nailazio na probleme.

Pozdrav

Re: Za 80 Gb

Ognjen je napisao(la):
Ovo je MS zvanicni "popravljeni" fdisk koji podrzava diskove vece od 64 Gb. Ima negde na MS sajtu detaljno i za download.
Fala lepo, ovo tražim duže vreme :D

OptiPlex je napisao(la):
...

Netacno. Formatirao sam disk njime 3 puta. Svaki put on prijavi da vidi 12 gb ali formatira svih 80gb, osim ako ne tvrdis da sam nekim cudom imao fat32 particiju od 79gb tj. da formatiranje 12 gb traje oko pola sata ;P
Covek kaze da samo lose prikaze i to je sve. Sve je tu, nema greske!
*Recimo kod mene 80GB pod win98SE tvrdi da mi je kad hocu rucno da podesim velicinu swap fajla c particija -30 i neki GB???
Naravno sve radi OK, rec je samo o prikazu i nista vise, sve on "vidi"*
P.S. Ovo pod * nema veze sa Fdiskom ali je primer slicnih gresaka.
:wave;

TazDeVil je napisao(la):

Pa sad.. Nisi bio dovoljno uporan...:)
Fora je da kada te pita za velicinu particije, umesto da unesesh bro mb -ova (gb -ova), ti unesesh procentualnu velicinu (npr. 33.3 %) (druga opcija)... i radi ko sat :)

POZ:)

Vrh Dno