Šta je novo?

MAXTOR DiamondMax +9

pantas

Čuven
Učlanjen(a)
24.05.2001
Poena
619
Nameravam da kupim disk pa me interesuje dali je neko imao iskustva sa novom MAXTOR serijom diskova DiamondMAx +9. Interesuje me disk od 60 GB. KOsta isto kao i disk od 40 GB D740X.

Disk je standardan za sadašnji trenutak, zamenio je Maxtora kojeg si pomenuo D740X. Nesto mu je vece vreme pristupa od D740X ali za utehu ima znatno vecu sekvencijalnu brzinu čitanja i pisanja. Sve u svemu ako ne trebaš specijalan disk za odredjenu namenu ovo je najbolji all-round model trenutno.

Koristio sam Maxtor DM D740-6L oko godinu dana (Paradigma radi li jos uvek) i zamenio ga sa Maxtor DM +9 diskom pre nekih mesec dana i evo nekih zakljucaka:
- Tisi je od D740 kako u Idle tako i u Seek time-u,
- Vise se greje tj.pozeljno je neko aktivno hladjenje,
- Slabije vreme pristupa ali nista strasno cak i ako se bavis programiranjem ili ti masina sluzi kao Web ili File server.

Pozdrav!

Uzeo sam devetku na probu i vidno je sporiji od d740! Bas je nekako smoren i radi po meni kilavo za sojih 7200 obrtaja. U svakom slucaju preporuka od mene je ili osmica ili d740..

pantas je napisao(la):
Nameravam da kupim disk pa me interesuje dali je neko imao iskustva sa novom MAXTOR serijom diskova DiamondMAx +9. Interesuje me disk od 60 GB. KOsta isto kao i disk od 40 GB D740X. [/QUOTE

Greje se previshe, "nabij" ventilator na njega, za ostalo vec su ti rekli sve...

Broz je napisao(la):
Uzeo sam devetku na probu i vidno je sporiji od d740! Bas je nekako smoren i radi po meni kilavo za sojih 7200 obrtaja. U svakom slucaju preporuka od mene je ili osmica ili d740..

Kako si ti to primetio da je vidno sporiji? Koristio sam dx740 skoro godinu dana, 9 koristim oko mesec i po dana i uopste ne bih rekao da kilavo radi, naprotiv. Ako i ima 1ms slabije vreme pristupa to niko nece primetiti u realnom radu, ali ce zato primetiti fantastican transfer velikih fajlova, tu ce da pojede svaki disk. Windows- i mi se dizu istom brzinom i aplikacije takodje kao sa dx740 tako da stvarno nemam nikakvih primedbi. Realno gledano disk je novije generacije, znatno je tisi (skoro se i ne cuje) i ima bolji transfer u odnosu na starije modele. Jedina mana, malo vece grejanje u odnosu na dx740. Best buy disk trenutno.

evo ja ga koristim vec mesec dana u zdravlju i veselju...
greje se isto koliko i maxtor dm 65+ koji sam imao pre njega(provereno prilikom kopiranja fajlova sa jednog na drugi) i da budem iskren u zatvorenom kucistu mi je na oko 21-25C (d-temp) evo dok sam na netu ali mi ne ide preko 31 koliko sam max ja video prilikom defragmentacije...

iste je brzine kao prethodni model koji sam imao ali zato prosto GUTA velike fajlove(filmovi ,spotovi)

preporuka..

ja sam ga prevashodno uzeo zato sto je vrlo tih

(jer nisam u ovom prokletom nisu mogao da nadjem seagate barracudu IV jer ako nesto pakom ne prodaje e to i ne moze da se u ovom gradu kupi pa da dubis na glavi)

seriju sa oznakom 8 bolje zaobidji u sirokom luku jer se dosta vracaju u poslednje vreme (mada mozda treba malo sacekati da vreme pokaze svoje)

TEP3A je napisao(la):
...(jer nisam u ovom prokletom nisu mogao da nadjem seagate barracudu IV jer ako nesto pakom ne prodaje e to i ne moze da se u ovom gradu kupi pa da dubis na glavi)...

Pa kad trazis na pogresnom mestu. Ja se ubih da prodam dve Baracude, pa ih i ne nudim vise, ali uvek mogu da porucim i stigne odma.

DM60GB: Uopste nije los disk, skoro necujan, za nijansu glasniji od Seagate-a(ali bas nijansu!). Jedino sto mu se glavni kontrolerski cip i cache neverovatno greju(opekoh se:p), ali za divno cudo RADE!!! Nije riknuo nijedan do sada.

Pa moj je utisak takav a i stoperica je pokazala da se windows xp instalira brze i to dosta brze sa d740 ako i da se ut2003 brze instalira na d740 nego na devetku. Ne mogu sad da nadjem to papirce sa izmerenim vremenima ali tako je.

ma meni nisu bitne toliko performanse koliko necujan rad , narocito to mislim za ono pistanje kad radi u leru...

bokiPK imas pm od mene

Ma opet ista prica i proslu generaciju je drao IBM godinu dana mator, a i ovu novu dere ovaj novi IBM. Kakvi Matroxi, Seagatei i ostali.

Misko je napisao(la):
Ma opet ista prica i proslu generaciju je drao IBM godinu dana mator, a i ovu novu dere ovaj novi IBM. Kakvi Matroxi, Seagatei i ostali.

A ti to kao mozes da primetis.
A narocito ih je drao u crkavanju:p Skoro da firma ode pod stecaj zbog toga. Sva sreca pa su im SCSI diskovi kakvi i treba da budu:)

Misko je napisao(la):
A zar IBM moze da bude mator godinu dana ??? :D
Mislim, ocigledno si rodjen pod srecnom zvezdom, jer oni retko dozive tako duboku starost. :)

BTW, zar nije bila zvanicna vest da se IBM (kompanija) otarasila bede tj. prodala deo koji je proizvodio diskove, valjda Hitachi-ju ili tako nekom japancu ?
Mislim da je deplasirano dakle vise govoriti o IBM diskovima, kao uostalom i o Quantum-u, posto vise ne postoje odnosno uskoro vise nece postojati kao brand name-ovi...

BokiPK je napisao(la):
...
Sva sreca pa su im SCSI diskovi kakvi i treba da budu:)

Ne znam odakle ti ta informacija?

Meni su od 3 (tri) IBM SCSI harda dva komada crkla (nisu iste serije, jedan 9.1GB, drugi 18.3 - oba Ultra 160, 10k)...

Paja je napisao(la):
Ne znam odakle ti ta informacija?

Meni su od 3 (tri) IBM SCSI harda dva komada crkla (nisu iste serije, jedan 9.1GB, drugi 18.3 - oba Ultra 160, 10k)...

Od 8 komada koji su mi prosli kroz ruke, svi rade. Poslednji pre 3-4 meseci, ne ocekujem da on rikne(mada...). Ali prvi, cini mi se 3GB, jos uvek je ziv, ima mesec dana kako je dosao tip da mu ga prebacim u novu mashinu! Ne da me iznenadio...:)

BokiPK je napisao(la):
Od 8 komada koji su mi prosli kroz ruke, svi rade. Poslednji pre 3-4 meseci, ne ocekujem da on rikne(mada...). Ali prvi, cini mi se 3GB, jos uvek je ziv, ima mesec dana kako je dosao tip da mu ga prebacim u novu mashinu! Ne da me iznenadio...:)

Zaboravio sam da imam i jedan IBM SCSI od 1GB - taj jos uvek radi;)

Jel govorimo o brzini ili o pouzdanosti?

Misko je napisao(la):
Jel govorimo o brzini ili o pouzdanosti?

Pa sta mislis da je bitnije kod modernih drajvova? :p
I buka pride.

A WD?

Ima li neko iskustva sa onim modelom JB, 8MB bafer, 80GB?
Je li on ATA133 ili ATA100? Prevashodno me interesuje koliko se cuje?

?

Dali neko zna gde se moze pronaci MAXTOR DIAMOND MAX 9+ od 120GB
SATA (6Y120M0).
Hvala!

Re: ?

No77 je napisao(la):
SATA (6Y120M0).
Hvala!

U Japanu:D
A kod nas stizu posle nove godine, probna kolicina. Ali ne Maxtori, SEAGATE!

Re: ?

No77 je napisao(la):
SATA (6Y120M0).
Hvala!

Gde se ti zuris? Cena je vise nego bezobrazna, pogotovo ako uzmes u obzir da su poboljsanja koja donosi SATA zanemariva.

TEP3A je napisao(la):
ma meni nisu bitne toliko performanse koliko necujan rad , narocito to mislim za ono pistanje kad radi u leru...

... koje je mene pocelo mnogo da nervira, kod d740, to je sada glavni izvor buke na mom pc.

diamondmax plus 9 je neuporedivo tisi po tom pitanju.

jaksa je napisao(la):
... koje je mene pocelo mnogo da nervira, kod d740, to je sada glavni izvor buke na mom pc.

diamondmax plus 9 je neuporedivo tisi po tom pitanju.
Pa probaj onu foru sa majicama, gacama ili jastucima :D
A kod nas stizu posle nove godine, probna kolicina. Ali ne Maxtori, SEAGATE!
A zna li se koja ce im biti cena i ako nije tajna gde to stizu ?!
Pretpostavljam da je u pitanju nova Barakuda SATA V...

Crni je napisao(la):
A zna li se koja ce im biti cena i ako nije tajna gde to stizu ?!
Pretpostavljam da je u pitanju nova Barakuda SATA V...

Jos se nista nezna, ni cena ni kolicina ni velicina:D
Kad stignu bicete obavesteni.

BokiPK je napisao(la):
Jos se nista nezna, ni cena ni kolicina ni velicina:D
Kad stignu bicete obavesteni.
Pa sto se velicine tice, tu i nema nesto mnogo da se razmislja:
ST380023AS 80GB
ili
ST3120023AS 120GB

trece nema, barem za sada :)
mene zanima cena, a tu vec ima mnogo vise slobode i kreativnosti, pa prodavci mogu da se razmasu...
:wave;

Vrh Dno