Šta je novo?

Maxtor ata

iMilan

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2006
Poena
375
Imam stari maxtor ata od 80GB, posto nisam mogao da ga namestim da i on radi kad i moj ata cita/rezac jednostavno sam ga ostavio u racunaru...
Sad sam se setio da su mi ostali vazni podaci ali nikako ne mogu da ga namestim, pre je radio kad je na IDE samo jedan ata uredjaj, sad recac/citac radi ali hdd nikako da proradi.
Prebacivao sam dzamper sa master na cs enabled ali nikako da ga racunar prepozna:S:
Kako da ga nateram da radi ?!?

pa ostavi na master i prikaci ga tako da bude jedini na kablu. ako tako ne proradi, onda je ili do kabla ili do diska ili nesto trece, mada tesko.

Ostavljeno na master i probao sam nekoliko puta, naravno rezac/citac je bio isklj. probavao i jedan i drugi kraja kabla, probao onaj kraj na koje rezac/citac radi ali ni u biosu ni u windowsu ga ne prepoznaje...
Pre 7 dana je radio, i sve vreme je bio u kucistu jer ga nisam koristio, i juce sam probao da namestim da rade oba ata uredjaja ali nisam uspeo, ali kad sam probao da povezem samo hdd kao sto sam rekao nista se ne desava.

Probavao sam iz biosa da ga ja autom. detektujem ali ni to nije pomoglo.

Ne znam kako da crkne kad nije ni radio :) Kako da proverim da nije crkao?? :p

Uzmi udari ga u zid i ako se cuje nesto ziv je,ako se ne cuje nista onda je na zalost mrtav tj crko je... :D :D

Posto je maxtor u pitanju meni to lici da je hdd crko sad sta na njemu elektronika ili mehanika to ne mozemo preko foruma da znamo

Da li se disk vidi u bios-u?
Da li zavrti motor ?

_Weasel_, ma ok nisam trazio tacan kvar...
gsimon, nema nista od njega u biosu, probao sam da ga ja manuelno detektujem, probao sam drugi ide kabal, probao sam clear cmos...
Pa ja sam bas to hteo da osetim nekako da kad ukljucim racunar da barem osetim da nesto radi, ali rekao bih da ne.
Mislim pomirio sam se vec da je mrtav...

Ma ne verujem da je hard crkao tek tako. Jednom se i meni slicno desilo. I znas sta je bilo? Kabl od napajanja se razlabavio i nije imao ispravno struju.
Ili stisni klestima prikljucak ili ustekaj onaj od rezaca.
Ako nemas dobar kontakt na 12V (crvena zica ) nece ni bios da prepozna hard jer elektronika ne radi.
bez napona.
Probaj pa javi. :smoke:

Pa ti si prvi koji je rekao isto sto i ja, mislim nikako mi nije jasno da crkne sam od sebe, ajd da kazem da ga je ovaj WD grejao pa ajde i da crkne nesto, ali WD je 3 mesta ispod njega tako da nije bilo nikakve sanse.

Pa to sam vec probao, sva sreca imam slobodnih molex-a koliko hoces, probao sam sve, cak i onaj na kome rezac radi.
Takodje sam radio i vracanje stare verzije bios-a, tj. F3.Ne secam se da li sam ga posle update bios-a stavljao pa sam ipak uradio vracanje starog ali i dalje nista.

Jedino sto mi preostaje da uradim jeste da probam sa hdd rack, da otklonim sumnju oko kablova, i da ga onda definitivno proglasim mrtvim.

Pa ti si prvi koji je rekao isto sto i ja, mislim nikako mi nije jasno da crkne sam od sebe, ajd da kazem da ga je ovaj WD grejao pa ajde i da crkne nesto, ali WD je 3 mesta ispod njega tako da nije bilo nikakve sanse.

Pa to sam vec probao, sva sreca imam slobodnih molex-a koliko hoces, probao sam sve, cak i onaj na kome rezac radi.
Takodje sam radio i vracanje stare verzije bios-a, tj. F3.Ne secam se da li sam ga posle update bios-a stavljao pa sam ipak uradio vracanje starog ali i dalje nista.

Jedino sto mi preostaje da uradim jeste da probam sa hdd rack, da otklonim sumnju oko kablova, i da ga onda definitivno proglasim mrtvim.
U proslo postu malo sam se izlupetao.:D Zuta je 12V a crvena 5V ostale 2 crne su mase. Dakle kad ukljucis hard i pipnes ga rukom dal li se oeca vibracija da vrti motor?
Ako radi onda sigurno nije mehanika i 12Voltna grana je OK.
A to je preduslov da ce hard na kraju proraditi. Dzamper nemoj ni da stavljas i neka ga komp sam selektuje kao uredjaj. Vazno je da je na master primarnoj grani. Ja bi u rezac stavio instalacioni win. i pustio ga da cacka po hardu kao kad stvarno podizes novi sistem. Onda F3 kod upita za R, Continue, restart pa valjda ce tako da proradi. :)
Pozzz

Maxtor je to .Crkavaju oni i tek tako :)

Pa ne bas :D

Stari maxtor Ata diskovi su se najcesce kvarili ubedljivo
Ne znam kakva je situacija trenutno ali znam da 3 hdd koja mi stoje na polici za ukras svi su maxtor 2 su ata jedan sata1 :D

Vrh Dno