Šta je novo?

Maxtor +9

Gidra85

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
650
Ljudi pomagajte. Imam Maxtorov hdd DiamondMax Plus 9 80GB. Posto je nov i jos ne formatiran ja sam ga formatirao preko Win XP setupa kao FAT32 neznajuci da je on ogranicen na 32 GB. Sada moj novi disk radi samo sa 32 GB. Kako da povratim ostatak prostora? Ni PM mi ne vidi vise od onih 32 GB. HVALA UNAPRED

Pa formatiraj ponovo pod NTFSom :)

sa maxtorovog sajta www.maxtor.com skini "max blast" utility koji napravi bootabilnu disketu a onda restartuj racunaj pa sa tim programom izvrsi particionisanje(vrlo je lako).

p.s. imaj pri ruci i jednu win98/me bootabilnu disketu(trazice je max blast)

ajd, gud lak!

Pa i kada probam da ga formatiram pod ntfs-om on opet me ogranicava na 32 GB. :?: :!:

Možda je ploča starija, pa ga ne prepoznaje kao 80 GB već kao 32GGb, tj. nema podršku za veće diskove od 30Gb?

BeastMaster je napisao(la):
Možda je ploča starija, pa ga ne prepoznaje kao 80 GB već kao 32GGb, tj. nema podršku za veće diskove od 30Gb?
To moze da se proveri sa MaxBlast-om, mada moze da se desi (sto je malo verovatno) da je hard logicki ogranicen da se koristi samo prvih 32GB, pa ga ploca kao takvog i vidi (regularno vidi model, ali sa samo 32GB).

verovatno mu da 32GB zato sto covek bira tu particiju koja je i tolike velicine.

Ne gine ti ponovno formatiranje diska.

Medjutim, moja preporuka je da se okanes tog posla. Jednostavno, idi u disk managment, dodaj jos jedan disk od tog slobodnog mesta, znaci nekih 48gb. Koristi tu particiju za igre, muziku, i tako dalje, uglavnom za podatke koje ne koristis tako cesto, pises, brises...

prvu particiju, ako si zaista napravio 32gb, konvertuj u NTFS sa convert programom, potrazi na forumu, pisao sam o tome.

Na tom disku najbolje je da napravis jednu particiju od 5gb, gde ide SAMO operativni sistem, particiju D gde idu programi ako ih koristis i igre. E particiju, kao sto sam gore naznacio, za muziku, filmove, i tako dalje...

naravno, moja prica vazi samo ako ti ploca vidi ceo disk :)

jel' si probao da ga odneses kod nekog ko ima noviji komp sa partition magick-om? bas bih se zacudio ako ne bi uspeo tako da ga "opravis" isto tako, obrati paznju na podesavanja u biosu (glave, cilindri i cuda...) da sve bude na AUTO.

Imao sam slicnih problema. Potrazi post i savete...
Koja je ploca u pitanju?

Ovih dana treba da kupim Maxtora 9 od 80 Gb, pa me zanima može li se proveriti negde da li će ga moja ploča prepoznati u svoj njegovoj veličini, pre nego ga kupim. U pitanju je MB Matsonic 8137C sa BIOSom od februara prošle godine.

Pa naravno da imam noviju plocu. U pitanju je ASUS A7V333.

Gidra85 je napisao(la):
Pa naravno da imam noviju plocu. U pitanju je ASUS A7V333.
Ne mora da znaci da je OK. Imaju i oni (previse) bagova. Stavi noviju verziju BIOS-a, za svaki slucaj hdd proveri kod jos nekoga.

Nema to veze sa fat-32 vec izgleda da ga ploca tako vidi.
Evo ja sam danas jedan formatirao ceo u fat 32 bez problema a ploca je NF7-S i sve radi kako treba.

Gidra85 je napisao(la):
FAT32 neznajuci da je on ogranicen na 32 GB. Sada moj novi disk radi samo sa 32 GB.

FAT32 je ogranicen na vise od 32GB. Pozdrav.

Misko je napisao(la):
...

FAT32 je ogranicen na vise od 32GB. Pozdrav.

2TB da budemo tacni ali WinXP dozvoljva formatiranje do 32GB (ali niko nije rekao da se ne moze koristiti PM :) ).

Izecak iz Windows Helpa o FAT32:
FAT32

Volumes from 512 MB to 2 TB.
In Windows XP, you can format a FAT32 volume up to 32 GB only.

Does not support domains.

Maximum file size is 4 GB.

Dakle ako formatiras pomocu XPa ogranicenje je 32GB a sa bilo kojim drugim programom nema tog ogranicenja.

Nazad
Vrh Dno