Šta je novo?

Maxtor 80gb + Partition magic problem

reggaeboy

Slavan
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
304
evo ovako, u kompu imam maxtorov hdd od 40 gb. ubacio sam hard sa drugog kompa od 80 gb na kome nema operativnog sistema i nije izdeljen na particije. sada treba na taj hard od 80gb da instaliram OS, ali prethodno da napravim particiju. e tu nastaje problem. Partition magic prijavljuje da je disk Unformatted. ??? kako? disk je pola pun, radi normalno, i fat32 je. sta se zbiva u PM? sta da uradim a da ne izgubim podatke sa harda?

meni nije jasno shta hoces da uradish?

objasni malo preciznije......

particije je najbolje praviti kad formatiras hdd prilikom instalacije OS
a evo ti boljeg resenja na manji inst os a na veci trpas gluposti (tako barem ja radim u manji nista neubacujem sem os i nekih vaznih programa) :d

na hardu od 80gb, gde vec imam neke podatke, da napravim jos jednu praticiju. pa instaliram operativni sistem. problem je sto Partition magic prijavljuje da hdd nije formatiran. nadam se da sam sada jasniji.

voodo0 je napisao(la):
particije je najbolje praviti kad formatiras hdd prilikom instalacije OS
a evo ti boljeg resenja na manji inst os a na veci trpas gluposti (tako barem ja radim u manji nista neubacujem sem os i nekih vaznih programa) :d

znam to. ali ovaj hdd treba da radi sam na drugoj masini. zato sada treba da stavim OS.

aha dobro....ali bolje je to uraditi dok je hard u toj drugoj masini (ili se meni cini,ispravite me ako gresim) kad sam ja uradio nesto tako slicno bilo je dosta problema sa windowsom
a za to pravljenje particija valjda hdd mora da bude prazan (opet me ispravite ako gresim) :wave:

Poslednja izmena:
ja se ne bi igrao sa partition-om dok imam neke podatke na hardu, prebaci podatke na manji hard(u slucaju da veliki odnosno mali nije prepun) i tek onda formatiraj veliki...ili pokusaj da sacuvas nekako potrebne podatke.
hard ne mora da bude prazan kad kreiras novu particiju, ali moze da ti napravi zbrku pa cak i osteti podatke...

jednostavno podeli hd na dve particije, na jednu prebaci sve gluposti, a drugu formatiraj...trudi se da ta koju formatiras bude c:, i onda instaliraj windows...prosto...ne mozes da stavis os na hd koji ima bilo kakve podatke, jer prvi sektor diska/particije mora biti slobodan

Sindrom je napisao(la):
jednostavno podeli hd na dve particije, na jednu prebaci sve gluposti, a drugu formatiraj...trudi se da ta koju formatiras bude c:, i onda instaliraj windows...prosto...

Jel čitaš postove?! Čovek lepo priča da ne može da napravi particije dok ceo HDD ne formatira, i zato se i obratio ovde! A veću glupost nisam skoro čuo:
Sindrom je napisao(la):
ne mozes da stavis os na hd koji ima bilo kakve podatke, jer prvi sektor diska/particije mora biti slobodan
No comment...

sta ti je tu glupo...?
a sto se tice particionisanja nisam ga dobro razumeo, ja sam mislio da mu pri instalaciji os javlja poruku ...moja grska...
ajde bas da vidim da instalira os na taj disk i bez particionisanja pa da vidim kako ce to raditi, ako uopste bude radilo..mozda gresim,ako neko ima komentar neka mi objasni kako se to radi...

Problem ti verovatno pravi iz razloga, to se dešava retko - ali dešava se, što si napravio FAT32 particiju koja je toliko velika, kako sam shvatio ceo HDD od 80GB, ali mi nije jasno zašto ne NTFS?! Jel ti HDD, tj. particiju vidi kao aktivnu ili ne, osim što prijavljuje da je neformatirana?

Sindrom je napisao(la):
ajde bas da vidim da instalira os na taj disk i bez particionisanja pa da vidim kako ce to raditi, ako uopste bude radilo..mozda gresim,ako neko ima komentar neka mi objasni kako se to radi...

Imaš mnogo odgovora na tu temu, "pročešljaj" malo forum...U principu ako željeni OS "vidi" fajl sistem, onda ga gotovo sigurno možeš instalirati na "tu" particiju bez brisanja podataka, čak i prastari Win98, a o onima koji su došli posle njega da i ne pričamo...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno