Šta je novo?

Maxtor 6L040J2

bonovak

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2002
Poena
604
Znaci to je HD od 40GB 7200.
Zanima me, da li bi on trebalo da radi ultra tiho ili onako normalno?:confused:

bonovak je napisao(la):

S obzirom na ono "J" u oznaci - to je ball bearing varijanta, tj. motor je sa kuglicnim lezajem tako da bi taj HDD trebalo da radi "onako normalno". Da je na tom mestu slovo "L" to bi bila verzija sa fluidnim lezajem i taj bi trebalo da radi "ultra tiho".;)

Re: Re: Maxtor 6L040J2

Calimero je napisao(la):
S obzirom na ono "J" u oznaci - to je ball bearing varijanta, tj. motor je sa kuglicnim lezajem tako da bi taj HDD trebalo da radi "onako normalno". Da je na tom mestu slovo "L" to bi bila verzija sa fluidnim lezajem i taj bi trebalo da radi "ultra tiho".;)

Kakvi normalno... To je najtisi disk koji sam cuo do sada. Onaj "fluid" jos niko nije ni video...

mozda niste razumeli,

mene interesuje, da li bi trebalo da se cuje kada on nesto pise po disku... ne kada je samo ukljucen, npr. u BIOSU se nimalo ne cuje, ali dok podize WIN onda se cuje... ee da li bi taj rad pri dizanju WIN-a (pri pisanju po ploci) trebalo da se cuje ultra tiho?

Sto se tice zvuka, pa trebalo bi da cujes ponekad, narocito ako je otvoreno kuciste :)
U radu su ovi diskovi, inace, kao sto neko rece, ultra tihi. Posoji i ono DOS programce za nivo zvuka (silent ili fast opcije).

A sto se tice L verzije ( sa "zejtinom") koju "niko nije video", to nije tacno. Jedan mi je upravo u racunaru > 6L 040 L6. Nema razlike u ceni, jednostavno novija serija diskova.

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
A sto se tice L verzije ( sa "zejtinom") koju "niko nije video", to nije tacno. Jedan mi je upravo u racunaru > 6L 040 L6. Nema razlike u ceni, jednostavno novija serija diskova.

Pozdrav...

Aj napisi utiske, da li je stvarno tisi od onih sa "suvim" lezajevima?

BTW. Gde si ga nabavio?

Pozdrav:)

Re: Re: Re: Maxtor 6L040J2

dejandj je napisao(la):
Kakvi normalno... To je najtisi disk koji sam cuo do sada. Onaj "fluid" jos niko nije ni video...

Pa i nije bas tako. Vec je bilo govora o ovom disku na forumu - neko je pitao da li je normalno da taj disk "grgolji" dok pristupa podacima za razliku od prethodne serije (DM60+) koja se uopste ne cuje. Evo, meni je u masini trenutno varijanta od 20GB sa "obicnim" lezajevima (6L020J1) i mogu ti reci da disk nije ni blizu toga da se ne cuje - doduse jeste tisi od LCT-a koji je isto u masini.
Verzija sa fluidima postoji i kod nas - "slusao" sam ga u jednoj masini (6L040L2 - od 40GB) i jeste dosta tih mada nisam imao i ovaj sa "obicnim" lezajevima pa da uporedim.

Ma sve je to relativno ljudi - koliko se cuje disk. Ono sto je nekome tiho, drugome se moze uciniti kao glasno. Osim toga, sa danasnjom overklokerskom populacijom, ocigledno je da disk i nije najglasnija stvar u konfiguraciji - od sve sile kulera i ventilatora tesko da moze da se cuje ijedan disk (osim onih SCSI drljaca na 15000rpm :D ) koji je iole novije proizvodnje.

Maxtor se cuje , mada ga ja ne cujem od 6 Cu+ :D
Najtisi disk je mozda Seagate Barakuda ATA4. Disk je totalno necujan , jedino mozda prenosi blage vibracije na "karoseriju kucista" . Naravno , zbog toga ima daleko slabije vreme pristupa od D740X 6L , te ga Maxtor dere u kopiranju kako malih tako i velikih fajlova.

Nisam ja rekao da se ne cuje samo da je vrlo tih. A narocito, kao sto neko gore rece, u odnosu na LCT Quantume. Sa njim sam ga i poredio.
Inace slusao sam i onu J seriju i stvarno ne vidim velike razlike. Sto se grejanja tice ladan je i posle desetocasovnog rada. Od hladjenja ima fan od 92x92mm 2400rpm koji duva ukoso odozdole sa nekih 15-ak cm razdaljine.

U Sandri mi je na pocetku (na goloj instalaciji) davao rezultate tipa 26800 - 27048 a poslednjih dana je nesto oslabio (25400) izgleda da se nestop sto sam instalirao pokacilo sa 4in1 ili sta vec.

Za mesecak dana rada stvarno nemam primedbe, samo pohvale.

Inace nabavio sam ga od jednog od clanova foruma koji "valja" hardver i svi ga znate. Znaci nikakvi "posebni kanali".

Pozdrav...

bonovak je napisao(la):
Pri podizanju windowsa se solidno cuje kao i pri radu sa manjim fajlovima. Ali, kada kopiras velike fajlove npr avi i sl potpuno je necujan. Moj primerak je takav.Doduse i kuciste mi je neki no name krs pa se prilicno i oseca vibracija limova unutra. Kada hard izvuces napolje i bilo sta mu das da radi veoma je tih. Kod ortaka koji ima isti disk ali Macase (uf valjda sam dobro napisao?) kuciste disk je potpuno necujan.

relativna buka...

To sto se cuje je glava diska (grgoljenje). Ploce koje rotiraju brzinom od 7200 rpm-a se prakticno uopste ne cuju...

Ja sam postavio pitanje oko "grgoljenja" i sada sam se navikao. Mada na sajtu pise da su ultra tihi pa cak i ovi obicni nasi sa J oznakom. Moj stariji VL40 disk se uopste nije cuo. :D :wave;

Samo da se prikljucim komentarima ...

Kuglicna verzija je "samo" 5-10% bucnija od fluidne ...

podaci sa Maxtor-ovog sajta ....

pozdrav!

Nazad
Vrh Dno