Šta je novo?

Maxthon Browser - diskusija

Hm, poveći problem: ne rade korisničke java skripte koje zavise od Greasemonkey API, bez obzra što je instaliran Violentmonkey (koji na Operi 12 radi bez greške). Userscripts sa prostim javascript kodom rade, ali GM neće...

Ja sam koristio jedino adblock filter od korisnickih skripti, jos nisam stigao da se bavim time - dakle, necu ni pokusavati, naci cu neku ekstenziju.

Evo ja ga korisim od sinoć kad smo ga pominjali na Opera 12 temi. Pitanje, kada ga pokrenem sa opcijom da mi otvara "Last Session" on otvori tabove koje sam imao ali pored njih otvori i jedan novi tab koji mi ne treba, mogu li to ugasiti? I tabove ne otvara u onom redoslijedu u kojem su bili, kako to da sredim? U Operi sam imao par "lock" tabova pa sam to i ovde podesio ali ih otvara u nekom random redoslijedu za razliku od Opere.

Od mana, zasad mi smeta sto je speed-dial ogranicen na 12 (+12), vise volim da im sam odredim broj; vise bih voleo da se bookmarks ne zovu favorites; ugradjeni adblock je los (jos nisam trazio zasebne ekstenzije)...
bookmark je meni odavno vec out, ali u maxthonu mozes folderu da promenis ime u bookmark, a pored speed dial-a nalazim da je korisan i njihov prilagodljiv home page:
http://i.maxthon.com/en-us.htm#
To moze da se podesi nesto kao speed dial, vesti, vreme, najcesce poseceni sajtovi, sesija...skroz upotrebljivo i neobicno resenje.

^to je zapravo kopija iGoogle, ako se secas toga.

Odličan je onaj fazon da se video može downloadovati a i "izvaditi" kao pop-up, posebno kad imaš drugi monitor.

Sklonio sam program. Prvobitno oduševljenje je brzo splasnulo kad su na površinu izbili, rekao bih, vrlo krupni nedostaci koje ne mogu da zanemarim. Imam alternativu za Operu 12, pisaću u njenoj temi.

Možeš li navesti koji nedostaci? Meni je preko vikenda dobro radio, mada imam ideja kako bi mogao biti bolji, neke sam našao na njihovom forumu gdje ih je neki korisnik lijepo nabrojao, ako ih urade biće Maxthon još bolji.

Naveo sam gore da ne rade sve userscript skripte preko Violentmonkey ekstenzije, što mi je veoma važno. DODATAK: Upravo isto se dogodilo sa Operom 12, extenzija je dobila novu verziju i sad ni tu ne rade sve skripte... edit: Ipak je proradilo. Nije baš do ekstenzije, a nije ni da nije: GreaseMonkey API je doživeo neke izmene, traži se izričito navodjenje // @grant linija u deklarativnom delu skripte za sve GM funkcije. Bez toga skripte uzavisne od GMa neće raditi.

Ima premalo ekstenzija (nema ni Ghostery, ni Disconnect.me i još nekih korisnih), a bloker reklama je isključivo onaj ugradjeni koji ne hvata sve reklame (otidoh na PC Brezu, dobih sve reklame). Aplikacija koristi modifikovani Blink, a ne Hromijum kod, i zato nije i ne može da bude kompatibilna sa Hrom ekstenzijama, a sve komponente programa, sem Blinka, su zatvorenog koda, tako da prepravka istog nije opcija.

Program se uspori posle nekog vremena korišćenja.

Neke zgodne stvari iz Opere Presto, Blink layout engine jednostavno ne radi kako mi se svidja i nema načina da se to izmeni.

Nema samostalnog preuredjivanja korisničkog interfejsa (premešvanje/dodavanje/uklanjanje dugmića/traka/bilo_čega).

Poslednja izmena:
Svakako ima mana, postoji neki kineski adblock, koji je samim tim beskoristan kao i ovaj ugradjeni, ali ima i dobrih forica - npr. hangouts chat se otvori kao "web notification" u cosku bilo kog taba, da ne mora da se otvara posebno da se procita. Ili ova fora "external tools", gde moze da se pinuje bilo koji program da bude nadohvat ruke.
Cini mi se da ce kod mene postati alternativa Operi 12, koja vec sad ne otvara lepo youtube, google search im je namerno miniran, ne otvara neke sajtove... sad se bas primecuje da je napusten, a bio sam ubedjen da ga necu menjati - novom Operom zasad svakako ne.

Dajte ljudi, nemo' ste nubovi. Batalite taj raspali, prodani AdBlock(Plus) i stavite nesto krsteno. Ako ste na Windozi, stavite AdMuncher koji je fraj i Bog da vas vidi.

Dal mi verujes da sam izgubio iz vida standalone resenja? Dugogodisnje oslanjanje na userscript u Operi, jos pre nego sto su se pojavili add-ons i extensions za nju, uzelo je danak :D Evo sad cu da stavim bas taj koji si preporucio.

Sad sam instalirao taj AdMuncer. Treba li nešto podešavati u njemu ili i ovako radi ono šta treba?

AdMuncher? To je još živo? Uh, sećanja :) Ima besplatna alternativa, AdFender. Ista filozofija - nezavisan program koji diže mini proksi koji filtrira reklame direktno iz mrežnog protoka, pa su svi pregeldači i ostali programi očišćeni od reklama.

AdMuncher je dzabe od skoro i to je cela poenta.

Sad sam instalirao taj AdMuncer. Treba li nešto podešavati u njemu ili i ovako radi ono šta treba?

Mozes da dodajes filtere po zelji, ides na Configure pa tamo podesavas.

Imate i odlican AdGuard!

Postoji li neki dodatak za download videa sa youtube i raznih drugih klipova sa drugih site-ova kao sto je u firefox downlodhelper?

Koliko vidim u Maxthonu ima tako nešto već ugrađeno. Možeš izbaciti video i kao pop-up pa ga "vozati" po monitoru, pa i prebaciti na drugi monitor.

Snasao sam se, ali mi je sad nesto drugo problem qqqqqq.png kada hocu da nesto skinem ponudi mi svasta na spisku a i nepregledno je da bi razaznao koji je koji klip i drugo recimo ako mi treba odredjeni format videa da skinem kako da izaberem koji je koji primera radi da bude avi a ne mp4?

Nije to uopste upotrebljivo, koliko se da primetiti po velicinama koje su ponudjene.

Je li ko provalio ovaj Reader mode? Odlicna stvar, probajte npr. na b92 kako funkcionise!

Mogu da se dodaju adblock liste u postojeci adblock: Ad hunter - Edit blocking rules - pa u My rules - Global rules nalepite neku listu adblock filtera (ja sam stavio easylist, ucinilo mi se da fanboy previse usporava ucitavanje stranica).

Ali je problem kad treba da se doda izuzetak, jedva sam iskopao da se izuzimanje sa adblock-a vrsi dodavanjem @@| ispred adrese - trebalo bi da dodavanje cele stranice (npr. @@|http://forum.benchmark.rs) iskljuci za ceo sajt, ali ovde se izgleda svaki element pojedinacno mora dodati.

Poslednja izmena:
Otvaranje novog taba, koliko vidim imaju opcije da ga otvara odmah desno od trenutnog taba i da ga otvara na kraju iza svih tabova. Ali ne vidim da nove prazne tabove može da otvara na kraju a linkove iz postojećeg taba da otvara odmah desno iza trenutnog taba (kako radi nova Opera i Firefox) :(, meni je to najviše odgovaralo, ili sam navikao iz nove Opere.

Mene uzasava takav sistem, pojma nemam sta mi se gde otvorilo. Uvek mozes rucno prevuci tab pored zeljenog.

Ma da ali je bezveze sam prebacivati, ima dosta tabova i često se otvaraju :). Baš maloprije gledam kako je nelogično to da linkove otvara na kraju svih tabova, ono u novoj Operi i Firefoxu je dosta bolje i logičnije. A i dalje je blentavo kako Maxthon kod svakog startanja presloži tabove koj su bili lockovani, čini mi se da prvi bude zadnji, drugi bude predzadnji itd., dakle okrene ih.

Meni je svaki sistem osim otvaranja taba na poslednjem mestu nelogican, stvar ukusa. Sto se tice rasporeda lockovanih, zasad imam samo 2 lock-ovana, pa nisam primetio da li ih premesta, a svakako otvara novi tab ispred ova dva. Treba pisati developerima na ovoj stranici, ja sam trazio da se omoguci brisanje pojedinacnih cookies, odmah su poslali odgovor (satro sjajna je ideja, poslace inicijativu tamo gde treba...) i to ne bot-odgovor, jer su preformulisali moj predlog u "cookie management" ili nesto slicno, sto bot svakako ne bi mogao.

Jos jedna dobra stvar - zvucna notifikacija za novu postu u gmailu, bez instaliranih ekstenzija ili bilo kakvog podesavanja.

Evo mozgam kako da namestim new tab on middle click?

Dal je moguce da to nema, nego moram da kliknem na plusic?

Mislim da ne moze middle click. Ali moze dosta drugih alternativa, ja sam stavio iz Opere desni klik + misem nadole, da ne menjam navike. A na desni klik i misem levo (previous page) sam se toliko navikao, da se stalno nerviram sto ga nema u Windows-u.

Nazad
Vrh Dno