Šta je novo?

maximalna duzhina mrezhnog kabla

3MAJ86

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
649
ok, znam da sada svi prevrtjete ochima, ali zaista o ovome ne znam nishta tako da zaista treba neko da me uputi kao novorodjenche :) (a niko se nije nauchen rodio)

ok, znachi da li je mogutje da se sa ortakom povezhem preko terase. znachi trebala bi mi duzhina kabla oko 50m (mozha malo manje) da li je to mogutje, i ako jeste da li je isplativo zbog gubitaka u brzini prenosa? (i koliki su gubici/duzhina kabla?)
obojica imamo integrisane mrezhne karte, pa da li je preporuchljivo uopshte povezivati se pomotju njih, ili da qpimo nove?
inache tu "mrezhu" ako je mogutja koristili bismo za igrice tipa starcraft i za eventualnu razmenu sitnih podataka - znachi nishta specijalno zahtevno.
i da li postoji neki zakon u nashoj drzhavi koji bi prekrshili time shto bi razapeli kabl kroz naselje (inache obojica smo na tretjem spratu tako da netje kamioni da zakachinju kada prolaze ulicom :) )?

hvala

Mozes opusteno da pustis UTP Wall kabl kategorije 5e do 100 metara bez gubitaka u signalu (mada uvek postoji ono ALI i uvek chuchi Marfi sa svojim zakonima iza svakog ugla).

Kupi lepo 50 metara WALL kabla, 2 RJ-45 modula koje ces staviti na krajeve tog kabla i 2 patch kabla od po 2-3 metra, za povezivanje racunara sa tim uticnicama i to u 99,99% mora da radi na 100MBit-a.

Nadam se da si skapirao... Pozdrav :wave:

jesam, thanx, 'el mozhesh samo da mi kazhesh gde to mozhe da se nadje i kolika je cena otprilike (da ne lutam mnogo)?

utp ti je 0.22€, a moduli su ti od 6 do 10€, i mozes da kupius u "logu" bul revolucije, "Decode" Milentija popovica 311 56 52

Vadim ovu temu iz naftalina :)
Znaci ako razapnem 30m UTP wall kabla od terase do terase to nece nakon nekog vremena da se otrombolji i prekine na nekom mestu?
Zimi se skuplja, leti siri, kakav ce to uticaj imati?

pazi, moraš da ostaviš da ti visi (kabl... kako ovo prostački zvuči :) ) koji si razapeo. ali najbolje bi bilo prethodno da ga provučeš kroz neku cev (plastičnu po mogućstvu), sada ne znam kakva je kod tebe situacija, pošto ovo nije baš zgodno, ali računaj da je to podložno udarima groma... beware!

mislim da je ovo sa cevkom najbolje rešenje

Posto sam razapeo dosta kablova iznecu i moja iskustva.
Od raznoraznih kablova koje sam razvlacio i postavljao nekima se gubio i slabio signal vec na 30-tom metru, a neki su mogli i do 110m bez problema, u svakom slucaju koliko para toliko i muzike. Ako se kupi kvalitetniji mrezni kabl do 80m sve ima da fercera po propisu 100%, a sve duze od toga moze, a i ne mora da radi.

Za zastitu creva predlazem takozvano buzir crevo koje se moze naci na pijaci ali i u Metro-u gde je 50m jeftinije od 10m na pijaci!!

Dakle kabl u buzir crevo (kao kod mene) i nema glava da boli.

Pozdrav

Hvala na savetima.
Mozda cu na kraju ipak ostaviti ovu wireless vezu koju sam uspeo da uspostavim kroz 2 zida na tih 30-tak metara. Ide i do 1.7mb, a bar ne moram da strepim da nece grom da mi razvali kompjuter.

Kada se jednom navučeš na 100 MBs zaboravićeš na WIFI. I mene je mrzelo da uvlačim kabel u bužir i da ga razvlačim do komšije ali kada sam najzad rešio nema te sile koje će me naterati da se vratim na WIFI. Maksimalna rastojanja su do 100m po standardu i to ne treba da te brine, kada uzimaš uzmi kvalitetniji kabel jer na tu cenu kabla ne možeš da uštediš velike pare ali sebe možeš da poštediš glavobolje.

Mozda bi mogao da uzmes STP ("oklopljeni UTP") ili ako ti je to skupo cetvorozilni oklopljeni kabel, i oklop povezes sa uzemljenjem ili jos bolje gromobranom :D mada ne verujem da postoji realna opasnost da ti grom udari u kabel posto na krovovima (ili nekom visljem objektu u okolini) imate gromobrane.
Oklop bi te stitio od nalektrisanja koja se stvaraju u vazduhu prilikom grmljavine (udara groma u blizoj ili daljoj okolini), a koja mogu da ostete opremu...

Kad ste vec svi tu :D
Juce ravucem 20m kabla mreznog izkripmpujem po PS-u i.... nece ni da lazne. Nista. Ajde reko nisam dobro izkrimpovo, ovo ono, probam sve i opet nista. Dobro reko, ne valja kabl. Kupim neki oklopljeni do j... kabl 25 metara, stavim konektore.... I opet nista... prijavi kao da je uboden kabl, ali ne dodjeljuje adresu , nema saobracaja i sl.

I sjetim se da probam da spustim brzinu na 10Mbps, i ono proradi iz prve. I sad mi nije nista jasno jer znam da mrezni ide i do 100m, a 20m moze opusteno. Jel neko ima ideju zasto nece da radi na 100MBps :S:

hmmm, pitanje: a kakve su mrezne karte na rachunarima koje povezujesh? Drajveri? Probaj sa drugim mreznim kartama...

ipedja je napisao(la):
Kad ste vec svi tu :D
Juce ravucem 20m kabla mreznog izkripmpujem po PS-u i....

jel PS za ukrshteni kabel ako nije ko zna ciji si ti PS koristio ;)

nickname je napisao(la):
hmmm, pitanje: a kakve su mrezne karte na rachunarima koje povezujesh? Drajveri? Probaj sa drugim mreznim kartama...

S jedne strane Linksys wireless router, sa druge Nforce integrisana mrezna. Tako da ne bi trebalo da ja to problem. Narocito zato sto radi kada iskrimpujem na 3-4m. A i dalje ne radi kada umjesto desktopa na onaj 25m kabl povezem svoj laptop. :S: Znaci do kabla je sigurno, mozda neke smetnje ili nesto.

Ma sta da se radi, ostavicu ovako. Ionako je za wireless net, pa i ne trebaju brzine vece od 128k ;)

@BoZZaP
:whip:

@ IPEDJA Koji je kabel u pitanju mislim na marku? I još nešto nadam se da si koristio krimpovanje po sistemu jedan par žica pinovi 1 i 2 a drugi par žica pinovi 3 i 6.

skydiver021 je napisao(la):
@ IPEDJA Koji je kabel u pitanju mislim na marku? I još nešto nadam se da si koristio krimpovanje po sistemu jedan par žica pinovi 1 i 2 a drugi par žica pinovi 3 i 6.

Sto se tice sistema krimpovanja, zaista ne znam koji jos sistem postoji za straight through kablove. Ne znam jel ne citate, ili sta, ali TAJ ISTI KABL RADI NA 10Mbps. Znaci 100% nije do krimpovanja. OK?

Sto se tice kablova prvi je valjda Rey-dex, a drugi Brand-Rex :d Prvi je kupljen u netixu i nije nesto, a drugi izgleda extra, debeo je, oklopljen, namjerno sam uzeo kvalitetniji.

Evo kod mene identicna situacija: WRT54G, NForce LAN i 25m u Netiksu (koji su mi oni napravili skroz), ali kod mene sve radi na 100mbps :) E tu je mala razlika. Sada moj kabl je neki jarko zuti CAT 5E Patch i pise Netiks na njemu.

Pošto ne znaš o krimpovanju onda nam lepo napiši raspored boja po pinovima na oba konektora.

...hm, nije baš u toku, ali ja samo da ostavim i svoje iskustvo: drug i ja smo se povezali običnim utp kablom oko 50ak metara između naših zgrada, na 5om spratu (ja 4ti, on 5ti sprat, dijagonalno preko ulice) i to je radilo oko godinu dana bez problema, dok se on nije odselio. Imali smo mali problem kad je bila grmljavina, pa se valjda nakupilo stat. elektriciteta...poslijedice neću pominjat:)

poz

raspored boja po pinovima na oba konektora

Sta ce to uopste znaciti!? Da zna mreze ako zna raspored boja?!

Uvrni na pravom mestu dva para parica na 100Mb ili jedan od ta dva para na 10Mb UTP kablu (ako se to jos uvek uopste i pravi danas) i imas crossover vezu (ne treba ti bas mnogo vise od dva razreda osnovne za samo to?!)...

Poslednja izmena:
Vrh Dno