Šta je novo?

Max Payne 3

Eh..ponekad kanta ima svoje prednosti,ko ce docekati 29-ti kada izlazi za pc :smash:

Poslednja izmena:
Nisam izdrzao i pogledao sam mali deo walkthrough-a na youtube-u, mnogo mi se svidja. Pametni su u rockstaru sto ne otkrivaju mnogo pre izlaska svojih igara, cisto objasne koji je fazon, malo tehnikalija i to je to.

Sad kad vidim lepo sve od samog pocetka, mnogo mi bolje deluje nego do sada. Igre koje na bilo koji nacin treba da te "uvuku" u svet atmosferom i pricom, moraju samo ovako da se vide, kako je jedino normalno. Od samog pocetka. Zato vise i ne gledam raznorazne video review-e tipa gametrailers koji samo nabacaju one feature liste i izmontiraju sve tako da "gledas" ono sto pricaju i prodju bez ikakvog reda kroz celu igru. I sve se nekako banalizuje, "You can shoot, you can run, and there are jokes:" i onda odgledas par glupih fora. Necu vise da gledam video review-e, ne samo zato sto su takvi kakvi su, nego bas dovode do pogresnih zakljucaka. Ogade mi igru takvim pristupom. Naravno da ne sudim o igrama na osnovu review-a, ali priznajem da su ove "gametrailers" varijante cesto uspevale da mi ogade igru, kao da me je blam pred samim sobom sto sam to pogledao i sto cu posle toga da igram bas to. A realno stanje je da bi mi se igra mnogo vise svidela da su pustili video od samog pocetka i cutali. Narocito igru kao ova, gde je bitna amosfera i prica. A ideja da uopste pogledam takav review se stvorila zato sto zelim da vidim ponesto iz igre, a ne da cujem njihov utisak. Definitivno vise nije dobar nacin da vidis ponesto iz igre za mene.

Poenta je: posto sad krecu review-i, preporucujem da ih ne gledate. Ovakvim igrama najvise "smetaju". Procitajte ponesto i to je to.

Odoh u offtopic, jedva cekam 15. :). S obzirom na shopto i ostale cene, mozda ga uzmem kod nas bez cekanja sa onim nasim "popustom" :D.

Poslednja izmena:
@Ivan®

Ja sam prestao da gledam review-e jos od Uncharted 2... :) Definitivno je lepse igrati u neznanju sta te ocekuje!

Veoma dobra igra! Sve je kako i treba da bude u maks pejnu. :) I dalje je veoma teska i lako se gine. Za sad mi se svidja.

Aaa kako vam zavidim, meni treba da stigne kutija tek u utorak, posl'o sam je da se uradi RGH. Al' onda kad krene alfa ofanziva, udri ne miluj! :d

Nikako nisu zaboravili i prethodne igre, stalno se nalaze neke reference a treba gledati i tv u igri ako naidjete. Protivnici su pain in the ass tj. precizni su mozda i vise nego sto bi trebalo i spaze te bukvalno odmah, moguce da to iz mene govori visegodisnja naviknutost na glup i spor AI. Ovde je i na normal tezini na visokom nivou, stvarno nekad zafali painkillera a kad ste recimo na zemlji i pred samim umiranjem postoji sansa da se Max izvuce ako se smakne brzo lik koji vas je tesko ranio, nesto tipa last man stand pri cemu se painkiller automatski aktivira za vas tako da u jednom momentu moze da se ima i 6 bocica a posle obracuna sa njih 5-6 ostanem na jednoj a da ih nisam ni trosio.

Jedna stvarcica koj mi se nije svidela u vezi price je da recimo nekoliko puta Max pobije nekoliko desetina njih a onda u cutsceni ga kao "savladaju" i nesto urade pa Max ispadne "dumb gringo". Ajd jednom ali bilo je bar 2-3 takva slucaja dosad... ili kao preskoci ogradu a onda mi se u sledeci nivo ne prenese shotgun jer je u cutsceni prikazan kako nosi samo pistolj...

Prevelika je tezina za kontrole preko dzojstika. Protivnici su brzi i precizni i da ih pogodis moras da budes milimetarski precizan, a to preko dzojstika ne ide. Tako da ginem non stop, i igra mi nije bas toliko zabavna. Nikakvu mi sansu ne pruzaju da prezivim. Cim te spaze ode ti pola energije. Svaka borba mi se pretvara u memory test. Izginem nekoliko puta dok ne provalim sve protivnike, i tek onda mogu da predjem.

Grafika je za sad neverovatna! Nivo detalja je ogroman. Mislili su na sve. Dok ides ulicama onog naselja imas utisak kao da si stvarno tamo.

Samo da je malo laksa na medium i bilo bi super.

Samo malo bolje da je izbalansirana, da ne mora toliko da se trazi painkiller okolo, sto se tice kontrola ja sam za jedan stepen podigao aiming speed i bolje mi je. Razmisljao sam pre igranja kako ce igra prakticno imati varanje sa upotrebom bullet time-a medjutim kad se aktivira BT cini mi se ne usporava toliko kao u starim igrama vec protivnici i prilikom usporenja dosta brzo reaguju i uopste se ne osecam previse nadmocno cak ni sa njim. Bukvalno je tu nekad da te spase i igra zahteva da to koristis. Secam se da sam pre u starim igrama prelazio veci deo igre skoro bez upotrebe toga sem kad zagusti ali ovde si mnogo cesce primoran da ga koristis.

Igra mi je sve bolja i bolja, prava noir prica koja je fino isprepletana sa flashbackovima. Sto rece kuzma nivo detalja je nevidjen, mogu misliti kako ce tek na PC-u izgledati. Samo enterijeri su toliko zanimljivi i raznovrsni da sam cesto morao da zastanem i pogledam kako to sve izgleda sto igra nagradjuje sa nalazenjem delova za zlatno oruzje. Dobra je i fora sa pause menijem gde mozes da rotiras kameru, budi stare uspomene na Max Payne kec a tu je i klavir ha ha. Sve u svemu ovo je vise nego dostojan naslednik starih igara. Vidi se da su se trudili i mislili na mnogo detalja.

O,boze..Ovu temu ne smem citati do 1. juna..Hajp je neizdrziv..

Ja sam presrecan sto nema automatske regeneracije health-a. Hvala bogu da konacno imamo neko izazovnije iskustvo u novim igrama posle Demon's Souls-a i njegovog nastavka.

Presao sam igru, dosta je duga sto mi se svidja jer su oba prethodna dela bila kritikovana zbog duzine. Igra je stvarno zeznuta pred kraj na par mesta jer su onda protivnici daleko ozbiljniji da sam psovao sve vreme ali opet i bio zadovoljan kad uspem iz devetog pokusaja. Odusevilo me je sto sam video nove lokacije koje dosad nigde nisu prikazane, sto je na mnogim mestima igra poput dobrog akcionog filma.

Isto tako u odnosu na druge igre ovde bukvalno nema nekog markera ili strelice koja ti pokazuje gde da ides. Umesto toga tu je Max da svojim monologom otprilike prokomentarise sta treba da se uradi. Kad to uporedim sa zaglupljivanjem u recimo Alan Wake-u (WTF Remedy) gde ti cilj stoji sve vreme ispisan na ekranu sa sve markerom onda se vidi koliko se ovde ide na neku ozbiljnost i filmski dozivljaj. Muzika je bar meni najvece iznenadjenje jer je najzasluznija za taj neki napeti, osecaj da ste u napetom akcionom trileru.

Ovo je ozbiljan, brutalan shooter, gears ili uncharted su ciste arkade recimo po pitanju mehanike, oruzja, akcije i ozbiljnosti. Kad se desi da u trku pogodis u celo specijalca koji upravo ustaje sa zemlje u novi napad jer ga je kevlar prethodno spasao, to daje extra satisfakciju. Ili kad vas spase da lezeci na zemlji oborite poslednjeg specijalca iz grupe dok vam je health pri kraju to onda daje novu dimenziju prave pucacine.

Ponovo sam sinoc bio u situaciji kad mi cucanje u zaklonu uopste nije pomoglo vec bas agresivan napad u sred akcije. To izdvaja ovu igru od gomile drugih u kojima izronis i zaklona i upucas, sacekas pa ponovis isto dok cela soba nije ociscena. Ovde imas izbor da budes mobilniji u obracunima a pozeljno je biti veoma agresivan. Zanimljivo je da ako cekas da poslednji protivnik koji je u negde u zaklonu izroni radi brzog pogotka, e pa nacekaces se jer se to nece desiti zato sto ce on strpljivo da ceka u zaklonu da ti njemu pridjes. Ako su bar trojica zivi onda ce da jurisaju napred sa svih strana.

Arsenal oruzja je duplo veci nego pre a negde procitah da ako se sakupe sva zlatna oruzja onda ona posle imaju infinite ammo??? Puske sa zelenim laserom koje nose specijalci su mi bile neupotrebljive zbog nejasne tacke gde nisan zavrsava pa sam na jednom mestu vise puta nadrljao zbog toga.

Kad se samo setim da sam bio totalno ravnodusan kad je najavljena ova igra jer je ne razvija Remedy i jer se radnja desava u brazilskim favelama sa propalim i zapustenim Maxom koji radi kao privatno obezbedjenje vise mi je nego drago sto totalno nisam bio u pravu i sto sam potcenio Rockstar. Igracu je definitivno i na PC-u a mozda uzmem i za PS3 da probam multi.

Poslednja izmena:
Ajde da pitam jedno glupo pitanje, i ovde :D

Da li je bezbedno da igram offline (bez kačenja na live-a) na boxu ili ne? Taze sam ga flešovao pa ne bih da budem taze banovan ili flagovan...

Nemam pojma kakva je sad situacija sa dvd firmware-om sto se tice live-a, odavno nisam pratio, trebalo bi da je bezbedno ako igras offline. Ima valjda sigurno neko ko je na live pa neka on objasni sta trenutno moze a sta ne...

Imam poslednji dash i lt 3.0+ ili kako ide. Totalni sam noob za to jer sam do sada igrao samo originale, ali sam odlučio da se vodim logikom try then buy jer sam kupio par igara na prvu koje su me razočarale tako da ono :)

Sacekaj za pc onda. Bice i jeftinija. A mozes i da je probas. :)

Mada je igra odlicna. Stvarno je u klasi najboljih igara.

Pa čekaću 15. onda :) što bih čekao kraj kada samo treba da bude release date da bih igrao bezbedno (u granicama koliko god bude moglo). PC verzija koliko znam je tek 29.

Imam 3 DL pa me svrbi šaka da pustim da se reže max :D

I ja sam psovao pri kraju, jer sam ginuo i po 20 put. Igra je teska, i to stvarno teska. Ne zbog dzojstika, vec zbog protivnika koji gadjaju kao sampionu u streljastvu. Protivnici uvek znaju tacan polozaj gde se igrac nalazi i rostiljaju ga cim promoli nos. Plus sto se gine od protivnika koji nisu ni u vidnom polju vec negde dalje. Not funny. Jedini nacin da se igra je da se pamte polozaji protivnika pa da se predje tako. Sto nije bas pohvalno. Igrac nema nikakve sanse da odigra drugacije nego sto je zamisljeno. Recimo kao sloboda u crysis-u ili slicno. Ovo je hodnik pucacina. Mada to se i ocekivalo, ali ne toliko da postoji skoro samo jedan nacin da se predje. Dobro , negde i ima malo slobode, ali uglavno moras da uradis tacno ono sto igra trazi ili gines. Da ne spojlerisem, uglavnom naslov igre je pogresan. Nije ovo Max Payne 3, ovo je Max Payne Hard-Core, na steroidima. :p

Pohvalo u igri je sve ostalo, grafika, prica, fizika....

Pa igra je ista ko i prethodni deo. Samo sto sad ima i upotrebe zaklona, ali daleko drugacije nego u gears-u. Ovde ne mozes mnogo da stojis u jednom zaklonu, jer bacaju bombe i pokusavaju da dodju okolo. Protivnici se ponasaju kao zivi ljudi, gotovo neverovatno. Znaju da se kriju, da vire iz zaklona, da bace bombu.... sve kao da se igra protiv zivih ljudi.

Grafika je neverovatna, toliko detalja i efekata da je prosto zadivljujuce kako to sve radi na xbox-u. I sve to bez ispustenog frejma. Ovo treba videti na PC-u sa max detaljima. Nadam se da nece da bude nenormalno zahtevno.

I tako, otprilike to je to. Za mene koga tesko koja igra veze, ovo je odlicno. Sve preporuke.

Odoh da je zavrsavam polako. I izvinjvam se sto sam post natrpao zbrda zdola, ali sta da radim. Spisateljsvo mi nije prvi poziv. :p

Poslednja izmena:
Hm, koliko ti je trebalo?

Dosta ima da se igra. Tri dana vec po nekoliko sati. Oko 15 sati do sad i jos nisam presao. A trudim se. :D

Kako ima dobrih fora u vezi kontrola, double tap na A uradi kolut unapred ili unazad, d-pad na dole je brzi okret za 180 stepeni a isto to moze da se primeni prilikom bacanja (shoot dodge) sto daje mogucnost za spektakularne scene borbe :). D-pad levo i desno za gledanje sa levog ili desnog ramena. Klik na L3 jednom je za cucanj a jos jednom malo duze je da legne na zemlju :) Ako nema municije u oruzju onda ce da kundachi protivnika ako je blizu, jednom sam video da je sutnuo protivnika kad nije imao municije he he.

Znaci zjuuu, citam review-ove ign, gametrailers, videogamer i u svakom opisu drugacije. Dok gametrailers hvali grafiku na sva usta, ign je u opisu da grafika nije najbolja u kategoriji WTF!!! Ako neka igra izgleda bolje od ove bas bih voleo da znam koja je??? Ovim opisima nista ne verujem, po meni igra je ispunila sva ocekivanja i verujem da pored Hitman-a ce mi biti najbolja igra u godini

Gametrailes review sam malopre pogledao i mislim da je sraman, vidi se da je igrao neko ko nema pojma za ovakve igre, ko nije igrao MP1 i 2 i kome je verovatno tezina bila problem. Igra sigurno ne traje 8-10 sati sto je prosto laz osim ako ne igras na easy sa hard lock aim-om, preskaces cutscene i zuris kroz lokacije. Pomenut je i jedan bug koji sam i ja primetio i koji ne predstavlja nista, moze da se zakrpi patchom. Kritikuje kako prilikom dodge-a udaras u prepreke sto vise pokazuje da neko ne zna ovo da igra. Sto bi se bacao direktno u prepreku i onda se zalio na to, pa to vise pokazuje kako je fizika dobra. "Nespretno" ustajanje sa zemlje? WTF? Ili recimo da Max u igri non stop ubija policajce
pa u igri se zapravo sukobljava protiv likova iz tri frakcije, obicne bande iz favele, paravojne jedinice i UFE-a tj specijalnih jedinica policije koje su potpuno kriminalizovane a Max-u zapravo pomaze obican policajac koji ga upoznaje sa tim i zeli da ih sredi preko Max-a.
To samo govori da je taj samo proleteo kroz igru bez nekog truda. Najsmesniji su komentari na GT sajtu tipa "good review" itd. Ocena u stvari i ne odgovara onom sto je receno vec ima previse cepidlacenja. Toliko o tome.

Ima takvih i kod nas na forumu. Zato ja i ne uzimam svacije misljenje za merodavno.

Probao sam malo i multi na PS3 verziji, nije uopste los, ovako na prvi pogled mi je bio interesantniji od uncharted 3 multija.

Nek iznese neko utiske o multiju, ako je i on dobar da kupim igru

Meni se svidja zasad, ima stvari koje treba da se poprave kao npr spawn lokacije medjutim modovi su zanimljivi, Payne Killer je zabavan kao i Gang Wars. Ko zeli moze da igra i sa aim assist a ko nece odvojeni su free aim modovi. Mozda su malo preterali za levelovanjem jer za bolja oruzja treba dosta igranja i igraci koji su bolje rangirani imaju prednost. Postoje deathmatch modovi za nove igrace gde su svi slicnog nivoa a hardcore playlista se otkljucava kada se predje 5000 killova. Koliko sam shvatio tu ima i friendly fire tako da ima dosta opcija za svakoga. Ja generalno nikad nisam dobro igrao third person multije ali mi je ovaj onako ok, sta znam.

Poceo sam da igram ps3 verziju: svidja mi se za sada, malo mi je bilo zeznuto na pocetku, iako sam navikao da ovakve igre igram na joypadu. Ovaj rockstarov engine (tj. sistem kako je sve uklopljeno) je malo trom na neki cudan nacin ili sta vec, ali kad sam se malo uhodao, pucanje mi je sve bolje. Verovatno je najbolje medju igrama ovog tipa, ali je ostalo pomalo tromo, iako izgleda predobro. Takav je engine ili je takva njihova ideja. Mada moze i da ima veze sa default podesavanjima koja nisam menjao. Lepo je sto pored sensitivity-a postoji i acceleration - to sam retko vidjao u konzolnim igrama i pozdravljam. Nekad je akceleracija u igrama toliko losa i ne moze da se promeni, da sensitivity podesavanje postaje neupotrebljivo.

Ali, kad se sve sklopi u celinu, verovatno najbolji utisak tps borbe sa cover sistemom koji nije glup kako se do sada podrazumevalo. I protivnici ne primaju tonu metaka kao u unchartedu npr. (mada i ovde nije BAS kako sam se nadao, da jedan metak onesposobljava protivnika - malo ustaju i tako to :))

Ovakav mi je bio prvi utisak, ali kad sam prosao par chaptera, sve je pocelo da dolazi na svoje mesto i mnogo sam vise uzivao. Treba mu dati malo vremena.

I da, ginem k'o lud :).

Videcemo dalje...

Poslednja izmena:
Ja sam prvo igrao na 360 i takodje sam ginuo dosta dok se nisam malo uhodao i navikao na tromo kretanje. Kampanju na PS3 verziji sam ponovo sinoc zavrsio ko od sale, mozda sam nastradao 3-4 puta ukupno i to mojom greskom racunajuci i najnezgodnija mesta. Drugacije je kad znas sta te ceka iza coska. Takodje i headshotovi i nisanjenje mi idu bolje na dualshock-u tako da sam ponovo uzivao igrajuci. Sto se tice akceleracije ja je smanjim na 4 a ovo drugo povecam za koji podeok i sa tim sam trenutno zadovoljan mada treba eksperimentisati. Po meni je Max sigurno shooter godine.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno