Šta je novo?

Max OC Leadtek 7300 GT Extreme problem

ciki022

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
379
Možda Leadtek 7300 GT Extreme nije baš aktuelna kartica u ovom trenutku, ali ...
Pre otprilike godinu dana imao sam jednu Leadtek 7300 GT Extreme 128 MB grafičku, koja se fino overklokovala i to gpu do 630 a memorija do 1660 ( možda je mogla i više ).
Prodao sam je odavno, i sada sam nabavio još jednu, očekivajući isto takve OC mogućnosti.
Međutim, ovaj primerak se čudno ponaša :
Max "stabilni" overklok je za gpu 600 a za memoriju 1540, i na tim klokovima prolazi sve markove, počevši od 01 do 06, bez ikakvih anomalija, artefakta ili pucanja.
Izraz "stabilni" je namerno pod navodnicima zato što na tim klokovima puca u Doom-u 3 ( a čuo sam da su za testiranje stabilnosti grafičke najmerodavniji 3DMark 05 i 06 ).
Naravno, na defaultu prolazi taj Doom.
Probao sam različite kombinacije klokova gpu - memorija i dobio sledeće ( prolazi ili puca ) :
1. gpu 520 - memorija 1400, 1500, 1590, 1600 - prolazi
2. gpu 520 - memorija 1620 - puca
3. gpu 550 - memorija 1600 - puca
4. gpu 600 - memorija 1400, 1440 - prolazi
5. gpu 600 - memorija 1500 - puca
znači pojedinačno radi i gpu na 600 a i memorija na 1600, al zajedno nikako ( što se kaže ne može se uhvatiti ni za rep ni za glavu )
Da nije možda napajanje u pitanju ili naponska jedinica grafičke, možda kad se overklokuje samo gpu ili memorija onda obezbeđuje dovoljno struje, a overklokovani zajedno troše više nego što naponska može da obezbedi ?
Testiranje ATI Tool-om i nalaženje max klokova stiže ( bez artifakta ) za GPU do 637 i blokira se računar, a max klok za memoriju stiže do 941 tj 1882 mhz ( doduše sa artifaktima ) i onda blokira komp.
Predpostavka je da je ostatak kompa u redu ( Biostar NF520-a2, Sempron 3000 overklok na 2 Ghz, FSB 250, memorija 800 )
Pitanje je šta tu nije u redu, ima li neko neku ideju ?

Ili imas losiji primerak graficke od prvog Leadteka, sto je moguce, posto je taj 7300GT poznat kao najoverklokabilniji, a vidim da ti je nova kartica od Gainwarda, tako da je vrlo moguce... ili ti treba jace napajanje. Ako mozes, pozajmi od nekog jace napajanje pa probaj

Cisto sumnjam da ces stici Gainward-om tog Leadtek-a i sa promenom napajanja, ali nije lose pokusati.

Pretpostavljam da je taj tvoj Leadtek mogao vise.
Ja sam mog terao najvise 629/1840

Poslednja izmena:
Pa ljudi taj Gainward uopste nema default clock-ove kao Leadtek (520-1400 (1.4ns) moj isao na 620-1650).
Ako se ne varam Gainward default je na 520/1200, tako da i ne moze da dosegne OC koji moze Leadtek.

Proveri rodjace specifikacije.
Nece tu napajanje pomoci nikako.

Poslednja izmena:
Meni sada radi za svaki dan na 625/825 bez problema, a najvise sto sam uspeo da izvucem je bilo 645/845 sa 93.71 drajverima.
P.S. Proveri kako ti stoji kuler na kartici, meni se desavalo malo da spadne sam od sebe (skinuo, stavio pastu i priteg'o, sad nema problema :) ).

Objasnjenje

Taj Gainward, bez vmoda, i ne moze da radi na 600 za GPU, a za memoriju mu je tu plafon 1600 (samo sam cuo bio za jedan primerak koji je mogao na 1800), e, sad sa vmodovanjem gpu moze da se potera preko 600, a za mem nije moguce odraditi vmod. Tako da ciki022, ako nisis znao mogucnost overklokovanje kartice na fabrickim voltazama ne zavisi od chipa, recimo 7300GT, kazes "opa Nvidia 7300GT, sad' ce svaka kartica da mi radi 720/1800", nece moci, znaci to overklokovanje zavisi od proizvodjaca, dal' je Gainward, dal' je Гигабуте, dal' je Asus, Msi ili cenjeni Leadtek, a mozda i Galaxy sa Zalmanom!!! Prosto!

Dodatak: I ono sto rece Djwibe, ova Gainward ima memoriju 1.4ns, dok taj Leadtek ima verovatno 1.2ns, kao i Galaxy sa Zalmanom, znaci zavisi i od memorije koju proizvodjac stavi, i hladjenja, nije to tako jednostavno, pa samo udri, nije vazno koji je proizvodjac u pitanju i sta se nalazi na toj kartici... Naravno da je vazno :)

Poslednja izmena:
Moj Gainward 7300GT radi bez vmodova na 625/1633, za svaki dan je na 600/1600.

haha... :d

Taj Gainward, bez vmoda, i ne moze da radi na 600 za GPU, a za memoriju mu je tu plafon 1600 (samo sam cuo bio za jedan primerak koji je mogao na 1800), e, sad sa vmodovanjem gpu moze da se potera preko 600, a za mem nije moguce odraditi vmod. Tako da ciki022, ako nisis znao mogucnost overklokovanje kartice na fabrickim voltazama ne zavisi od chipa, recimo 7300GT, kazes "opa Nvidia 7300GT, sad' ce svaka kartica da mi radi 720/1800", nece moci, znaci to overklokovanje zavisi od proizvodjaca, dal' je Gainward, dal' je Гигабуте, dal' je Asus, Msi ili cenjeni Leadtek, a mozda i Galaxy sa Zalmanom!!! Prosto!

Dodatak: I ono sto rece Djwibe, ova Gainward ima memoriju 1.4ns, dok taj Leadtek ima verovatno 1.2ns, kao i Galaxy sa Zalmanom, znaci zavisi i od memorije koju proizvodjac stavi, i hladjenja, nije to tako jednostavno, pa samo udri, nije vazno koji je proizvodjac u pitanju i sta se nalazi na toj kartici... Naravno da je vazno :)

mala ispravka, Leadtek je 1.4ns a Gaineard moze da bude ili na vise ili osta isti 1.4ns ali je default 1200 za memoriju.
Bolje 7300GT katre od Leadtek 7300GT EXTREME nema.
Meni je jos uvek jedna takva u drugoj masini.
Inacje imao sam dva primerka iste i obe su isle bez problema na 625/1650, a jedna jos uvek ide dok je druga otisla u cilju kupovine bolje karte.

Ja moju OC na 620/1680 i tako je radila godinu dana,odradila posao i otisla u zamenu za bolju ;)

A ko je rekao da sad imam Gainward 7300 GT GLH ?
U potpisu to stoji, imao sam je pre 2 - 3 meseca, i nisam promenio potpis.
A inace Gainward 7300 GT GLH se klokovao ocekivano i nisam imao nikakvih problema.
Lepo sam rekao
"Prodao sam je odavno, i sada sam nabavio još jednu, očekivajući isto takve OC mogućnosti."
i posto sam naveo da sam imao Leadtek 7300 GT Extreme, znaci nabavio sam Leadteka
Inace, memorija je 1.4 ns Hyhix

Poslednja izmena:
Onda nemas srece sa doticnim primerkom.

Ubo si los primerak, tu ti nema pomoci. Eventualno da je modujes. Doduse ja to nisam pokusavao, jer meni i ovako npr. u 3d mark 03 izbroji 15 000.

@Superstarr, pusti mi na pm koliko si je platio da znam da li sam ispao velikodusan kada sam je prosledio Stormwatchu?

@Stormwatch, dobar fazon :D, Nego ne znam da li da cutim ili da zborim, mislim da mi je jasno zasto ona ide 600/1600? Mada sam zaboravio na koliko sam je terao, jer od letos sam je pichio na default klokovima?

@Superstarr, drago mi je da je dosla kod tebe, kako je ovaj forum mali :D Vidis li kako je ocuvana kartica, ja bre pazim hardware!

Pozdrav, obojici! Dobar stos!

PS/ Hm, moguce da je kod mene sporija bila u klokovanju, zbog tada starog napajanja???

Poslednja izmena:
Dobro, ajde da se složim da je lošiji primerak od onog prvog Leadteka.
Druga čudna stvar je kako to da svi markovi prolaze na 600 gpu a 1540 memorija ( čak i markovi 05 i 06, koji su veoma osetljivi ako je nešto loše ), a samo Doom 3 puca
U međuvremenu sam probao i ostale igrice na tim taktovima ( Test Drive Unlimited, Far Cry, MOH Airborne, FEAR, Quake 4, i još neke zahtevne ) i sve je u redu, samo taj Doom 3, možda je tu nešto prokleto, :)

Mislim da ti je problem do Doom-a, bas ga instalirah opet kad si rekao da si testirao u njemu graficku. Sad drzim graficku na 580/1622 za 24/7 i Doom mi sa maximalnim podesavanjima radi perfekcija.

Pretrazi po forumu bio je Vmod za GPU sa grafitnom olovkom, pa udri po naponu. Radice to 600/1600 ;)

Markobb
Nije u pitanju Doom 3, prolazi na default taktovima grafičke ( 520 1400 ), za svaki slučaj sam ga reinstalirao i ponovo ista stvar

Promenio sam drajvere, stavio 84.66 i daje neznatno veći FPS i u markovima i u igrama od 93.71 i 91.47 drajvera, ali kada je overklok u pitanju, ništa se nije promenilo

Pa ne znam sta da ti kazem. Probaj i 162.18 drajvere. Ja koristim poneked njih, pored ovog 91.47 kog sam dobio uz grafulju na cd-u.

Nazad
Vrh Dno