Šta je novo?

Maturski rad

MrMiki:)

Poštovan
Učlanjen(a)
05.08.2020
Poena
55
Pozdrav😃, zavrsavam 4. godinu gimnazije (racunarski smer) i polako bih trebao da pocnem sa pisanjem maturskog rada. Do sada smo najvise radili C, ali smo radili i C# u vidu windows formi, kao i HTML i CSS. Takodje dosta smo radili i baze podataka i SQL. Posto nisam bas kreativan zanimaju me vasi predlozi sta bih mogao da napravim. Hvala unapred 😊

Sigurno postoji spisak tema od nastavnika, mada može i on sam da predloži neku, pa da je na veću prihvate i dodaju na spisak. Pošto si iz gimnazije, realno ne moraš mnogo da se opterećuješ time, to je samo obična formalnost, gledaj nešto da radiš što će ti najmanje vremena oduzeti.

Problem je sto je gimnazija uzasno organizovana. Bukvalno pre nekoliko dana smo i saznali da moramo da pisemo maturski iz strucnih predmeta, a ukoliko pitamo profesore tih predmeta oni nemaju pojma i tome i kazu radite sta hocete

Što kažeš užasno a misliš loše? Nekad je, pred maturu, na oglasnoj tabli bio spisak tema po predmetima. Đački posao je bio da se izabere tema, prijavi profesoru i, posle odobrenja, napiše rad, uz konsultacije sa nadležnim profesorom. Ovo da profesori kažu đacima - "radite šta hoćete", meni liči na rasulo.

Ako je po izboru, nekada je bilo zanimljivo napraviti "Biblioteku", pa eto teme za tebe. Imaš gotovih radova na internetu koliko god poželiš, ti samo dodaj nešto malo svoje kreativnosti.

Baza + C# forme i imaćeš lep rad.

Ako ti više "leži" C programski jezik, piši o opštoj primeni C programskog jezika za učenje (prve korake) programiranja: Kreni od promenljivih, naredbe za kontrolu toka programa, iteracije (petlje), funkcije (potprogrami), nizovi i matrice, a završi sa sortiranjem. Možeš lep rad da napišeš koristeći osnovne primere uz prikaz algoritama.

Ako hoćeš frontend, napravi statičan sajt pomoću HTML + CSS. To može da bude sajt o tebi, tvom gradu, omiljenom sportu, ... šta god ti padne na pamet. Problem je hosting i gde bi to "okačio", u lokalu ćeš naravno sve to da napraviš ali trebalo bi da to negde i postaviš (pitaj nastavnika da ti obezbedi na školskom hostingu jedan folder). Tvoj sajt treba lepo da bude "upakovan", ne treba ti više od 5 stranica, poželjno je da ima neku galeriju slika i da prikazuje neki video sa YT (ne da postaviš video u okviru tvog sajta).

U ostalim smerovima to i jeste tako organizovano. Problem je sto sam ja prva generacija ovog smera u mojoj gimnaziji i bukvalno pred novu godinu smo dobili kako nam izgledaju maturski ispit i maturski rad. Jos gora stvar je to sto mi nemamo programiranje u 4. godini, a moramo iz njega da pisemo maturski rad plus polazemo to umesto matematike na maturskom ispitu. Sto se tice tema profesorima kada to pomenes kao da si ih pitao ko zna sta. Sto kazes pravo rasulo.
Hvala puno na predlogu @old_bookmaker

U principu, krajem decembra se i izbacuju teme za maturske radove, jer tada bude sednica nastavničkog veća baš po pitanju toga. Čudi me da vam nisu istakli to na nekoj oglasnoj tabli. Meni je tu poprilično čudno što se nastavnici prave ludi, jer ako je zaista sednica veća bila, ti najverovatnije više ne možeš da biraš temu. Koliko se ja sećam predlaže se profesorima pre sednice, na kojoj se onda sve teme ozvaniče i usvoje. Bar je tako bilo pre tri-četiri godine kad sam ja bio maturant.

Tako da prvo da uhvatite ponovo profesore, pa ako se i dalje prave ludi, onda kod razrednog starešine, da ona urgira.

Problem je sto je gimnazija uzasno organizovana. Bukvalno pre nekoliko dana smo i saznali da moramo da pisemo maturski iz strucnih predmeta, a ukoliko pitamo profesore tih predmeta oni nemaju pojma i tome i kazu radite sta hocete
Ovo zvuči kao da ideš u moju školu haha, pričala mi je baš drugarica da nema blage veze šta će. Ja sam prirodnjak radim informatiku za maturski a došla nova profesorka koja se pravi luda i ne zna ,,i" od informatike (pošto je stara na žalost otišla u inostranstvo). Svakako ja ću raditi HTML + CSS. Kontam da će mi to svakako oduzeti najmanje vremena, verujem da možeš i ti neku takvu temu da nađeš, samo smisli temu web sajta.

Nazad
Vrh Dno