Šta je novo?

Matsonic i xp1700+..odoshe particije..

ivica

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2002
Poena
680
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core Ultra 5 245K cooled with BeQuiet! Dark Rock 5
Matična ploča
Gigabyte Z890 Eagle
RAM
2x32GB Kingston Fury 6000Mhz@CL36
GPU
Gigabyte RTX 4060 Windforce 8GB OC
Storage
Kingston NV3 2TB + HDDs
Zvuk
onboard
PSU
BeQuiet! Pure Power 12 1000W
Kućište
Cooler Master 690 II Advanced.+ 5,25" 4x USB3.0 front panel
Monitor
Dell U2312HM
Miš & tastatura
Logitech K330, M705
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Plocha Matsonic MS8137C+ (KT266A SDRAM i DDR) i Xp1700+(AX1700DMT3C AGNGA 0203SPMW) + 256MB NCP PC2700 DDR333MHz.
Najme mashina se chudno ponasha...posle nekih mesec dana rada...sestem zna da se zablokira iz chista mira i onda kad se resetuje..nema buta...crn ekran.
Onda..zakachim 2 hdd-a(samsung 80Gb i maxtor 40g na drugu mashinu i vidim particje al ne mogu da im pristupim..Sa GETDATABack From FAT sam izvukao neke podatke...
Napajnje mi je jeako sumnjivo jer ..za +12V ima dosta..skoro +12,5-13V mereno unimerom. Bios takodje pokazuje velike napone...chak je i -12v ispod -13v pokazuje.(ako se ne tripuje...mrzime da zavlachim unimer)..
Napjanje je neko LC-235ATX..ma noname..nema veze sa danashljim LC-om.
Shta mislite..shta je. Uzgleda i proca zna da se greje podosta...iako ima speeze cooler...E da video sam da u bios-u vcore..ide ispod 1,75v...a ja zaboravih da li ovo radi na 1,70 ili 1,75v..pa da to moze da bude uzrok...zabagovanja..temp od 51 C. Ajd shto se blokira al' shto ubije boot i particije....

Shta bi bilo najbolje da se uradi..sem promene napajanja..i nove paste na cpu.
Da li da se menja plocha za neki nforce2..iako ovaj lik ne koristi mashinu za neko extra zezanje...samo da bude shto jeftinije. Najgore shto nestaju particije...deluje kao da neshto zabrljachi po hdd-ovima ili boot sektoru.
Da nije neki virus....ne bih rekao..vishe sumnjam na plochu ili neko grejanje..napajanje..al' opet da pitam.

Poslednja izmena:
Vreme boot virusa je prošlo odavno.

Inače konfiguracija je dno dna. Loša ploča, loše napajanje.

Procesor zadrži. Uzmi nekog najjeftinijeg asusa. Gledaj da bude neki nforce. I neko jače napajanje. Bar 300w.

A taj matsonic i to napajanje baci na đubre.

Kakva slucajnost, trenutno kod sebe imam slicnu masinu sa slicnim problemima.
Ploca je MS8137C, CPU XP1700+, memorija NCP PC133 256 MD SD-RAM, HDD 40GB Maxtor, PSU 300W MS.
Masina nije htela da odradi POST pa sam povadio sve pci kartice (modem i mreznu), ocistio kontakte na memoriji i agp kartici i vratio nazad sa jedno po jedno sa reset configuration data enable-ovanim. Masina odradila post i sve ok. Uradio sam low level format na hdd-u i reinstalirao windows. Sve je proslo ok. Passmark03, 04, 3dMark2001 i burn in 4.0 su prosli ok. I sada ostalo mi jos da proverim memoriju. Butao sam sa goldmemory verzijom 6.64 koja mi je nakon tacno 33% testa izbacila brdo gresaka.
Promenio sam memoriju i stavio ispravnu plocicu takems 256mb ddr400 koja je takodjer prikazala brdo gresaka. Iste greske je izbacila i samsung 128MB pc2100 DDR. Cak sam skinuo zadjnu verziju 6.68 pa sam dobio iste greske.
Dok na drugu stranu sa sve tri plocice sam vrtio goldmemory po dobri 5-6 sati bez iti jedne greske. I sistem zasad radi stabilno.
Tako ti predlazem ivica pusti jedan goldmemory test pa da vidimo da nije problem do neke nekompatabilnosti testa i ploce ili je jednostavno ploca izbirljiva (premda je ocajna)...

Pa radio sam ja onaj Memtest86x iz knopix-a..ne znam koliko je on dobar. Nije imalo problema...
Na HDD particijama prilikom izvlachenja onoga shto je ostalo naleteo sam na jednog trojanca(???) i virus Hidrag.A (ovaj zarazuje Win32 PE exe fajlove) a inache nishta spec. Mozda je i on uzrok.
Skinuo sam i ja taj bios 040506...a kojim alatom flashujesh..moze atach. Znam da je plocha dno i krsh...al' to radi jedno mesec dana a onda se ovako zabaguje..tako su mi rekli. Neki tip je ovo instalirao na svakih mesec dana...pa mu se smuchilo.

Inache mashina ima nov Intel modem 536EP..da ne pravi on ova sra..nja

@frogman.
jel ovaj novi bios iz 2004-te.. Ovaj shto je kod mene trenutno je iz 2003.
Nije problem da ga fleshnem al' poshalji alat. Kad si vec odfleshovao..proveren je, pa da ne izmishljam rup na saksiji.
Moguce je da ne radi i zbog 80gb hdd..Samsung...mozda nije najbolje podrzan?

Josh neshto..meni se mashina palila...i kad treba da ispishe WinXp onda izbaci crn ekran i samo cuti. Posle sam video da je otishao boot sektor...Moguce je da sam ja zeznuo particije sa fixmbr ili fixboot...samo sam posle toga mogao da pristupim C paticiji u NTFS-u gde je sistem ali je i ovog puta bio pokushaj bio bezuspeshan jer je pucao u windows/system tako neshto umesto crnog ekrana.....kako je izbacivao poruku.

Poslednja izmena:
Ploca nije sjajna ali nije ni toliki krs kako se prica. Kod mene i kod jos jednog prijatelja MS8137C+ radi vec godinu, dve... Desilo mi se jednom da nije lepo radio sa memorijom koja je bila ispravna ali se ne secam koja je tacno memorija bila i da li je bilo pre ili posle update-a bios-a...

@ivica
http://59.124.99.50/utility/awd830.zip

Poslednja izmena:
Dve stvari samo, mozda pomognu ....

1.U bios-u bi trebalo da ima opcija 1T / 2T .......mozda sve lepo proradi na 2T
2.Nisam siguran ali jedna od ove 2 verzije ploce (MS8137C ili MS8137C+)
ima dzampere za setovanje voltaze za memoriju pa sa tim malo jos eksperimentisite...

Poz

Proveri da ti nisu otekli elektroliti na plochi!

Stoji na 2T i nisu otekli elektroliti. Mrzi me da je chachkam sad. Izem ti krsh.
Imam prechih stvari sada. A te stvar se tiche vremenskog roka pa moram da se vishe angazujem oko toga inache...nagrbusio sam ga...totalno. :wall:

Vrh Dno