Šta je novo?

Matora ploča, dva problema - elektroliti i AGP 2x ?!

Gadjan

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2006
Poena
390
U pitanju je Chaintech 6VIA6/100, Coppermine Celeron, NCP 256 MB PC133 i MX4000. Napajanje neko Macron 200W staro kol'ko i komp, nemam unimer da merkam napone ali dobiće mog novijeg kineza kad ja sebi uzmem neko pouzdano. Beše to stari burazov komp, pa pošto i dalje upotrebljivo šljaka, sad se roditelji malo uče i gledaju filmove.
Oko socketa je sedam elektrolita, 2200 µF 6.3 V. Vizuelno je uočljivo da su neki naduveni, a neki cureli, pa bi trebalo sve izmenjati. Međutim ploča solidno radi i to ko zna od kad je u takvom stanju. Još sam probao FSB 133, Celeron opušteno radi, Win XP živnuo. Inače nema klasičnih simptoma, reset, nestabilnosti i nemogućnost startovanja, ali ploča ima nekih tripova. Ponekad neuspešno detektuje IDE uređaje kao kuke i kvake. Oće i da se "buni" pri bilo kakvoj promeni, ko da se navikla na jedan setup. Jednom za probu, zabo još memorije od druga, isto PC133, mislim da je čak isto bila NCP i ploča pišti ko luda (dugi beepovi za memoriju). Isto neće nekad ni grafiku da pihvati pa trebam da re-ubadam. Sve lepo očišćeno gumicom ali... jednostavno kako joj dođe. Dok ništa ne pipaš lepo radi. Ali ja se retko pridržavam tog starog pravila a i mislim da je ovo sa elektrolitima izuzetak i da je poželjno srediti kad već umem i jeftino je.
Zato i pitam, postoji li mogućnost da posle bude još gore ili da se nešto istripuje jer ko zna od kad ovako radi (naravno ukoli ja ništa ne zeznem, što se neće desiti :))
Vidim takvi kondenzatori su 15-20 din pa čisto sumnjam da su dobri kao ovi na ploči, ali bar su novi i ispravni. Low ESR su 70ak dinara, mada pretpostavljam da će biti ok i da stavim obične, ne razumem se pa da pitam.

Drugi manji problemčić, više me zanima nego što smeta.
Karta je Inno3D MX4000 8x 64/64 a Everest prijavljuje da radi u 2x modu. Utiče li to na bilo šta osim na igre koje se na toj mašini ne igraju? Karta u mojoj mašini uredno radi na 8x. O toj Chaintech ploči ništa živo ne mogu da nađem, ni koja verzija AGP-a ni napon... ali rekao bih da kontroler podržava 4x, u BIOS-u ima opcija "Enable AGP 4X". Slot je univerzalni, onaj bez zareza. Dalje ne bih znao.

Ma to je nebitno za AGP, samo ne kontam čemu služi 4X opcija u BIOS-u ako ne može?!
Nego, da stavljam low ESR ili obične elektrolite?

Stavljaj iste. Kontaktiraj cika peru za vise detalja!

ne moras da stavljas iste.
mozes i obicne. nemoj samo da budu manjeg kapaciteta i nizeg "praga" napona.
ukupna cena low esr elektrolita prevazilazi cenu tvoje ploce..

Hvala vam ljudi, to sam i mislio, znači obični su ok, ne mora low ESR. Ovo za kapacitet i napon vidim da je elaborirano po forumu pa sam se informisao, ali svakako sam našao baš od 2200 i 6.3, veći ni ne bi mogli da se upasuju.

Pa naravno :), i ništa, i dalje 2x.
Ma nebitno, ta mašina je samo za divx i net, grafika treba samo da korektno daje tv-out što radi dobro.

Edit:
E da, video sam u nekoj starijoj temi da se još neko žalio da mu ploča forsira 2x mod. Mislim čak da isto beše neka Chaintech.

Poslednja izmena:
Stavi iste nema potrebe da na tako staru plocu stavljas kvalitetnije kondezatore

Bio sam juče do NS-a pa sam dobavio kondezatore i uspešno zamenio iste. Operacija uspela, pacijent preživeo. Case closed.

Postoji li mogućnost da ne može da se isključi integrisan zvuk?
I dalje sam u pohodu sređivanja starog kompa, i dalje ima čudnih tripova oko kojih ne bih da smaram ovde, ali ne znam jesam li lud ili šta sam prevideo. Zna li neko tu 6via6 sa cmi8738? Na IRQ 7 su mi ACPI, zvuk, modem i usb pa reko aj da probam da čačnem, možda su neki od tripova sa mišem/tastaturom i zbog toga. Imam viška isti taj cmi8738 samo na PCI pa reko aj da ga ubodem, premestim modem i frikombinujem... U BIOS-u ima "legacy audio" i "on chip sound". Kako ne znam šta je prvo a kontam da se drugo odnosi na taj cmi, isključim prvo legacy - zvuk i dalje radi. Ok, skinem drajvere, disejblujem "on chip sound", kontam to je to, reboot - ono win ga nađe i oće da instalira drajvere?!
Šta je bre ovo sad, u BIOS-u ništa drugo ne vidim da je vezano za zvuk?!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno