Šta je novo?

MATLAB i obrada zvuka

• Začetnik teme Začetnik teme irulan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

irulan

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2004
Poena
301
Imam zadatak da u MATLAB-u realizujem digitalni niskopropusni filter (za pocetak ) koji ce da filtrira zvuk sa analog audio input. Jel' radio neko nekad nesto slicno? Koristim zvucnu karticu Wave/824 firme Gadget Labs koja ide uz rack-mount patch box (www.gadgetlabs.org). Totalni sam duduk sto se tice obrade zvuka, nekoliko stvari mi nije jasno (moze bit da su pitanja koja postvaljam totalno nebulozna ali reflektuju moje, nazalost, trenutno ne veliko znanje iz oblasti):
1. da li je svaki input signal sa zvucne wave formata?
2. kako MATLAB procita relevantne parametre (sample rate, bits per sample, channels of audio)?
3. da li MATLAB uopste moze da radi realtime obradu zvuka?

hvala unapred za svaki savet, sugestiju.

Zasto bas da radis u MATLABu?!?

tako mi je receno u opisu projekta: treba da napravim matlab software tool of 3-way digital dividing network 🙂.

Ja sam na faksu radio neki vid filtracije signala koristeci Matlab ali on je vise trebao da ilustruje primenu brze furijeove transformacije nego neku ozbiljnu obradu zvuka. Uglavnom, primer se sastojao iz ciscenja belog suma iz nekog signala, pa ako ti ovo moze pomoci mogu da ti posaljem primer.

pozdrav.

Matlab sam poslednji put koristio pre 10tak godina, ne znam da li su nešto napredovali, ali u ono vreme:

- snimiš zvuk u WAV
- iz Matlaba otvoriš taj WAV format (ima sigurno funkcija u biblioteci koja ga prepoznaje, samo zadaš sampling rate, broj bita po odmerku, stereo/mono... dakle to moraš da znaš)
- izvedeš brzu furijeovu transformaciju tog fajla (Matlab je sigurno ima, to mu je osnovno), odradiš filtriranje u spektralnom domenu, izvedeš inverznu FFT i snimiš rezultat u novi fajl.

Hvala svima za savete. Jos cu najlakse, cini mi se, da se izborim sa MATLAB-om. Filtri mi prave problem, nije mi jasno sta je relevantno za njih izbor. Uh🙂.

Filtere lako pravis u Signal processing toolbox. Procitaj malo onaj *.pdf help.
Matlab ima ugradjene funkcije koje realizuju IIR ili FIR digitalne filtre, a mislim da ova nova verzija 6.5 ima i filtre promjenljivog opsega.

Prvo uradis ovo sto ti je Zormi napisao. Onda napravis filter kojem je ulazna povorka tvoj digitalizovani audio signal.

Moras da znas osnove digitalne obrade signala (knjiga na etf, M. Popovic), a ima i prirucnik za Matlab od istog autora samo ga trazi kao polovnog jer je rasprodat. Tu ces da naucis osnove.

Nazad
Vrh Dno