Šta je novo?

Maticne ploce i graficke karte

NS2008

Slavan
Učlanjen(a)
27.04.2008
Poena
301
Hristos voskrese, pravi dan za prvi post.

Dosta sam citao ovaj forum, nesto mi je bilo od pomoci nesto ne, al ipak sam resio da se registrujem i postavim pitanje. Da ne smaram

Planiram da kupim komp u telix-u, a zanima me slaganje maticnih ploca i grafickih kartica razlicitih proizvodjaca. Npr ako uzmem maticnu plocu proizvodjaca biostar dali je pozeljno da i graficka bude od istog ili mogu da uzmem i graficku od asus proizvodjaca. Kad smo vec kod toga sta biste mi preporucili da izaberem GeForce 8600GT 256MB DDR3 (Biostar) ili GeForce 8600GT 512MB DDR2 (Biostar) razlika je u 200 dinara na strani ove od 512Mb ali ddr2 pa me to buni, takodje drug mi je skrenuo paznju da kartice sa kulerima mogu da budu bucne i da pazim, a ove obe imaju vidljive ventilatore. Od asus proizvodjaca dvoumim se izmedju NVIDIA GF8600GT 512MB DDR3 i NVIDIA GF8600GT 256MB DDR3 tu je razlika u ceni oko 14 evra na strani ove sa 512mb no kolko vidim obe su ddr3 i pise silent u njihovim specifikacijama. Unapred hvala na evenutalnoj pomoci.

Vaistinu voskrese.

Za slaganje proizvodjaca ne moras da brines.Nema problema oko kompatibilnosti.
U vezi grafickih- uvek idi na DDR3, bez obzira na kolicinu.I ako se radi o 256 ili 512 DDR3, onda uzmi ovu sa 512.To Silent kod Asusa znaci da ima pasivni kuler na sebi (nema ventilator) sto jeste tiho, ali se dosta i greje.To mozes lako da resis dodavanjem nekog tihog ventilatora, i onda ces imati prilicno hladnu karticu.

Hvala na brzom odgovoru, 90% nedoumice reseno :) A gde se dodaje taj ventilator koji si spomenuo i kolka je zaista buka kartica sa ventilatorom, dali je bas tako strasno? i kome dajes prednost sto se tice grafickih biostar ili asus?

Posto je 8600GT u pitanju ne treba ti 512Mb a i obicno na takve karte ako imaju 512mb (iako je DDR3) stavljaju sporiju memoriju nego na 256Mb modele.

Poslednja izmena:
Hristos Voskrese.Obavezno neka bude sa ddr3 memorijom.Sto se tice slaganja maticna-graficka nebitno je da li su istog proizvodjaca ili ne.Bitno je samo da je kompatibilno jedno sa drugim.

Pa ako su to ove dve:
http://www.itsvet.com/proizvod/asus-en8600gt-silent-htdp-256m-256mb-ddr3/comp_comp_vga/20/1027
http://www.itsvet.com/proizvod/asus-en8600gt-silent-htd-512m-512mb-ddr3/comp_comp_vga/20/1059

Brzina memorije je ista, i obe su DDR3.I ako coveku nije frka da izdvoji 10-15 evra vise, nek ide na ovu od 512.

Ventilator mozes da "usrafis" na rebra od pasivca, neki ljudi na forumu su to radili.Ili ako nadjes nacin da stavis ventilator da duva u karticu, bez srafljenja na istu.Inace, nadjes tih ventilator, onaj za kucista i povezes ga na prikljucak sa napajanja, ako je bucan, malim 5V modom mu ogranicis broj obrtaja i tako ga utisas.

Ovo je samo opcija, posto i taj pasivac vrsi posao, jedino ako zelis da overklokujes, onda bi trebalo dodati ventilator, jer kartica zna da ode do 90C i na defaultu.

Biostar ili Asus?Pa zavisi...Ako se odlucis za model sa 256 DDR3, mislim da je svejedno...jedino da se malo raspitas po forumu za iskustva kakav je vent na ovom Asusu.Deluje ozbiljnije,ali treba na vreme saznati da li ima valjanu kontrolu obrtaja.I da li moze da se kontrolise iz Riva Tunera.Posto su tako zeznuli neke modele 8800GT.

Vaistinu voskrese.

Za slaganje proizvodjaca ne moras da brines.Nema problema oko kompatibilnosti.
U vezi grafickih- uvek idi na DDR3, bez obzira na kolicinu.I ako se radi o 256 ili 512 DDR3, onda uzmi ovu sa 512.To Silent kod Asusa znaci da ima pasivni kuler na sebi (nema ventilator) sto jeste tiho, ali se dosta i greje.To mozes lako da resis dodavanjem nekog tihog ventilatora, i onda ces imati prilicno hladnu karticu.

Ne za 512MB, 256MB je na karticama te klase vise nego dovoljno. 512 je bacanje para.

Ok, cisto moje neko misljenje...secam se da neke igre imaju ogranicenja u opcijama ako karte nemaju 512Mb...Koliko se secam, GRAW kec i Quake4.
Naravno ne tvrdim da sam sto posto u pravu u vezi toga.Uglavnom je bitno da bude kartica sa DDR3...

Sad nesto citam a totalni sam laik, dali ima veze ako se uzme ploca sa integrisanom grafickom i stavi prava graficka, verovatno nema, no koju biostar plocu mi preporucujete. Ovde na forumu se najvise spominje Biostar TA 770 A2+, video sam da je neko spomenuo i Biostar TA690G AM2... Ima li neko jos nesto da doda da je ok sto se tice odnos cena kvalitet. Sto se tice graficke uzecu geforce 256 ddr3 e sad dali biostar sa ventilatorom ili asus sa kako rece nex999 pasivnim kulerom, tj bez ventilatora (grejanje , necu overklokovati, bucnost?)

Bolja ti je varijanta sa ventilatorom.Biostar je ok, ali mi ova deluje bolje, ovako na prvi pogled.
http://www.itsvet.com/proizvod/asus-extreme-n8600gt-htdp--256mb-ddr3/comp_comp_vga/20/880

Potrazi u forumu za graficke karte sta su ljudi pisali o tim karticama, treba biti siguran...ako im kontrola obrtaja venta radi kako treba neces sigurno imati problema sa bukom.U svakom slucaju, bolje je imati karticu sa ventilatorom, nego skroz pasivnu.Jedino ako ti nije cilj apsolutna tisina.
Potrazi i neki review na netu, ima ih sigurno.
Evo ovaj: http://www.legionhardware.com/document.php?id=675&p=0
Za taj Biostar ne mogu da nadjem nesto konkretno, ali ne verujem da mozes da pogresis.

Ako uzmes plocu sa integrisanom grafikom, nece ti praviti problem kad ubacis graficku karticu.samo u bios-u iskljucis integrusu i to je to.
Ali ipak posto uzimas grafu posebno, nemoj onda uzimati plocu sa integrisanom.

Ok, poslednje pitanje. Spajanje kompa sa tv-om, znam kako se radi samo u dva slucaja bliskih prijatelja je crkao tv izlaz, zasto se to desilo? Dali ima veze sa starosti televizora ili? Dali da to radim kad kupim komp?

Tvoj izbor.Ako imas karticu sa TV izlazom, i zelis da gledas nesto sa kompa na TV, do it.Za to TV out i sluzi :)
Uzrok kvara TV izlaza moze da bude svasta, ali ne verujem da starost TV-a moze da utice na to...mozda kao neko el. praznjenje ili nesto..., ili su same kartice bile defektne ko ce ga znati.U svakom slucaju tu je garancija koja je kod vecine kartica tri godine.

Dižem temu iz mrtvih
Hteo sam klincu da uzmem grafičku ali me ovaj opis sa kupujem prodajem neprijatno iznenadio.
Kako da znam da li će njegova ploča cih61m v1.0 biti kompatibilna s gtx1050 ili bilo kojom drugom?
Kućište je lenovo brendirano.
Da li da se upuštam u takvu avanturu ili je bolje da prodam i da uzmem neko gotovo kućište s grafičkom?

Prilozi

• Screenshot_2021-08-09-16-53-28-636_com.kupujemprodajem.android.jpg
    Screenshot_2021-08-09-16-53-28-636_com.kupujemprodajem.android.jpg
    129.9 KB · Pregleda: 34
  • download_20210809_165412.png
    download_20210809_165412.png
    218.8 KB · Pregleda: 33
  • download_20210809_165406.png
    download_20210809_165406.png
    261.9 KB · Pregleda: 29
  • download_20210809_165359.png
    download_20210809_165359.png
    137.9 KB · Pregleda: 31
Kako da znam da li će njegova ploča cih61m v1.0 biti kompatibilna s gtx1050 ili bilo kojom drugom?
Kućište je lenovo brendirano
ploča ima 1 * PCI Express x16, što zanči da ćeš moći da ubodeš grafiku.

Na ono što treba da obratiš pažnju, je to da li je grafika "nisko profilna", tj. da se nalazi na malom limiću, ne na onom standarnom za grafike. U suprotnom ćeš morati da se zabavljaš sa nekim "ekstenderom". Ovo nije nemoguće samo je ružno.

Proveri koji imaš bios na ploči. Možda ćeš morati da je filešuješ. Samo možda , ne obavezno.

Da baš tako BIOS.

GTX 1050 bi trebala raditi i bez stavljanja najnovijeg BIOS-a.

Vrh Dno