Šta je novo?

Maticna za Pentium 3

kosmik

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2007
Poena
319
Dobio sam pentium 3 1000MHz,i plocu 6via3 chaintec micro ATX, ovaj racunar koristim cisto za poslove tipa multimedia i internet. Poseduje DVD-RW za snimanje, 512Mb sdram pc133, hdd 20gb,vga gforce 4 64mb, itd. Za ozbiljnije poslove imam core duo, ovo mi je pomocni racunar.
Ali, problem je u tome da je sve nenormalno sporo, za sto su mi rekli da moram promeniti plocu i hdd. Savet je bio da uzmem full atx sa intelovim cipsetom i hdd 80gb na 7200 obrtaja.
Pitanje, koja ploca i koji intelov cipset za ovaj procesor, i da li ima igde vise da se nabavi takva ploca?

Idi postepeno, prvo hard disk jer tvoj 20GB je ATA 66 standard na 5400 obrtaja tako da je on to usko grlo na toj mašini, što se tiče ploče svakako intel 815 čipset. Naravno najbolje bi bilo da obe te stvari promeniš ali je pitanje isplativosti sada kada recimo ceo računar sa Cell 1700 na intelovoj ploči sa 40 ili 80GB možeš kupiti za 100-110€.

Nenormalno sporo? Koliko sporo? :) U odnosu na C2D mora biti sporo...

U odnosu na taj VIA chip koji imas sada intel 815, je avion, pitanje je samo gde ces nabaviti plocu, razlika ce vec biti drasticna, tolika da ces od zamene harda i odustati (radice ti to kao sat s obzirom da je pomocni komp)

naravno ako nadjes plocu za neke iole normalne pare....

HDD mi je 20gb 5400 o/min ata66, nije problem da stavim 80gb nov HDD napravicu neke kompenzacije, ali ploca intel 815 definitivno ni na vidiku, apsolutno nigde nema da se nadje niti na oglasima niti u radnjama.
Sto se tice ovoga "krsa", on sasvim odlicno moze da odradjuje poslove za koje je namenjen, nemam potrebe da trazim nesto jace. Mozda eventualno neki P4 1.6MHz sa plocom koja podrzava SDRAM, ali nema potrebe.
Cuo sam od nekog lika da postoji cipset intel 820 koji takodje podrzava ovaj procesor, da li postoji takav cipset i da li ima on gde da se nadje?

postojao je
doneo je podrsku za rdram(rambus) za p3 i jos par unapredjenja.
posto je rdram bio extra skup posle su pokusali da nabudze u njega i podrsku za sdram i onda dobili chipset sporiji od i815.
nema puno ploca sa njim.
cak postoji i VIA Apollo Pro266 koji je omogucio da koristimo ddr memoriju sa p3, ali je i on vrlo brzo zaboravljen.
ali i sis cipsetove ne spominjati jer su uglavnom integrisane i prilicno spore varijante....kao i p4+sdram jer se to jos teze nalazi(mada i tu imas izbor izmedju i845 i via p4x266)
uglavnom, sta god od toga da nadjes preprodavci drze izuzetno nerealne cene ploca(20€ i vise :eyebrows: :wall:) pa ti se nista ne isplati

Poslednja izmena:
Ima Asus TUSL 2-c sa tualatinom na 1000, nikad servisrana.

Ako te interesuje javi se useru DRWatson, znam da ima pokusavao je da mi uvali skoro

Sto da uvali. Tusl2-C je odlicna ploca.

Vrh Dno