Šta je novo?

Hardver Maticna ploca za 5600G

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Minke93

Zapažen
Učlanjen(a)
04.10.2022
Poena
20
Pozdrav svima,
sastavljam PC za brata i resio je da kupi Ryzen 5600G u nameri da igra Dotu 2 i World of Warcraft dok ne naleti na neku bolju graficku. Treba mi pomoc oko izbora maticne ploce. Da li neko moze da mi preporuci neku?
Da li bi za svaku moralo da se radi BIOS update? Hvala puno na pomoci.

Pozdrav svima,
sastavljam PC za brata i resio je da kupi Ryzen 5600G u nameri da igra Dotu 2 i World of Warcraft dok ne naleti na neku bolju graficku. Treba mi pomoc oko izbora maticne ploce. Da li neko moze da mi preporuci neku?
Da li bi za svaku moralo da se radi BIOS update? Hvala puno na pomoci.
Pomoglo bi kad bi rekao koliki je budžet i da li imate nekih zahteva što se tiče konektora...

Još bolje, prebaci ovu temu u Šta Da Kupim podforum.

Pomoglo bi kad bi rekao koliki je budžet i da li imate nekih zahteva što se tiče konektora...

Još bolje, prebaci ovu temu u Šta Da Kupim podforum.
Recimo, 13000. Nemamo specijalnih zahteva. Ostale komponente bi bile:
FSP Hydro Pro 600W
2x8GB Crucial Balistix 3200 mhz CL16
MS MS FIGHTER V315
i neki SSD 3. generacije od 250GB.

Najvise me brine taj update biosa, jer nikad to nisam radio

Gigabyte B550M-DS3H, recimo.
Ploča bi trebalo da podržava 5600G od F13 verzije BIOSa. ali zavisi koliko je sveža. Podržava i apdejt BIOSa bez procesora na njoj preko Q-Flash tastera na ploči. Detaljnije informacije ćeš pronaći negde na Gigabyte sajtu, na netu ili skineš manual sa stranice ploče, tu bi trebalo da piše tačno šta. Generalno se svodi na to da skineš svež BIOS sa Support strane na USB flešku, ubodeš u određeni USB port na ploči pozadi i pritisneš QFlash taster...
Najlakše ti je da zamoliš ljude iz radnje gde kupuješ ploču da ti odrade to, ako hoće.

QFlash.PNG

Gigabyte B550M-DS3H, recimo.
Ploča bi trebalo da podržava 5600G od F13 verzije BIOSa. ali zavisi koliko je sveža. Podržava i apdejt BIOSa bez procesora na njoj preko Q-Flash tastera na ploči. Detaljnije informacije ćeš pronaći negde na Gigabyte sajtu, na netu ili skineš manual sa stranice ploče, tu bi trebalo da piše tačno šta. Generalno se svodi na to da skineš svež BIOS sa Support strane na USB flešku, ubodeš u određeni USB port na ploči pozadi i pritisneš QFlash taster...
Najlakše ti je da zamoliš ljude iz radnje gde kupuješ ploču da ti odrade to, ako hoće.

Pogledajte prilog 369037
Da li je mozda bolje dati jos 2000 i uzeti ASUS TUF GAMING B550M-PLUS isto u BC Groupu? A za ovo fleshovanje hvala, mislim da sam razumeo kako. Uglavnom poslacu mejl prodavnici da li hoce da urade BIOS update. Hvala jos jednom

Kod mene je 5600G trenutno od letos na MSI B450M MORTAR MAX.
Update sam je licno preko ovog dugmeta nazad sto ima za to.
Najbolje da uzmes polovnu koja je vec uradjena ako te je strah sam. moze da se ustedi u odnosu na b550 ako ti je bitno
2x8GB 3600 RAM uz 2 GB dodeljeno grafi. LOL odlicno radi i bolje nego sto sam ocekivao 300-450 fps na medium.
Cak i FS2020 mi je lepo igriv na 1080p stabilnih 40 fps i primetno bolje nego raniji i7 4770 + 1060 6GB.
ja sam zadovoljan.

Kod mene je 5600G trenutno od letos na MSI B450M MORTAR MAX.
Update sam je licno preko ovog dugmeta nazad sto ima za to.
Najbolje da uzmes polovnu koja je vec uradjena ako te je strah sam. moze da se ustedi u odnosu na b550 ako ti je bitno
2x8GB 3600 RAM uz 2 GB dodeljeno grafi. LOL odlicno radi i bolje nego sto sam ocekivao 300-450 fps na medium.
Cak i FS2020 mi je lepo igriv na 1080p stabilnih 40 fps i primetno bolje nego raniji i7 4770 + 1060 6GB.
ja sam zadovoljan.
Nisam nigde mogao da nadjem tu maticnu. Naručio sam 2x8gb 3200 mhz, ne bi trebalo da bude neka velika razlika, taj cpu podržava do 3200 mhz. Je l' možeš da mi objasniš ovo "2x8GB 3600 RAM uz 2 GB dodeljeno grafi"? Od RAM-a se dodeljuje grafičkoj? Da li se to u Biosu podešava?

Nije loše da uzmeš na 3600 MHz, Ryzeni sa integrušom vole bržu memoriju a razlika u ceni je mala...nije kritično doduše.
Integruša "pozajmljuje" memoriju od sistemske i u BIOSu podešavaš koliko hoćeš da joj dodeliš.

Ako koristiš integrisanu grafičku iz procesora, normalno je da jedan deo sistemskog RAM-a (u ovom konkretnom slučaju 2GB) dodeliš grafičkoj.

Nije loše da uzmeš na 3600 MHz, Ryzeni sa integrušom vole bržu memoriju a razlika u ceni je mala...nije kritično doduše.
Integruša "pozajmljuje" memoriju od sistemske i u BIOSu podešavaš koliko hoćeš da joj dodeliš.
Mogu da otkažem, ali ne bih. Ne verujem da je tolika razlika u performansama, a na nekim testovima sam video da je ta razlika primetna kod 5700G dok kod 5600g i nije baš. A i našao sam 2x8gb 3200mhz za 55e.
Ako koristiš integrisanu grafičku iz procesora, normalno je da jedan deo sistemskog RAM-a (u ovom konkretnom slučaju 2GB) dodeliš grafičkoj.
Ok, hvala. Valjda ću uspeti sam to da uradim

To je odlična cena za RAM...
Snaći ćeš se, bukvano je par klikova u pitaju.

Ne bi bilo loše uzeti neki jeftini kuler, da bi smanjio buku i omogućio malo veći boost procesora. 20-30€ bi završilo posao...

To je odlična cena za RAM...
Snaći ćeš se, bukvano je par klikova u pitaju.

Ne bi bilo loše uzeti neki jeftini kuler, da bi smanjio buku i omogućio malo veći boost procesora. 20-30€ bi završilo posao...
Jeste super cena. Isti sam uzeo za moj 12100f i 1070ku, isto si mi ti pomogao da nadjem neke komponente i hvala ti puno. Onda da ne otkazujem ništa? Je l' možeš da mi preporučiš neki kuler za cpu? Uzeću ga 15-20 dana posle sastavljanja kompa.

Nazad
Vrh Dno