Šta je novo?

maticna ploca problem ili nesto drugo

jamajka980

Cenjen
Učlanjen(a)
15.02.2011
Poena
151
Postovani imam jedan simpatican problem.Naime,zamenuo sam dve neispravna kondenzatora na maticnoj ploci i uspeo sam da je pokrenem.Izvadio sam bateriju odnosno klirovao CMOS i kada stisnem power dugmic kuler na procesoru pocinje da se vrti cujem i CD da startuje ali problem je sto nece da mi baci sliku na ekran,odnosno monitor-ova lampica samo blinka.Pokusao sam da menjam memoriju ali nista se nije desilo..Nisam jos ovo napisao u pitanju je integrisana grafika na ploci..Podatke o ploci nisam naveo posto mi komp trenutno nije tu.
Molim ako moze neka smernica da me uputi gde da gledam ili sta da radim
Dodacu jos ovo da sam probao sa PC Analyzer karticom da proverim stanje ploce i ona mi uvek pokazuje 00 sto po njegovoj knjizici znaci da je sve u redu
pozdrav

Da li je ploca radila dobro pre zamene elektrolita, to nisi napisao. Bez obzira, ako si uradio sve standardne stvari oko provere konfiguracije i ploca i dalje ne baci sliku, prvo sto bih ja posumnjao je hladan lem na severnom mostu (IGP) posto je tu najoptereceniji i obicno on prvi popusti. Resenje je prekuglavanje istog. Na osnovu ovoga sto znamo iz tvog opisa, tesko je nesto odredjenije reci bez detaljnog pregleda na licu mesta i merenja relevantnih napona na ploci.

Probaj da ubacis neku graficku (pozajmis) pa vidis, nejjednostavnije. Moguce da je neka nebuloza tipa da nisi nakacio 4pin napajanje kod graficke (pricam ovo jer mi se desi :D, i manifestuje se isto kao sto si opisao). U suprotnom, nisu kondezatori bili problem...

Jesi proverio polaritet kondezatora kada si ih stavljao, ako su elektrolitski, a 99% da jesu, oni kada se kontra polarišu se ponašaju kao kratak spoj i najverovatnije pale prekostrujnu zaštitu PWM-a na ploči (ili čak i u napajanju).

Ako je polaritet dobar, proverio bih unimerom napone na severnom, južnom mostu i procesoru, ako je napon dobar i nema prevelikog variranja, nažalost ploča je otišla u večna lovišta.

PS. to što na PC analyzer kartici piše 00 je pre znak da se ništa ne dešava, tj. da ništa na ploči ne radi, nego da je sve u redu. Najčešće je znak da je sve ispravno FF, mada zavisno od ploče i BIOS-a.

Nazad
Vrh Dno