Šta je novo?

Maticna ne pali

Corvus Corax

Console Collector
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
915
Imam tu jedan racunar u kuci koji bih zeleo da popravim, ako je moguce, i da ga iskoristim za DL. Njegov problem je sto odjednom vise nije zeleo da se ukljuci. Utvrdio sam da je napajanje crklo. Ali i posle stavljanja ispravnog, ploca nije htela da se ukljuci. Ne pali se ni LED koji treba da oznaci da ima struje u ploci. Posle detaljnije inspekcije same ploce primetio sam da su dva kondenzatora u blizini LED-a naduvena. Ostatak ploce mi deluje ispravno. Da li je moguce da zbog ta dva kondenzatora ploca nece da se ukljuci?

Hvala.

Meni je to bilo na nekom PII, nakon zamene kondova ploča radila, mada se nijednom nVidiom nije htela samo ATI-ja!

Pokusaj da prvo iskljucis komp iz struje i skines bateriju na jedno sat vremena ,ako to ne upali onda odlemi ta dva kondezatora i zalemi nove imas da kupis u radio supi nikole tesle(sadasnji kelco)

Taj komp i jeste iskljucen iz struje. Vadio sam bateriju, mada je bilo na 10min. Danas skidam te kondenzatore i sutra idem da kupim nove i menjam. Nadam se da ce posle toga ploca proraditi.

Hvala svima na odgovorima. Javljam rezultate posle zamene kondenzatora. :)

ja imam neku bajatu matsonic p2 plocu kojoj su svi kondenzatori naduveni a i dalje radi :D

sto se tice kondenzatora koje odlemis, obavezno odnesi tvoje i nek ti daju iste takve... (kondenzatori imaju razlicit period punjenja i praznjenja, ako nije isti ko tvoj, nece da valja) ,)

Poslednja izmena:
Sev to ide od ploče do ploče! I ja sam video neke sa po 5-6 naduvenih kondova koje rade bez problema ali ta moja nije htela kad su se nadula samo ta dva!

Posle zamene kondenzatora, i dalje nece da pali. I dalje ne svetli LED. Ali video sam da je odlomljen i da fali jedan tranzistor na zadnjoj strani ploce. Trazio sam odmah da kupim takav, ali kada sam rekao 702VO, trazila mi je oznaku ispred. Ali to je sve sto pise na tranzistoru koji treba tu da bude. Postavicu slike malo kasnije, da se zna o cemu pricam. Tako da ako neko moze da pomogne, bio bih zahvalan. :)

Edit: Fali tranzistor pod oznakom Q59.

Prilozi

• DSC01728.JPG
    DSC01728.JPG
    388 KB · Pregleda: 64
  • DSC00039.jpg
    DSC00039.jpg
    91.6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Ne bih nista da ulazem vise u taj racunar. Ako bih mogao da stavim tranzistor koji fali i ako radi, to je to. Ako ne radi ni posle toga, nista onda. Tako da ako neko moze da pogleda ili zna kakav je to tranzistor kako bih ga kupio, bio bih zahvalan. :)

Nazad
Vrh Dno