Šta je novo?

Hardver Maticna, CPU i napajanje

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

zzhn

Cenjen
Učlanjen(a)
06.06.2011
Poruke
15
Poena
155
Cao svima, imam malo specifican task ispred sebe koji moram da resim uskoro.
Poslao sam svoj PC u servis jer nije hteo ni bios da podigne, danas su me zvali u rekli da na zalost nisu nista uspeli, da je maticna mrtva, a na cpu fali jedan pin, verovatno zbog nedavnog skidanja i vracanja u socket jedan pin nije usao kako treba i polomio se.
PC mi sluzi za posao prvenstveno, dakle CPU rendering najvise , ali i GPU za content creation.

Evo konfiguracije:

Maticna: AsRock AB350 Pro 4
CPU: Ryzen 1600
RAM: 4 x 8GB Ballistics Sport ddr4 2400mhz
GPU: Palit RTX 2060 GamingPro
SSD: Samsung EVO NVMe M.2 250GB
HDD: Seagate 2TB itd..
Napajanje: Chieftec Element ELP-600S

Posto za maticnu nema pomoci (za maticnu sam siguran, Cpu moze da radi i bez jednog pina, u zavisnosti koji se otpao), Ukoliko CPU radi,a tek treba da se testira, koju maticnu plocu bi mi preporucili, a da ostavim mogucnost i za buduci upgrade na noviji Ryzen 9? Na zalost nije najsjajniji trenutak da menjam maticnu, tako da necu moci da se otvorim za x570 i generalno skuplje ploce, vec bi jurio nesto sto povoljnije da mi daje mogucnost overclocka (uz novo hladjenje i napajanje naravno), ukoliko postoji takva maticna ploca uopste,i da li je ovo moje napajanje dovoljno uopste... Vec godinama ne pratim pomno IT trziste pa ne znam sta da odaberem u ovom slucaju...

Koja maticna ploca bi bila najbolji izbor?

Ukoliko je CPU ipak mrtav, ciljao sam upgrade na Ryzen 3900x/xt , i skuplji i noviji 5900x sa odgovarajucom maticnom i napajanjem koje bi spojio sa ostatkom svog hardvera.. to bi pazario na rate u tom slucaju a to mi se ne radi sada svakako... posto jos ne znam hoce li moj stari procesor dati znake zivota ili ne o tome naknadno da pisem... Hvala!




 
Mislim da ovu sliku tražiš

07072344342l.jpg
 
Neku B550 ploču, Asus B550 TUF, recimo. MSI B550 Tomahawk, Gigabyte B550 Aorus Pro V2, Asus B550 Strix-F...
Od mATX, Asus B550M TUF, MSI B550M Mortar, Gigabyte B550M Aorus Pro-P...

Vidi šta ti završava posao po pitanju konektora, koje su cene...

Koliki ti je budžet za sve to i koju grafičku ćeš da staviš?
 
ko sto @a c a spomenu slikom, vidi prvo sta je sa tim procesorom da li radi. Posto Ryzen 1600 nece raditi na B550 plocama, a ako ti je problem sa kintom, ne zelis da uzmes B550 plocu dok ne znas da li moras da ides na 3000/5000 procesor ili ne.

Ako je nazalost umro, i prelazis na 3000/5000 ryzene, podrzavam izbor sto je @jurodivi naveo i bilo sta od toga ce ti odratiti posao extra i za 5900x

Pokusati da uzmes B450 plocu koja moze da odradi i 1600 i 3900x/xt i 5900x je cool ideja, ali nazalost postoji samo jedna ploca koja ima VRM sekciju/hladnjenje dovoljnu jaku za to: ASUS ROG STRIX B450-F Gaming II, obrati paznju da mora da bude model sa II u oznaci, on je skorije izasao, i za sad se moze samo uzeti preko madjara za ~105 evra (dok B550 ostale bi sve trebalo da budu dostupne u domacim firmama.


U linku iznad sam ubacio tu jedinu B450 plocu i sve ploce koje je @jurodivi naveo, na fenomenalno pregledni komparator, da mozes lagano da izaberes koja ploca ti ispunjava potrebe konektora.
 
Poslednja izmena:
@a c a to je to, hvala ti. Super jednostavna slika.

@jurodivi posto razmisljam da predjem na mini kuciste u buducnosti, jurio bi neku mAtx plocu, mozda bas neku od ovih sto si naveo, samo moram malo detaljnije da ih pogledam..
Sto se konektora tice, ne bi trebalo da bude zahtevnije od proseka nista.. imam m.2 disk, ssd i hdd 3,5" sa strane jos..
Van toga imam rtx 2060 i asus audio karticu i to je to. Ne lozim se na rgb ludorije iskreno, mada danas ne mozes da uteknes od toga..
Budzet, ne znam sta bi rekao tu.. Za maticnu bi mi bilo ok ovo iznad napisano, vidim da ih ima tu do 150 eura manje vise.. Ako budem morao da menjam procesor, ne vidim racunicu da opet kupujem neki stariji cpu, vec uzmem 3900x/5900x na 12 meseci i miran sam narednih 5 godina tako..

@Dogzilla , svaka cast za link, bas je pregledno! Ako je cpu preziveo, u tom slucaju verujem da je b450 najbolji izbor za ovu situaciju, recimo bas ova sto si naveo- ASUS ROG STRIX B450-F Gaming II , jos za te novce... izgleda sjajno.
Mislio sam da jurim mini Atx, ali nije krucijalno, to je samo ideja vec neko vreme ali mogu i sa standardnom velicinom. Ako vec nema puno ploca sa resenim vram onda ne mogu bas da biram previse zar ne.. Moracu da se edukujem o svacemu ovih dana, ispao sam iz stosa odavno..
Zelja mi je bila da u buducnosti ubacim sve komponente u ovako nesto:

Thermaltake Core V1 Mini ITX Cube Case
thermaltake_core_v1a.jpg
Ako PC renderuje u toku letnjih dana skinu se stranice i bude prozracno, jako mi se svidja takav koncept. Pritom moze i u veci ranac da stane, ali to je druga tema vec...



Nadam se da ce mi do sutra reci da li je stari cpu ziv, od toga zavisi da li b450 ili b550.. Ako mi ne jave sutra, ili iz nekog razloga ne budu mogli da testiraju, imam prijatelja koji koristi am4 plocu pa mogu kod njega da ubodem cpu i vidim radi li, ali to ce se produziti do kraja vikenda ili na sledecu nedelju jos, a meni pc treba za "juce"..
 
Da da tako je, napisao sam iznad nije krucijalno, samo je zelja vec neko vreme.. u slucaju prelaska na neki ryzen 9 mogao bih da idem na b550 mini atx i ovu kockicu od kucista... za b450 nisam siguran, moracu da proguglam te informacije tek..
 
@zzhn
Nikako Asus b450 Strix-F, to je dresina od ploce(ukoliko nisu sredili vrm u drugoj seriji, mada cisto sumnjam). Dovoljno dobra za trenutni cpu, ali nista vise od 6 jezgara.
Ako budes morao sada CPU da menjas, uzmi r5 3600 i Asus Tuf b550-m(oko 100e kod madjara).
Ta ploca je bolja od bilo koje b450.
Ukoliko ne budes menjao cpu, uzmi MSI B450 Tomahawk MAX, ispod 80e kod madjara, a bolji vrm na njoj od tog Strix-F koliko mozes da viknes.
E sad, sto se izgleda tice, Asus je to apsolutni pobednik.
 
Nikako Asus b450 Strix-F, to je dresina od ploce(ukoliko nisu sredili vrm u drugoj seriji, mada cisto sumnjam).
Netacno, itekako su sredili vrm u drugoj seriji, pravi krugove oko prve, i bolja je generalno ploca od B450 Tomahawk MAX i od b450M Mortar za samo 105 evra kod madjara
Sta vise cak ima bolji VRM od ASUS TUF Gaming B550M-Plus.


@zzhn Nisam znao da si pikirao mini ITX format, cool xD, sad jedino sto iako ima 2 odlicne MSI mini ITX nema ih ni kod nas ni kod madjara :(, tako da ti preostaje B550 ITX neka onda (Tehnicki ima kod madjara Gigabyte B450 I AORUS PRO, ali je VRM na granici, @Erik011 je koristio ako se dobro secam, ali ne mogu da se setim sa kojim procesorom i da li je bilo ok)

A za mini ITX kuciste absolutni sampion je Cooler Master NR200, ima ga u domacim firmama, trebalo i bela i crna boja, baci pogled na njega, izlazi na itsvet-u kad se pretrazi.
 
Poslednja izmena:
@PlotTvist izgled me apsolutno ne zanima, mozda kompaktnost, ali da li ce pusta vatromet to me ne zanima ni malo.
Posto se bavim renderingom u raznim softverima, ne bih uzimao 3600, zato sto iako je brzi od mog ranjenog 1600 za nekih 50% odprilike, to mi nije prevelika razlika. Da objasnim u kom smislu jer je 3600 sjajan cpu..
Kada cesto pustas rendere kod kuce, 20, 30, pa cak i 50% nije toliki game changer kada radis na jednoj masini, druga je prica kroz kada ih imas vise.. Prosta je matematika iza.
U tom slucaju bi opet kupio stvar koja nece biti dovoljna za moj posao preko naredne 2 godine, jer cu ja zgaziti na 100% svaki Cpu koji mi dodje pod ruke, takva je vrsta posla.
Sa druge strane, ako bi pazario 5900x, dobio ubrzanje od preko 200% (sve je odprilike), dakle kao da imam 3 ovakva racunara toliko bi brze taj procesor renderovao. Za toliko drasticno ubrzanje mi se isplati da ulozim, jer ce posao to vremenom da otplati.
Iskreno, ja bi najvise voleo da postoji samo taj 3600 koji kosta oko 200 e,i da tako resim stvar, ali sama cinjenica da mogu da ubrzam stvari drasticno menja nacin razmisljanja.

@Dogzilla , napisah iznad, to je samo zelja, stvarnost u ovom slucaju bice verovatno druga :) Ostavicu to za neki drugi put kako stoje stvari...
Inace jako lepo kuciste sa jednostavnim dizajnom, takav je i moj ukus.. Za sada bi ostavio ovaj Termaltake kao favorita, jer kosta 50e, CM je ipak vise nego duplo skuplji.. naravno sve moze da se promeni kada uzivo pogledam, ali kada dodje vreme za to cimacu se, stavio sam u bookmark svakako, hvala ti.

Sada moram da skupim par ploca sa dobrim vram , mahom ovih sto se svi napisali pa sta uspem da iskopam.. Dok ne dobijem vesti za stari cpu gledam i b450 i b550 ploce.
 
@Dogzilla
Samo 1 test sam nasao, i ako je verovati techpowerup-u, onda si u pravu, i refresh ploce ima odlican vrm.
Kazem ja, ubode i corava koka poneko zrno.
Inace, cena ispod 100e, nesto malo preko 90e.


@zzhn
Iskren da budem, render je za mene spansko selo.
Jedina stvar koju znam je sto vise jezgara, to pre zavrsi render, a i to ne mora da znaci.
Ako sam u pravu, tebi se ni 5900x ne isplati, ali 3950x bi ti se pre isplatio, a razlika u ceni nekih 20-30e.
Ovo pricam laicki, da se razumemo.
Ako imas render koji 5900x uradi za 5 sati, a 3950x odradi to za recimo 4h, dok 1600 to odradi za 9-10, meni onda 3950x izgleda kao najbolja opcija.
Jedino ako render radis nocu dok spavas, i nemas nameru da se budis da pustas drugi, onda je i 1600 dovoljan, pod uslovom da ti nije frka sa vremenom i da nemas rok da odradis, i da nemas gomilu stvari na cekanju.
Ja to tako vidim, moguce da gresim.
 
@Dogzilla
Inace, lista je stara, nema Asus refresh u njoj, makar ja ne vidim.

Pogledaj tvoj drndavi b550 Steel Legend, jedva se uvukao u A klasu, dok je MSI b550 Gaming Plus bolji od ostalih u istoj klasi, pandan cak 3 puta skupljim plocama.
Ona m-atx b550 Steel Legend dresina se jedva uvukla u B klasu, a ti si je toliko hvalio.
B550 Tomahawk taman za klasu bolji od atx Steel Legend-a, a jeftiniji jedno 20%.
NARANDZASTA BOJA- jedva se uvukli u klasu
PLAVA BOJA- bolji od ostalih u klasi

Dobro ti prouci ovu listu, kako ne bi AsRock dreseve preporucivao ljudima.
Inace, kada bude neko kupovao plocu od 300e, slobodno preporuci x570 Taichi ili Phantom-a Gaming X, pa cu da te podrzim, jer izgledaju bruka.
 
Poslednja izmena:
Naporni ste...

ATX B550 Steel Legend je sasvim ok i najjeftinija je B550 ploča sa POST kod displejom, što je vrlo korisno. Jedina mana joj je što nema BIOS flashback taster kao konkurencija.
mATX verzija je slabija, ima mnogo boljih...

Što se tiče čovekovog pitanja, ako planira ITX sistem, neka uzme odmah neku ITX B550 ploču, ne vidim zašto bi uzeo sad veću pa kasnije menjao za manju. Što se kućišta tiče, +1 za Cooler Master NR200.

Biće nezgodno za napajanje, ako će to kućište...moraće da juri neko SFX kod Mađara. Trenutno na Iponu ima Corsair SF750 za 160e sa 5 godina garancije, skupo ali ubedljivo najbolja varijanta. Ima i SF600 Platinum za 130e, za njega sasvim dovoljno snage, ali samo 1 god. garancije. Takođe, EVGA GM 550 ili 650 za 110 i 135e...
 
@jurodivi
OK jeste, ali ima OK ploča za 100e, duplo jeftinijih od Steel Legenda.
Post code je bitan overklokerima, totalno nebitan prosečnim korisnicima.
Led diode su više nego dovoljne sa prosečne korisnike.

Što se itx ploče tiče, to si u pravu, treba odmah da uzme ako namerava itx.
Preporuka bi bila Gigabyte b550, i naravno nr200.
Što se napajanja tiče, Corsair je odličan, ali ima i Silverstone za zahtevnije korisnike, i može da se nabavi, ali je sfx-l.
 
Potpuno suprotno, prosečan korisnik će moći da pogleda kod na displeju, uporedi sa tabelom u manualu i odmah da vidi šta (otprilike) nije u redu, umesto da češa glavu koja dioda je upaljena i šta ustvari zeza. Experimentisanje i dijagnostika je više za napredne.
Žalosno je što si nekad imao taj displej i na jeftinim pločama a sada moraš da iskeširaš za tako koristan feature jer im je RGB preči...

Gigabyte B550i je dobra, samo ima jednu zvrčku kad je NR200 u pitanju...socket za procesor je na višoj poziciji na ploči u odnosu na konkurenciju pa sa nekim kulerima neće moći da upotrebi standardan 25mm debeo vent na gornjoj strani jer kuler udara u njega. Nije neki problem, može da se stavi slim fan ili da se uopšte ne stavi tu, ili da se koristi drugi kuler...no, čisto da napomenem.
I druge B550 ITX ploče su dobre.

Može i SFX-L napajanje, naravno...čini mi se da staje u NR200. Fractal ION SFX-L i Seasonic SGX su bolji od Silverstonea...Fractal ima veoma meke kablove pa mi je on prvi izbor.
 
Za RGB si 100% u pravu.

Mozda su Fractal i Seasonic bolji u Gold segmentu, ali su ispod Platinum-a Titanium-a koje Silverstone nudi.
Sto se cena tice, Silverstone 1000w Platinum je oko 200e.
Ako koristis sfx-l u nr200, mora slim vent iznad napajanja, sto i nije neki problem, arctic p12 slim je 8e.
Sto se kablova tice, Corsair definitivno ima najbolje kablove, jos samo da imaju 1000w jedinicu, pa makar kostala i 250e.
 
Hvala na predlozima, dobar deo napisanog je malo advanced za mene, tako da cu morati dobro da iscitam sve iznad napisano nekoliko puta i da odaberem pravu stvar.
Vec sam poceo da stavljam u bookmark neke ploce, videcu ako mi se danas jave iz servisa, da makar znam da li da jurim 450 ili 550, za sada obe.
Cisto sumnjam da bi isao na ovo CM kuciste, iako mi se jako svidja, prosto bi dodao novac od razlike za malo bolji PSU, tako razmisljam...
Sto se RGB-a tice, stvarno mislim da ljudi idu predaleko... Evo kuckam vam preko Logitech g 213 prodigy tastature, i uvek je zakucana na belo pozadinsko svetlo, od duginih boja mi se vrti u glavi :)

@PlotTvist , a gde si tacno video da je 3950x skuplji samo par hiljki? Koliko ja vidim on kosta 250 evra vise od 3900x, i oko 150 vise od 5900x...
 
Poslednja izmena:
Hvala na predlozima, dobar deo napisanog je malo advanced za mene, tako da cu morati dobro da iscitam sve iznad napisano nekoliko puta i da odaberem pravu stvar.
Vec sam poceo da stavljam u bookmark neke ploce, videcu ako mi se danas jave iz servisa, da makar znam da li da jurim 450 ili 550, za sada obe.
Cisto sumnjam da bi isao na ovo CM kuciste, iako mi se jako svidja, prosto bi dodao novac od razlike za malo bolji PSU, tako razmisljam...
Sto se RGB-a tice, stvarno mislim da ljudi idu predaleko... Evo kuckam vam preko Logitech g 213 prodigy tastature, i uvek je zakucana na belo pozadinsko svetlo, od duginih boja mi se vrti u glavi :)

@PlotTvist , a gde si tacno video da je 3950x skuplji samo par hiljki? Koliko ja vidim on kosta 250 evra vise od 3900x, i oko 150 vise od 5900x...
Samo drugarski savet, gledaj samo B550, B450 zaboravi, jer ako ti je procesor r1600AF ispravan (za šta navijamo), on uredno radi na B550 ploči.
Zvanično ne bi trebalo, ali radi.
Imaš gomilu članaka i videa na tu temu, pa ako baš ne želiš ništa da rizikuješ možeš kupiti baš b550 ploču koja je dokazano kompatibilna i provereno radi sa 1600.
 
Na zalost nije AF, posto je PC i dalje uservisu, nasao sam kutiju pa sam proverio preko QR koda, evo pogledajte ali nigde ne pise AF na zalost.. Inace CPU je proizveden mart/april 2018
To pretpostavljam znaci da zaboravim na b550? Kao sto sam i mislio od pocetka.

Capture.PNG
 
^ Ako je tako onda verovatno nije kompatibilan, ali ja bih zamolio u servisu da testiraju procesor na nekoj B550 matičnoj, kad je već tamo, nikad se ne zna...

Evo, ako dobro gledam, ovaj junoša je poterao non AF 1600 procesor na B550

CjgcYZG.jpg
 
@zzhn
Mozda ti se ne svidi moj predlog, ali na tvom mestu, ukoliko finansije dozvoljavaju, ja bih zamenio sve to lepo i bio miran.
Ukoliko ti racunar pravi novac, a po tvojoj prici je bas tako, koliko god da ulozis, pametnije je nego bilo koja gejmerska kupovina, jer ti od toga zivis.
Druga solucija(ukoliko radi procesor) je da kupis neku polovnu plocu, a320 tipa, za nekoliko hiljada, cisto da ti racunar bude operativan, dok 3950x ne padne cena, pa onda kupi i budi miran.
Za taj 1600 i polovnu plocu ces moci da izvuces 50-70e, i na pola puta si za 3950x hladnjak (Acrtic Liq Freezer II 360 je oko 100e).
Bas si u nezgodnoj poziciji, da budem iskren.

EDIT:

5900x je sada na ''popustu'', izadje negde oko 550e, mozda i nize, jer VIP clanovi imaju jos neki popust od 20e, tako da bi puna cena bila negde oko 575e, kranja 525e, dok bi 3950x bio oko 700e krajnja.
U principu, madjari to cas jedan cas drugi spuste cenu, samo treba odabrati trenutak za kupovinu.
Kada odlucis sta hoces, ti se javi, caskom cemo da sklopimo ono sto zelis.
 
Poslednja izmena:
Zvao sam ljude malopre, kazu cpu nije hteo da upali na njihovoj ploci. Za maticnu su rekli da mozda i radi, ali ne smeju da testiraju sa njihovim cpu-om da ga ne bi ostetili jer moja maticna ima ostecen socket. Iskreno ko zna jesu li i probali sve kako treba, intuicija mi govori da ih je mozda i smaralo. Pitao sam ih za napajanje rekli su da nisu dirali i ne znaju fali li mu sta.:rolleyes: Osecam da sam ih zamolio da provere i napajanje da bi rekli Ok, i samo iskulirali jer ih mrzi.
Tako da ostaje da pokupim PC i sledece nedelje probam kod drugara cpu i eventualno maticnu sa njegovim procesorom, mada me tu strah da ne zeznemo njegov komp slucajno... mozda samo procesor da ubodem i probam i to je to.
Realno od servisa nisam dobio znacajne informacije, ili neki savet - predlog, sem da ne radi, a to sam i sam znao.
Odoh vani da ohladim glavu i da dobro razmislim sta mi je ciniti. Ovo sada zahteva vecu investiciju, cpu, plocu i napajanje, a to me nece izaci ispod 800 evra cak i ako se odlucim za 5900x... Ostaje minimum nade da ce cpu da radi na drugoj ploci ali realnije je da nece.
Ako neko od vas poznaje nekog entuzijastu koji se bavi ovim, a da ga ne mrzi da sve ispita kako treba, mozete mi poslati kontakt u inbox, hvala unapred.


EDIT:
@PlotTvist , finansijski mi se ne svidja ni malo hehe, ali objektivno si skroz u pravu, i svestan sam toga. Hvala ti na savetu iskreno :)
 
Nazad
Vrh Dno