Šta je novo?

Master/slave i bootovanje Linuxa

mariaana

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2003
Poena
609
Imam dva hard diska (sa vise particija). Na prvom je Win2k, na drugom Linux (Mdk), GRUB dualboot - sve OK. Izucavajuci malo osnove hardvera vidim da mi je drugi HDD na sekundarnoj IDE grani prijavljen kao slave. Posto je to jedini uredjaj na ovoj grani prebacim ga na master sto bi bilo prirodno. U Windowsu je sve OK, ali Linux vise nece da se butuje. Kad krene prijavi mi odmah gresku

mount:error 6mounting ext3 flags Kernel panic: No init found. Try passing init=options to kernel
Probao sam malo da ga oporavim butujuci sa installCD-a u rescue modu, (reinstaliranje dualboot-a i sl) ali naravno nista nisam popravio. Pretpostavljam da treba doci do nekog inicijalnog fajla i uneti ovu promenu diska odnosno particije na kojoj je instaliran Linux, ali ja ne znam ni gde ni kako. Zato majstori Upomoc!

Bane L

Problem ti je samo u grub-u ciji conf fajl moras editovati na ovaj nacin...
1. podignes sistem sa boot diskete
2. pri bootu OBAVEZNO pogledas kako ti je prijavljen HDD. Do sada je verovatno bio prijavljen, npr. kao hdf, dok je sada npr. hde, tj. promenjena je oznaka hard diska
3. kad si procitao kako ti je sad glasi ime diska, odes u grub-ov conf fajl i promenis ime diska sa koga se butuje sa hdf na hde (ovo ti je samo primer) i masina ce ti se butovati

Kernel panic gresku javlja jer ne moze da ti locira kernel na HDD-u, posto ga jos trazi na staroj lokaciji.

Vichi sta si uradio...

Kada si promenio fizičku lokaciju harda, u linuxu je on umestro starog /dev/hdd dobio /dev/hdc. Pretpostavljam da koristiš lilo kao boot loader. E sad, u /etc/lilo.conf [na linux particiji] ti je u odeljku za linux upisano root=hddN [gde je N neki broj]. Probaj da nekako izbunariš taj fajl. Pa onda probaj da na bootu ukucaš "linux root=/dev/hdcN" N je onaj isti broj, a umesto linux treba da stoji ime koje si dao za linux u bootloaderu [moguće da je Linux ili baš linux].

Ako ovo ne pomogne, piši, pa da vidimo šta možemo učiniti za vas...

Tacno tako. Drugi disk je za Linux umesto hdd sada hdc a odgovarajuce particije umesto hdd1, hdd2... sada su hdc1, hdc2. Evo kako je ukratko tekao oporavak:

Ispravim ove oznake u etc/fstab i etc/mstab......ne radi
Ispravim ove oznake u etc/lilo.conf.................ne radi
Reinstall lilo dualboot (iz rescue moda).......ne radi
Install Windowsboot > Reinstall lilo dualboot.......radi!!!!!
Posle sam jos vratio GRUB boot (u Linuxu) - cini mi se da radi malo stabilnije

Cudni su putevi gospodnji, a i komp_boot (pogotovo kad ti bas nije sve jasno kako funkcionise :? ).
U svakom slucaju proradio je, hvala na pomoci!

Nazad
Vrh Dno