Šta je novo?

Marvell 88E8001 mrezna + linux JEZIVO

cof

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2003
Poena
645
Moja oprema  
CPU & Cooler
3700x Wraith Prism
Matična ploča
MSI B550-A PRO
RAM
16GB DDR4 G.Skill Trident Z
GPU
ASUS 4060 TI
Storage
NVMe Adata 1TB XPG SPECTRIX S40G
PSU
FRACTAL DESIGN ION + 2 Platinum 860W
Kućište
Corsair iCUE 220T RGB
Pretrazio sam forum ali nisam video slican problem.

Podigao sam SUSE 10 sve je proslo bez problema, pored njega je instaliran jos i win xp sp2. U svakom slucaju sve je sljakalo ok u windows-u do istalacije Suse-a. Mrezna karta iz naslova vise ne radi, tacnije prijavljuje "network cable unplugged" kada udjem u XP, a kad sam u suse-u sve je ok. Menjao sam drajvere, disable-enable kartu i nista, izlazim preko rutera na net, dodeljuje ispravno adresu ,utvrdio sam iz linuxa.

e sad na netu sam nasao resenje koje kaze da se ugasi komp, izvuce kabl iz mrezne, izvuce kabl za struju, potom ispritiskam power dugme, posle sve prikljucim i to bi trebalo da bude to.Nazalost sad sam na faxu pa ne mogu da proverim,javljam cim pre,

ono sto me zanima jeste neko logicno objasnjenje o cemu se ovde radi

ps
ako pomaze radi se o dfi ultra d

Nisam siguran da li je to Yukon ili Yukon-II chip. U prvom slucaju se koristi sk98lin drajver, a u drugom sky2 drajver. Sta si ti koristio?

to je yukon I chip, sto se drajvera tice stvarno ne znam koji je koristio SUSE, obzirom da nista nisam imao dodatno da instaliram.
U svakom slucaju dosao sam kuci odradio power off, izvukao net kabl, ispritiskao power dugme i sve vratio i sad sve sljaka.
Pitanje i dalje stoji O CEMU SE OVDE RADILO
kapiram da je neki napon koji je zezao stvar, pa se oslobodio kad sam pritiskao power dugme.
Inace neki lik je na jednom forumu napisao da sa ovim marvellom uvek kada hoce da predje iz jednog sistema u drugi gasi skroz racunar, ne restart, jer se tada baguje
u svakom slucaju hvala na pomoci, mada ne bi bilo zgoreg da pojasnis o cemu se radi

Cuo sam za slucajeve da se hardver zabaguje i ne proradi dok se ne ugasi i ponovo upali racunar.
U svakom slucaju, mogu ti savetovati da ako te ne mrzi instaliras kernel source, zatim da skines najnoviji sk98lin drajver sa njihovog sajta, napravis kernel-patch i primenis ga na kernel source tree, a zatim rekompajliras kernel. Ja koristim taj drajver i nemam pomenutih problema dok sa drajverom koji stize u kernelu mrezna nije htela ni da mi radi u Linuxu.

Mislim da zavisi od modela ploce do modela. Imao sam Yukon na jednom Asusu i bukvalno nikakvih problema nisam imao - sve je sto se mrezne tice radilo od pocetka i iz prve (a imam uvek bar 3 ili 4 razlicita OS-a na masini radi testiranja napravljenog sw-a). Sa druge strane, video sam ploce koje su imale problema sa obicnim 100Mbps Realtekom.

Nazad
Vrh Dno